10 dingen om te doen met een oude computer

Inhoudsopgave:

10 dingen om te doen met een oude computer
10 dingen om te doen met een oude computer
Anonim

Heb je een oude computer die ruimte in beslag neemt? Gooi het niet weg! Deze lijst geeft tien dingen die je met een oude computer kunt doen om hem buiten de vuilnisbak te houden en je kunt zelfs geld besparen.

Upgrade het

Image
Image

Het upgraden van een oude computer is een uitstekende manier om er meer leven uit te persen. Hoewel er veel upgrades mogelijk zijn, is het het beste om te focussen op het RAM-geheugen en de opslag.

Een tekort aan RAM kan de prestaties belemmeren, dus het toevoegen van RAM kan een oude pc vernieuwen. Een RAM-upgrade is vooral handig wanneer een pc minder dan 4 GB RAM heeft geïnstalleerd.

Een oude mechanische schijf kan ook de prestaties van de pc tegenhouden, dus overweeg om je oude harde schijf te vervangen. Als u het zich kunt veroorloven, zal de pc sneller reageren door deze te vervangen door een moderne SSD-schijf.

Niet elke pc staat upgrades toe, dus onderzoek dit voordat u nieuwe hardware aanschaft.

Gebruik het als een garage of hobby-pc

Image
Image

Oude pc's kunnen geweldige metgezellen zijn op manieren waarop u nooit een nieuwe computer zou gebruiken. Een goed voorbeeld is een oude ThinkPad die in de garage werd gebruikt. Het kan geweldig zijn voor het bijhouden van takenlijsten en het vastleggen van de voortgang van een tuin of andere rotzooiprojecten.

De meeste mensen zouden voor dergelijk werk nooit een nieuwe pc gebruiken. Het is een vuile, soms zelfs vochtige omgeving. Aangezien veel oude pc's niet langer nuttig zijn voor veel taken, hoeft u zich niet slecht te voelen als u ze aan nog meer misbruik blootstelt.

Hoewel de mogelijkheden beperkt zullen zijn, hebben de meeste oude pc's toegang tot websites, apps voor het bewerken van documenten en het streamen van video.

Speel retro pc- en consolegames

Een oude computer is nog steeds snel genoeg om retro console- en pc-games uit de jaren 80 en begin jaren 90 aan te kunnen.

Je kunt deze spellen spelen via een emulator. De emulator gebruikt software om de originele gameconsole of pc na te bootsen.

Er is een enorme bibliotheek met emulators beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Retroarch, een programma dat meerdere emulators kan beheren, is een geweldige plek om te beginnen.

Gebruik het als een thuisbestandsserver

Image
Image

Een thuisbestandsserver kan worden gebruikt als alternatief voor cloudopslagservices. Het maakt bestanden toegankelijk voor meerdere computers in uw huis en zelfs op internet.

Home-bestandsservers werken het beste op een speciale computer die altijd aan staat, wat een uitstekend gebruik is voor een oude computer. Een bestandsserver is geen veeleisende taak, dus de meeste oude computers kunnen het werk doen.

Er zijn veel manieren om een thuisbestandsserver in te stellen, maar het downloaden van gratis FTP-serversoftware is een uitstekende plek om te beginnen.

Gebruik het als een gameserver

Image
Image

De meeste oude pc's kunnen een gameserver draaien. In tegenstelling tot de clients die er verbinding mee maken, hoeft de server de graphics van het spel niet te renderen.

Als je van een oude pc een gameserver maakt, krijg je een speciale virtuele ruimte om met vrienden te spelen. U hoeft geen maandelijks bedrag te betalen, zoals u zou doen als u de server zou huren.

Een Minecraft-server is een geweldige plek om te beginnen, maar veel oude, populaire games bieden een speciale serveroptie.

Maak er een Media Center-pc van

Image
Image

De meeste oude computers zijn krachtig genoeg om als mediacenter-pc te werken. Je kunt media streamen of videobestanden hosten die je bezit.

Het installeren van software zoals Plex kan je helpen om meerdere diensten en mediabestanden met één interface te verbinden. Mogelijk hebt u zelfs toegang tot bestanden vanaf smartphones en tablets.

Degenen die van draadloze tv houden, kunnen een tv-tuner installeren om lokale tv-uitzendingen te bekijken of op te nemen.

Maak er een huisbeveiligingssysteem van

Image
Image

Wilt u beveiligingscamera's voor uw huis gebruiken om uw huis in de gaten te houden terwijl u weg bent? Een oude computer kan helpen.

Veel beveiligingscamera's kunnen verbinding maken met een computer op uw lokale netwerk en er video op opnemen. Zoek naar beveiligingscamera's voor thuis die bekend staan als 'IP-camera's'. Deze maken rechtstreeks verbinding via een lokaal netwerk of internet.

Je hebt ook software nodig om de camera's te beheren. Er zijn veel opties beschikbaar, maar iSpy is de meest populaire gratis optie.

Houd het voor gasten

Image
Image

Het toevoegen van een gast-pc kan een logeerkamer comfortabeler maken. Het is handig als een familielid of vriend vaak op bezoek komt, omdat ze hun computer niet meer hoeven in te pakken.

Een oude computer in een gastcomputer veranderen is eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is een nieuw lokaal account voor uw gast in te stellen.

Doneer het

Image
Image

Je kunt een oude computer vaak hergebruiken. Zo niet, gooi het dan niet weg. Overweeg om het eerst te doneren.

De donatiecentra bij jou in de buurt zijn afhankelijk van je locatie. Als alternatief kunt u de computer gratis op een lokaal advertentiebord plaatsen, zoals Craigslist.

Recycle het

Image
Image

Als een oude computer te traag is om bruikbaar te zijn of niet meer werkt, mag hij niet in de prullenbak. Computers kunnen gevaarlijk zijn omdat ze degraderen en moeten worden gerecycled.

Er zijn verschillende recyclingprogramma's beschikbaar. Staples heeft een inruilprogramma dat winkeltegoeden kan verstrekken voor oude apparaten. Best Buy recyclet ook gratis oude elektronica.

De meeste pc-fabrikanten hebben recyclingprogramma's en velen betalen voor verzending. Deze programma's kunnen handig zijn als je in een landelijk gebied woont zonder gemakkelijke toegang tot een recyclingcentrum.

FAQ

    Wat kan ik doen met een oude Mac-computer?

    Er zijn verschillende manieren om je oude Mac opnieuw te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld Linux installeren, van je MacBook een Chromebook maken of je Mac instellen als tijdelijke wifi-hotspot.

    Is er iets waardevols op mijn oude computer?

    Computers bevatten kleine hoeveelheden waardevolle metalen zoals aluminium, koper en goud. Daarom recyclen sommige plaatsen oude computers voor contant geld. Als uw computer hoogwaardige componenten bevat, zoals een speciale grafische kaart of extra RAM-geheugen, wilt u deze misschien verwijderen en verkopen.

    Wat moet ik doen met oude computers met gevoelige informatie?

    Voor computers met gevoelige persoonlijke informatie, moet u de harde schijf volledig wissen. Alleen gegevens verwijderen is niet genoeg; je hebt speciale software nodig om de gegevens te vernietigen.

    Waar kan ik mijn oude computer verkopen?

    Er zijn websites waar je gebruikte elektronica kunt verkopen, zoals Decluttr, BuyBackWorld en Canitcash. Amazon, Best Buy en Craigslist zijn ook opties. Om je voor te bereiden voordat je je pc verkoopt, maak je op afstand een back-up van je gegevens en wis je de harde schijf.

Aanbevolen: