Een map vergrendelen in Windows 10

Inhoudsopgave:

Een map vergrendelen in Windows 10
Een map vergrendelen in Windows 10
Anonim

Wat te weten

  • Om een map te coderen, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u Properties > Advanced > Inhoud versleutelen om gegevens te beveiligen.
  • Als u een back-up wilt maken van encryptiesleutels, voert u certmgr.msc in het dialoogvenster Uitvoeren in en gaat u naar Persoonlijk > Certificaten.
  • Om mappen met een wachtwoord te beveiligen, installeert u een programma zoals Wise Folder Hider.

Dit artikel legt uit hoe je een map in Windows 10 vergrendelt met behulp van de ingebouwde coderingstool of een wachtwoordbeveiligingsprogramma.

Hoe vergrendel ik een specifieke map?

Windows heeft een coderingstool om te voorkomen dat andere gebruikers uw bestanden openen, maar installeer een robuustere tool van derden voor meer privacy.

Hoewel er meer dan één methode is, zijn er bij de gemakkelijkste geen programma's van derden nodig. Windows 10 heeft deze functie ingebouwd.

Dit artikel behandelt drie methoden. Zie de sectie direct onder deze stappen om te leren hoe dit proces werkt; misschien gebruik je liever een van de andere technieken in plaats van deze.

  1. Klik met de rechtermuisknop op de map die u wilt vergrendelen en selecteer Eigenschappen.
  2. Selecteer Geavanceerd onderaan de Algemeen tab.
  3. Vink het vakje aan naast Inhoud versleutelen om gegevens te beveiligen.
  4. Selecteer OK en vervolgens OK opnieuw in het venster Eigenschappen om op te slaan.

    Image
    Image

    Windows zal u vragen een back-up te maken van uw bestandscoderingssleutel om te voorkomen dat u permanent de toegang tot uw gecodeerde bestanden verliest. Je kunt die stappen volgen (blijven lezen) of ze negeren.

    Als je de prompt niet ziet, maar je wilt toch een back-up van de coderingssleutel maken, ga dan verder naar het volgende gedeelte.

  5. Selecteer Maak nu een back-up (aanbevolen) als je de melding hebt gevolgd om er een back-up van te maken.

    Image
    Image
  6. Start de wizard Certificaat exporteren door Next te selecteren op het eerste scherm.
  7. Houd de standaardinstellingen geselecteerd en druk vervolgens opnieuw op Volgende.

    Image
    Image
  8. Selecteer het vakje naast Password om het wachtwoord in te schakelen en vul de onderstaande tekstvelden in. Selecteer Volgende.

    Image
    Image
  9. Kies waar u het PFX-bestand wilt opslaan en geef het een naam.
  10. Selecteer Next om de door u verstrekte informatie te bekijken en selecteer Finish om de export te voltooien.

    Image
    Image
  11. Selecteer OK op de succesvolle exportprompt. Als u dit certificaat ooit moet gebruiken, opent u het gewoon waar u het in stap 9 hebt opgeslagen en volgt u de aanwijzingen op het scherm.

Een back-up maken van vergrendelde mapcoderingssleutels in Windows 10

Volg deze stappen om handmatig een back-up te maken van sleutels voor versleutelde mappen:

  1. Druk op WIN+R om de opdracht Uitvoeren te openen (of selecteer gewoon de zoekbalk op de taakbalk), typ certmgr.msc en druk vervolgens op Enter.

    Image
    Image
  2. Ga in het linkerdeelvenster naar Persoonlijk > Certificaten.

    Image
    Image
  3. Selecteer alle certificaten voor Encrypting File System.

    Image
    Image
  4. Klik met de rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden en ga naar Alle taken > Exporteren.

    Image
    Image
  5. Raadpleeg stappen 6-11 in het vorige gedeelte om de back-up te voltooien.

Hoe versleutelde bestanden werken op Windows 10

Je moet weten hoe versleutelde bestanden zich gedragen in Windows om er zeker van te zijn dat dit de methode is die je wilt gebruiken.

Neem dit als voorbeeld: er bestaat een versleutelde map in de hoofdmap van de C-schijf van een computer met twee gebruikers. John versleutelt de map en alle bestanden erin. Hij heeft volledige controle over de gegevens.

Een andere gebruiker, Mark, logt in op zijn account, waar hij bijna alles kan doen wat John kan:

  • Bekijk bestandsnamen
  • Bestanden hernoemen
  • Verplaats en verwijder de map en zijn bestanden
  • Voeg meer bestanden toe aan de map

Omdat John de bestanden in de map echter versleutelde, kan Mark ze niet openen. Mark kan echter in wezen al het andere doen.

Alle bestanden die Mark toevoegt aan de versleutelde map worden automatisch versleuteld, maar nu zijn de rechten omgekeerd: aangezien Mark de ingelogde gebruiker is, kan hij de bestanden openen die hij toevoegt, maar John kan dat niet.

Kun je een wachtwoord in een map zetten?

Windows 10 heeft geen manier om een wachtwoord op een map te zetten, afgezien van wat we hierboven hebben beschreven. Die methode is vergelijkbaar met andere technieken voor wachtwoordbeveiliging, in die zin dat u het juiste wachtwoord van de gebruikersaccount moet opgeven voordat u de versleutelde gegevens kunt bekijken.

Er zijn echter tools van derden waarmee u elk wachtwoord als mapwachtwoord kunt definiëren, volkomen onafhankelijk van de ingelogde gebruiker. De hieronder beschreven methoden zijn aantoonbaar meer privé dan de coderingsprocedure van Windows, omdat ze de bestandsnamen kunnen verdoezelen en zelfs de map zelf kunnen verbergen.

Beveilig met een wachtwoord en verberg de map

Wise Folder Hider is een goed voorbeeld. Dit programma is ideaal als je de gegevens wilt beschermen, omdat het de map achter twee wachtwoorden kan verbergen. Het kan ook hele flashdrives beveiligen en individuele bestanden versleutelen.

  1. Open het programma en definieer een eerste wachtwoord. Dit is wat er wordt ingevoerd elke keer dat u Wise Folder Hider wilt openen.
  2. Vanaf de Hide File tab, selecteer Hide folder, en kies de map die je wilt beschermen achter een wachtwoord (of sleep de map in het programmavenster). Elke map behalve systeemmappen is toegestaan.

    Nadat je het hebt gekozen, verdwijnt de map onmiddellijk van de oorspronkelijke locatie. Om het opnieuw te bekijken, selecteert u de menuknop aan de rechterkant en selecteert u Open; het wordt geopend in Verkenner. Selecteer Close om het weer te verbergen, of Unhide om het permanent te herstellen.

    Image
    Image
  3. Voor een betere beveiliging kunt u optioneel een ander wachtwoord forceren voordat u die specifieke map opent. Om dat te doen, drukt u op de pijl-omlaag rechts van het mappad en selecteert u Wachtwoord instellen.

    Image
    Image

Maak een met wachtwoord beveiligde kopie

7-Zip is een andere favoriet. In plaats van de originele map te verbergen, maakt het een kopie en versleutelt het de kopie.

  1. Klik met de rechtermuisknop op de map en ga naar 7-Zip > Toevoegen aan archief.
  2. Wijzig Archiefindeling in 7z.
  3. Voer een wachtwoord in de tekstvelden in de sectie Encryption in.
  4. Definieer eventueel andere instellingen, zoals deze:

    • Archief is de bestandsnaam en het pad naar waar het versleutelde bestand moet worden opgeslagen.
    • Versleutel bestandsnamen voorkomt dat iemand de bestandsnamen kan zien zonder het wachtwoord op te geven.
    • Maak SFX-archief laat iemand het wachtwoord geven om de map te decoderen, zelfs als 7-Zip niet is geïnstalleerd. Ideaal om de map te delen; het verandert de bestandsextensie in EXE.
    • Compressieniveau kan op een ander niveau worden ingesteld om het bestand kleiner te maken, hoewel het ook de coderings- en decoderingstijd kan verlengen.
    Image
    Image
  5. Selecteer OK.

De originele map is op geen enkele manier verwijderd of gewijzigd, dus als je deze route neemt, zorg er dan voor dat je de originele bestanden verwijdert of verplaatst nadat je de met een wachtwoord beveiligde versie hebt gemaakt.

Andere apps zijn beschikbaar als je je geheime bestanden liever op een virtuele harde schijf zet met een aangepast wachtwoord.

Een "vergrendelde map" kan ook een map betekenen met bestanden die momenteel in gebruik zijn, maar dat is niet hetzelfde idee als een map die u opzettelijk zou vergrendelen om privacyredenen. Zie Vergrendelde bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen voor meer informatie over hoe deze bestanden werken.

FAQ

    Hoe vergrendel ik een map in Windows 10 om verwijdering te voorkomen?

    Een optie is om met de rechtermuisknop op de map te klikken en Properties > Security > Advanced te kiezen> Overerving uitschakelen > Overgeërfde machtigingen omzetten in expliciete machtigingen voor dit objectSelecteer vervolgens een gebruiker uit de lijst > Bewerken > Toon geavanceerde machtigingen > Type > Weigeren > en vink het vakje aan naast Verwijderen

    Hoe verberg ik een map op mijn pc en vergrendel ik deze voor mezelf in Windows 10?

    Om bestanden en mappen in Windows 10 te verbergen, klikt u met de rechtermuisknop op de map en selecteert u Eigenschappen > Algemeen > Verborgen > Toepassen > OK Hoewel u kunt voorkomen dat verborgen bestanden worden weergegeven door de Verkenner-weergave aan te passen, kunnen andere gebruikers gemakkelijk verborgen items door deze instelling te wijzigen. Een tool van derden om wachtwoordbeveiligingsvergrendelingen toe te voegen en mappen effectiever te verbergen.

Aanbevolen: