De geheel nieuwe systeeminstellingen in MacOS Ventura zullen je frustreren - hier is waarom

Inhoudsopgave:

De geheel nieuwe systeeminstellingen in MacOS Ventura zullen je frustreren - hier is waarom
De geheel nieuwe systeeminstellingen in MacOS Ventura zullen je frustreren - hier is waarom
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple's vervanging voor de systeemvoorkeuren van de Mac ziet er verschrikkelijk uit.
  • Het toont de limieten van de SwiftUI-ontwikkelaarstools van Apple.
  • De oude app Systeemvoorkeuren werkt nog steeds als je deze kopieert naar een Mac met macOS Ventura.
Image
Image

Vorig jaar was de Safari-update van Apple een gênante ramp. Dit jaar is dat de app Systeeminstellingen van de Mac.

In de volgende versie van macOS-Ventura-Apple heeft de app Systeemvoorkeuren van de Mac bijgewerkt zodat deze lijkt op de app Instellingen op de iPhone en iPad. Het heet Systeeminstellingen, en daar zien we het probleem: waarom niet gewoon de oude naam behouden of 'Instellingen?' Volgens iedereen die er commentaar op heeft gegeven, is het nieuwe ontwerp een totale puinhoop. En het kan te laat zijn om er iets aan te doen.

"Zelfs na vijf bèta's veroorzaken MacOSVentura's systeeminstellingen nog steeds hoofdpijn", vertelde softwareproductmanager Daivat Dholakia via e-mail aan Lifewire. "Apple is trots op zijn strakheid, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Om dit uit te rollen met afgesneden knoppen, menutitels en verkeerd uitgelijnde teksten, doet afbreuk aan dat schone, gepolijste beeld. Als Apple zijn glanzende imago wil behouden, moet het zou geen nieuwe dingen moeten uitrollen, zelfs niet als bèta, die nog zo ver van consumentenklaar zijn."

Same Story Nieuwe functie

Afgelopen zomer introduceerden de bèta's van iPad OS 15 en macOS Monterey een nieuwe look voor Safari. Apple heeft de tabbladen van Safari opnieuw ontworpen, zodat ze allemaal hun eigen adresbalk bevatten, en ze bewogen en schommelden allemaal terwijl je tussen de tabbladen wisselde. Het kostte toen alle nuttige bedieningselementen, degene die je vrijwel de hele tijd nodig hebt - herlaad, vooruit en terug, deel - en verborg ze achter een ellipsknop.

De reactie was zo sterk dat Apple de zaken langzaam afzwakte voordat ze besloot het nieuwe ontwerp helemaal te schrappen en terug te gaan naar het oude, dat gewoon geweldig blijft werken.

Dit jaar heeft Apple geknoeid met de app Systeemvoorkeuren. Hier bevinden zich alle niet-app-specifieke instellingen voor je Mac. Instellingen voor de schermen, Bluetooth, geluid, beveiliging, hoe de Mac slaapt en verbinding maakt met netwerken, en nog veel meer. Het is sinds kort ook de plek waar u uw opgeslagen wachtwoorden kunt vinden en uw iCloud-account kunt beheren.

En om eerlijk te zijn, de bestaande versie is een totale puinhoop. Secties zijn in de loop der jaren toegevoegd als ze nodig waren. Vaak volgen ze de UI-conventies of modes van het tijdperk waarin ze werden toegevoegd. Het geheel is als een huis dat begon als een tuinhuisje en is uitgebreid, verbouwd en uitgebreid tot het de grootte van een herenhuis heeft. En het is net zo moeilijk om te navigeren.

Maar, ongelooflijk, de nieuwe versie ziet er nog slechter uit en is moeilijker te gebruiken.

Snelle problemen

Het nieuwe ontwerp had dit kunnen verhelpen, maar het heeft alles nog vreemder gemaakt. Knoppen zijn afgesneden of niet uitgelijnd. Vervolgkeuzemenu's verschijnen enigszins verkeerd uitgelijnd of aan de andere kant van het venster. Tekstinvoervelden zien eruit als vaste elementen die niet kunnen worden bewerkt.

Voor een bedrijf dat trots is op zijn strakke ontwerp en op de slogan dat zijn producten "gewoon werken", is dit ongekend. En het lijkt erop dat er nog een ander Apple-product is, SwiftUI.

Image
Image
Een vergelijking tussen toetsenbordopties in Systeemvoorkeuren en Systeeminstellingen.

Jeffrey Johnson

"[D]e basispassing en afwerking van Ventura's nieuwe systeeminstellingen is gewoon slecht. Het voelt alsof er iets grondig mis is met SwiftUI dat, zelfs terwijl het in uitvoering is, zoveel kleine lay-outdetails blijkbaar moeilijk te krijgen zijn klopt, "zei Apple-expert en voormalig programmeur John Gruber op zijn Daring Fireball-blog.

SwiftUI is een onderdeel van de programmeertaal Swift van Apple. Het is het onderdeel waarmee je de gebruikersinterface kunt ontwerpen, en het is zo gebouwd dat je je app één keer kunt ontwerpen, en het zou moeten werken en er goed uitzien op de Mac, iPhone en iPad. Maar zoals we kunnen zien, is het niet eenvoudig om het te gebruiken, deels omdat het een stuk nieuwer is dan de vorige, volwassen platforms die werden gebruikt voor respectievelijk de Mac en iOS, UIKit en AppKit.

"Welk proces en gereedschap Apple ook gebruikt om de nieuwe systeeminstellingen te maken - nogmaals, ik denk dat het allemaal SwiftUI is, maar het maakt niet echt uit - het is schijnbaar erg moeilijk voor hen om basis UI-elementen op elkaar af te stemmen en lay-out op een manier die bijna elegant is", zegt Gruber.

MacOS-updates worden meestal later in de herfst geleverd dan de iOS-updates, maar toch ziet deze update er voor half augustus behoorlijk chaotisch uit. Misschien kan Apple deze versie nog steeds trekken en terugkeren naar de oude. En als dat niet zo is? Nou, het blijkt dat je de systeemvoorkeuren van een andere Mac kunt kopiëren en het werkt prima. Het is niet ideaal, maar er is tenminste een optie, ook al zal Apple er waarschijnlijk een hekel aan hebben.

Aanbevolen: