Waarom Bluetooth-hoofdtelefoons nooit nul latentie zullen bereiken

Inhoudsopgave:

Waarom Bluetooth-hoofdtelefoons nooit nul latentie zullen bereiken
Waarom Bluetooth-hoofdtelefoons nooit nul latentie zullen bereiken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Urbanista's Seoul draadloze oordopjes hebben een lage latentiemodus voor gaming.
  • Bluetooth-hoofdtelefoons zullen nooit vertraging oplopen.
  • De beste optie voor gamen zonder latentie en muziekcompositie is een goede oude bedrade hoofdtelefoon.
Image
Image

Urbanista's coole nieuwe draadloze Seoul-oordopjes werken als alle draadloze oordopjes, met één speciaal extraatje: een low-latency-modus die belooft de irritante vertraging weg te nemen die gamen zo vervelend maakt met draadloze hoofdtelefoons. Maar de taak die ze proberen is onmogelijk.

Bluetooth-hoofdtelefoons zijn gewoon fantastisch, en Bluetooth-oordopjes zijn een niveau hoger dan dat. Ze zitten goed in je oren, en hun niet-bestaande draden kunnen nooit aan een rugzakriem blijven haken, nooit tegen kleding stuiteren en een dreun in je oor geleiden, en nooit verstrikt raken in je zak.

Ze klinken geweldig, de batterijen gaan lang genoeg mee en sommige merken hebben zelfs mooie augmented-reality-trucs in hun metaforische mouwen. Maar één ding dat Bluetooth nooit kan doen, is die vertraging elimineren.

"De vertraging bij elke Bluetooth-transmissie treedt op omdat audio-informatie moet worden gecodeerd voor overdracht en vervolgens moet worden gedecodeerd zodra deze is ontvangen. Wat u ook doet, er zal altijd enige vertraging optreden om dit te verwerken", Christen Costa, CEO van Gadget Review, vertelde Lifewire via e-mail.

Latentie

Deze vertraging wordt ook wel latentie genoemd. Het wordt niet alleen veroorzaakt door de draadloze transmissie zelf - er zijn latentievrije manieren om dat te doen.

"Het verzenden van informatie via Bluetooth vereist het inpakken van databits met overheadbits in een stream", vertelde professionele radio-ingenieur Sam Brown via e-mail aan Lifewire. "Vervolgens het verzenden van deze stroom van enen en nullen via de ether met behulp van een complex modulatieschema. Dit wordt allemaal gedaan om een betrouwbare over-the-air transmissie te garanderen. De verwerking bij zowel de zender als de ontvanger, om deze bits in en uit te pakken, resulteert in een latentie die praktisch nooit nul kan zijn.”

De vertraging bij elke Bluetooth-transmissie treedt op omdat audio-informatie moet worden gecodeerd voor overdracht en vervolgens moet worden gedecodeerd zodra deze is ontvangen.

Voor het luisteren naar muziek of podcasts maakt dit niet uit. De vertraging is alleen merkbaar als je op play drukt en is zo kort dat je het niet merkt. Bij films kan uw computer de videostream automatisch vertragen om overeen te komen met de Bluetooth-audiovertraging, zodat audio en video perfect synchroon blijven.

Maar bij games en apps voor het maken van muziek is zelfs een kleine vertraging merkbaar. Als je in GarageBand op een pianotoets tikt, verwacht je het geluid meteen te horen. Zelfs een minuscule vertraging maakt je al snel gek. Zo ook met gamen. De achtergrondmuziek klinkt prima, maar alle geluidseffecten die verband houden met je acties op het scherm zullen op dezelfde manier niet synchroon lopen.

Urbanista's spelmodus gebruikt een codec met lage latentie (encode-decode) om de vertraging terug te brengen tot 70 milliseconden, wat kort klinkt maar nog steeds behoorlijk groot is. In 70 ms kan geluid bijna 60 voet reizen. Als je ooit de vertraging tussen nabije en verre luidsprekers hebt opgemerkt tijdens een liveconcert, is dit hetzelfde principe.

Alternatieven

Over live concerten gesproken, muzikanten omzeilen deze vertraging op een aantal manieren. De oude manier was om daar op het podium monitorspeakers op het podium te zetten, luid aangezet, zodat ze de belangrijkste audiobron voor de muzikant waren. De moderne manier is om speciale draadloze oordopjes te gebruiken, genaamd In Ear Monitors (IEM). Het verschil is dat IEM's niet digitaal zijn. Ze gebruiken goede ouderwetse radiogolven, die geen digitale conversie vereisen en reizen met de snelheid van het licht, dat wil zeggen.e., veel, veel sneller dan de snelheid van het geluid.

Image
Image

"IEM's hebben een latentie van ongeveer 5 ms of minder, terwijl Bluetooth Aptx een latentie heeft die zes keer zo hoog is. Dus qua latentie zijn IEM's beter", zegt Brown.

Deze zijn prima voor live muzikanten, maar ze zijn onpraktisch en nog steeds duur in vergelijking met hoofdtelefoons van consumentenkwaliteit voor gaming. Ook, zegt Brown, geven gamers de voorkeur aan over-the-ear-koptelefoons, en IEM's lijken meer op oordopjes. Het antwoord is er dan een die je misschien niet wilt horen: Wires.

"Bekabelde hoofdtelefoons hebben echt geen latentie en zijn bestand tegen artefacten zoals radio-interferentie die draadloze systemen kunnen teisteren", zegt Brown. "Het nadeel is natuurlijk een gebrek aan mobiliteit dat het gevolg is van vastgebonden zijn."

Draden hebben hun nadelen. Ze raken in de war. Ze kunnen ingehaald worden. Maar voor een perfecte transmissie zonder verlies, voor direct luisteren zonder latentie en voor betrouwbaarheid zijn ze onverslaanbaar. Bekabelde blikjes zullen nooit een verbinding verbreken, de batterij leeg raken of proberen verbinding te maken met uw iPad in plaats van met uw iPhone.

Ze zijn ook goedkoper dan hun Bluetooth-equivalenten en hoewel de Bluetooth-audiokwaliteit de afgelopen jaren geweldig is geworden, kan bekabeld nog steeds beter klinken. Ze zijn gewoon niet cool. Maar misschien komt er binnenkort een opleving, zoals met vinyl, cassettes en film.

Aanbevolen: