Wat is een POST-code? (Zelftestcode inschakelen)

Inhoudsopgave:

Wat is een POST-code? (Zelftestcode inschakelen)
Wat is een POST-code? (Zelftestcode inschakelen)
Anonim

Een POST-code is een 2-cijferige hexadecimale code die wordt gegenereerd tijdens de Power On Self Test.

Voordat het BIOS elk onderdeel van het moederbord heeft getest, kan deze code worden uitgevoerd naar een POST-testkaart die is aangesloten op een specifiek uitbreidingsslot.

Als een bepaald onderdeel van de test fa alt, kan de laatst gegenereerde POST-code worden bekeken met behulp van de POST-kaart om te bepalen welke hardware de eerste test niet heeft doorstaan.

Een POST-code kan de naam Power On Self Test Code of testpuntfoutcode hebben.

Image
Image

Een POST-code is niet hetzelfde als een systeemfoutcode, een STOP-code, een Device Manager-foutcode of een HTTP-statuscode. Ook al delen ze codenummers met een of meer van deze andere fouten, het zijn totaal verschillende dingen.

Een BIOS-postcodelijst voor uw computer zoeken

POST-codes zullen verschillen afhankelijk van de BIOS-leverancier (d.w.z. de meeste moederborden gebruiken hun eigen lijsten), dus het is het beste om te verwijzen naar degene die specifiek zijn voor uw computer, codes die moeten worden gepubliceerd op de officiële website van uw fabrikant.

Als u problemen ondervindt bij het vinden van een lijst met POST-codes op uw computer, moederbord of de website van de BIOS-leverancier, kunt u mogelijk hulp krijgen van de technische ondersteuning, de huidige BIOS-versie op uw computer controleren of de codes vinden op een site als BIOS Central.

Begrijpen wat POST-codes betekenen

POST-codes komen rechtstreeks overeen met tests die plaatsvinden door de POST.

Wanneer een POST-testkaart stopt bij een specifieke code tijdens het opstartproces, kan er naar worden verwezen in de lijst met mogelijke POST-codes die door uw specifieke BIOS zijn gegenereerd, zodat u de oorzaak van het probleem bij het opstarten van uw computer kunt achterhalen.

Naast die algemene instructies, moet je de documentatie raadplegen die bij de lijst met BIOS POST-codes van je computer staat voor hulp bij het precies interpreteren van wat je kaart zegt.

Sommige codes worden doorgegeven aan de testkaart nadat een bepaalde test is voltooid, wat betekent dat de volgende code in de lijst waarnaar u verwijst, is waar u moet beginnen met het oplossen van problemen.

Andere moederborden sturen echter alleen een code naar een aangesloten POST-testkaart wanneer er daadwerkelijk een fout is opgetreden, wat inhoudt dat de hardware waarmee de code overeenkomt waarschijnlijk het probleem is.

Dus, nogmaals, neem contact op met je computer, moederbord of BIOS-maker voor details over hoe je kunt interpreteren wat je ziet.

Stel bijvoorbeeld dat Acer de leverancier van uw moederbord is. Uw computer start niet op, dus u hebt een POST-testkaart aangesloten en de weergegeven code is 48. Als we deze lijst met Acer BIOS-postcodes snel bekijken, zien we dat 48 betekent "Geheugen getest."

Als de POST-code aangeeft dat de laatste test is mislukt, weten we meteen dat het probleem nergens anders ligt; niet de CMOS-batterij, videokaart, seriële poorten, CPU, enz., maar in plaats daarvan met het systeemgeheugen.

Op dit punt kunt u uw probleemoplossing beperken tot datgene waarnaar wordt verwezen. In dit geval, aangezien het het RAM is, zou je op één na alle sticks kunnen verwijderen en kijken of je computer opnieuw opstart.

Andere soorten fouten op POST-niveau

POST-codes die op een POST-kaart worden weergegeven, zijn vooral handig als er geen monitor is aangesloten, er iets mis is met het scherm of, natuurlijk, de oorzaak van het probleem is iets met video op de moederbord of met de videokaart.

Er zijn echter andere soorten fouten die u tijdens de POST kunt zien of zelfs horen, die ook nuttig kunnen zijn:

Pieptooncodes zijn hoorbare foutcodes die een soortgelijk doel dienen als POST-codes, maar deze fouten vereisen niets anders dan een werkende interne luidspreker - geen werkend scherm of de noodzaak om uw computer te openen om een POST te installeren en te gebruiken kaart.

Als het scherm werkt, ziet u mogelijk een POST-foutbericht op het scherm. Dit is slechts een gewone foutmelding, zoals u zou verwachten in elk stadium van het gebruik van uw computer. Voor dit type POST-foutcode is ook geen POST-testkaart vereist.

FAQ

    Hoe los ik POST-codefouten op?

    Zodra u begrijpt wat de POST-code betekent, geeft dit u een idee waar u moet beginnen met het oplossen van problemen. Als de code naar bepaalde hardware verwijst, begin dan met het verwijderen van de hardware en start vervolgens uw computer op om te zien of de POST-codefout verdwijnt.

    Hoe kan ik problemen oplossen als mijn computer niet wil posten?

    Bekijk eerst alle nieuwe hardware die je hebt toegevoegd. Als je niets op je computer hebt geüpgraded, verwijder dan systematisch een apparaat en zet je pc weer aan. Herhaal dit proces totdat je computer eindelijk berichten plaatst.

Aanbevolen: