Hoe de Bash-opdrachtregel in Windows 10 uit te voeren

Inhoudsopgave:

Hoe de Bash-opdrachtregel in Windows 10 uit te voeren
Hoe de Bash-opdrachtregel in Windows 10 uit te voeren
Anonim

Wat te weten

  • Activeer WSL als een optionele Windows-functie of via een PowerShell-opdracht.
  • Ga naar de Windows Store. Selecteer een distributie en installeer deze.
  • Voer de distributie uit en werk deze indien nodig bij. Gebruik het om bash-scripts of Linux-opdrachtregelhulpprogramma's uit te voeren.

Dit artikel legt uit hoe u het Windows-subsysteem voor Linux (WSL) in Windows 10 kunt activeren, downloaden, installeren en gebruiken.

WSL uitvoeren in Windows

In de Windows 10-jubileumupdate heeft Microsoft het Windows-subsysteem voor Linux toegevoegd aan Windows 10 en zelfs (in samenwerking met Canonical) een volledig functionele versie van Ubuntu Linux aangeboden - officieel alleen shell-toegang, hoewel het ongeveer drie nanoseconden voor mensen om erachter te komen hoe normale Linux-apps in X-sessies op Windows 10 kunnen worden uitgevoerd.

De Microsoft Store biedt officieel ondersteunde Linux-distributies voor Ubuntu, openSUSE Leap, SUSE Linux Enterprise, Debian/GNU Linux en Kali Linux. Elk van deze distributies biedt opdrachtregeltoegang tot Linux, van waaruit u bash-scripts of Linux-opdrachtregelhulpprogramma's kunt uitvoeren.

Activeer de WSL

Image
Image

Standaard kunt u WSL niet gebruiken. In plaats daarvan moet u WSL activeren als een optionele Windows-functie. Open de Windows Features wizard en vink het vakje aan of open een PowerShell-prompt als beheerder en voer het volgende uit:

Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Windows-Subsystem-Linux

Herstart nadat je WSL hebt geactiveerd.

Een distributie installeren

Image
Image

Start de Windows Store en selecteer een distributie om te installeren.

De distributie voor de eerste keer uitvoeren

Image
Image

Nadat de distributie via Windows Store op uw computer is geladen, voert u deze uit. U moet een nieuw gebruikersaccount maken alsof u de distributie als een zelfstandig besturingssysteem op een nieuwe harde schijf hebt geïnstalleerd.

Uw installatie upgraden

Image
Image

Je Linux-distributie is geen schijnomgeving - het is een echt Linux-systeem dat WSL gebruikt in plaats van een standaard kernel-image. Je zult dus moeten zorgen voor de normale Linux-huishouding.

Begin met het updaten van de distributie volgens de systeemarchitectuur. Debian en Ubuntu gebruiken bijvoorbeeld apt.

Een opdrachtregelprogramma gebruiken

Image
Image

Nadat je de distributie correct hebt bijgewerkt, ben je vrij om alle programma's uit te voeren die je wilt, inclusief shellscripts en opdrachtregelhulpprogramma's.

U kunt bijvoorbeeld de opdracht top uitvoeren om de systeemprestaties te controleren.

Technisch gezien kun je geen Linux-programma's uitvoeren waarvoor een X-server nodig is, hoewel het internet bezaaid is met vrij eenvoudige oplossingen om Windows 10 een X-venster te laten weergeven.

Wat zit er onder de motorkap?

Als je een Linux-distributie op Windows 10 installeert, krijg je geen virtuele machine of een programma dat zijn best doet om zich voor te doen als "Bash in Linux". Het is eigenlijk een Linux-distributie die normaal op je pc draait dankzij het Windows-subsysteem voor Linux. De WSL is de "geheime saus" waarmee Linux-software op Windows kan worden uitgevoerd. In wezen vervangt WSL de Linux-kernel; Linux werkt volledig zoals bedoeld, het gebruikt alleen WSL in plaats van een gewone Linux-kernel-image.

Aanbevolen: