Wat is het Configuratiescherm in Windows?

Inhoudsopgave:

Wat is het Configuratiescherm in Windows?
Wat is het Configuratiescherm in Windows?
Anonim

Het Configuratiescherm is het gecentraliseerde configuratiegebied op Windows-computers, laptops en tablets. Het helpt u bij het aanpassen van bijna elk aspect van het besturingssysteem, inclusief toetsenbord- en muisfunctie, wachtwoorden en gebruikers, netwerkinstellingen, energiebeheer, bureaubladachtergronden, geluiden, hardware, programma-installatie en -verwijdering, spraakherkenning en ouderlijk toezicht.

Toegang tot het Configuratiescherm

Beschouw het Configuratiescherm als de plek in Windows als je iets wilt veranderen aan hoe het eruit ziet of werkt. In recente versies van Windows bevindt het Configuratiescherm zich in de Windows System map of categorie in de Apps-lijst. Open in andere versies het menu Start en kies vervolgens Configuratiescherm, of Start > Instellingen > Configuratiescherm

Zie Hoe u het Configuratiescherm opent voor gedetailleerde, OS-specifieke aanwijzingen.

Hoewel het geen "officiële" manier is om de opties in het Configuratiescherm te openen en te gebruiken, is er ook een speciale map die u kunt maken, genaamd GodMode, die u dezelfde functies van het Configuratiescherm geeft, maar in een eenvoudige map van één pagina.

Het Configuratiescherm gebruiken

Het Configuratiescherm zelf is eigenlijk niet meer dan een verzameling snelkoppelingen naar afzonderlijke componenten, genaamd Configuratiescherm-applets. Daarom betekent het gebruik van het Configuratiescherm in feite het gebruik van een individuele applet om een deel van de manier waarop Windows werkt te veranderen.

Image
Image

Bekijk onze volledige lijst met applets voor het configuratiescherm voor meer informatie over de afzonderlijke applets en waar ze voor zijn.

Als je op zoek bent naar een manier om direct toegang te krijgen tot de delen van het Configuratiescherm, zonder eerst het programma te doorlopen, bekijk dan onze Lijst met Configuratiescherm-commando's in Windows voor de commando's waarmee elke applet wordt gestart. Aangezien sommige applets snelkoppelingen zijn naar bestanden met de CPL-bestandsextensie, kunt u rechtstreeks naar het CPL-bestand verwijzen om dat onderdeel te openen.

Bijvoorbeeld, control timedate.cpl werkt in sommige versies van Windows om de datum- en tijdinstellingen te openen, en control hdwwiz.cplis een snelkoppeling naar Apparaatbeheer.

De fysieke locatie van deze CPL-bestanden, evenals mappen en DLL's die naar andere componenten van het Configuratiescherm verwijzen, worden opgeslagen in de HKLM-component van het Windows-register, onder \SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion; de CPL-bestanden zijn te vinden in \Control Panel\Cpls en de rest bevindt zich in \Explorer\ControlPanel\Namespace.

Configuratieschermweergaven

De applets in het Configuratiescherm worden op twee belangrijke manieren weergegeven: per categorie of afzonderlijk. Alle applets van het Configuratiescherm zijn hoe dan ook beschikbaar, maar misschien geeft u de voorkeur aan de ene methode om een applet te vinden boven de andere:

  • Windows 11, 10, 8 & 7: Configuratiescherm-applets worden weergegeven op categorie, waardoor ze logisch worden gegroepeerd, of in de weergave Grote pictogrammen of Kleine pictogrammen, waarin ze worden weergegeven individueel.
  • Windows Vista: In de beginweergave van het Configuratiescherm worden applets gegroepeerd, terwijl in de klassieke weergave elke applet afzonderlijk wordt weergegeven.
  • Windows XP: Categorieweergave groepeert de applets, en Klassieke weergave geeft ze weer als individuele applets.

Over het algemeen geven de categorieweergaven een beetje meer uitleg over wat elke applet doet, maar maken het soms moeilijk om precies te komen waar je heen wilt. De meeste mensen geven de voorkeur aan de klassieke weergave of de pictogramweergave van het Configuratiescherm, omdat ze meer leren over wat de verschillende applets doen.

Beschikbaarheid Configuratiescherm

Configuratiescherm is beschikbaar in bijna elke Microsoft Windows-versie, inclusief Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000, Windows ME, Windows 98, Windows 95 en meer.

In de loop van de geschiedenis van het Configuratiescherm werden in elke nieuwere versie van Windows componenten toegevoegd en verwijderd. Sommige componenten zijn zelfs verplaatst naar de app Instellingen en pc-instellingen in respectievelijk Windows 11/10 en Windows 8.

Hoewel het Configuratiescherm beschikbaar is in bijna elk Windows-besturingssysteem, treden er aanzienlijke verschillen op in het aantal en de omvang van applets van de ene Windows-versie tot de volgende.

Aanbevolen: