Hoe het te repareren wanneer Windows 11 Defender niet opent

Inhoudsopgave:

Hoe het te repareren wanneer Windows 11 Defender niet opent
Hoe het te repareren wanneer Windows 11 Defender niet opent
Anonim

Windows Defender die niet wordt geopend of niet correct werkt, kan betekenen dat u de instellingen in Windows-beveiliging niet kunt wijzigen, of dat malware op uw systeem kan draaien omdat u niet over de juiste beveiliging beschikt. Hieronder staan verschillende redenen waarom Windows Defender niet wordt geopend en hoe u het weer aan het werk kunt krijgen.

Waarom Windows Defender niet opent in Windows 11

Hier zijn enkele voorbeelden van situaties waarin de anti-malware-app van Microsoft niet opent of niet goed werkt:

  • Er is een tijdelijk geheugenprobleem waarbij de app niet op malware scant.
  • Windows-beveiliging opent normaal, maar sluit een paar seconden later onmiddellijk weer.
  • Een ander softwareprogramma "vecht" met Windows Defender en geeft foutmeldingen.
  • Je ziet een foutmelding die zegt: "Je hebt een nieuwe app nodig om deze windowsdefender-link te openen."
  • U hebt onlangs een ander antivirusprogramma geïnstalleerd of verwijderd en nu kan Windows Defender niet worden geopend.

Windows Defender heet Microsoft Defender in Windows 11 en wordt beheerd via Windows-beveiliging. Deze namen worden in dit artikel door elkaar gebruikt, maar we verwijzen naar dezelfde tool.

Hoe te repareren Windows 11 Defender werkt niet

Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen, maar volg deze lijst in de volgorde waarin deze wordt gepresenteerd om eerst de eenvoudigere oplossingen aan te pakken:

  1. Start je computer opnieuw op. Dit is een veel voorkomende eerste stap bij het oplossen van vrijwel alles in Windows, en het is misschien alles wat u hoeft te doen om Windows Defender weer aan het werk te krijgen.
  2. Schakel Windows Defender uit en vervolgens weer in. Of, als het om te beginnen uit was, laat dat artikel je zien hoe je het aanzet.

    Microsoft Defender vangt geen actieve malware op tenzij u Real-time bescherming hebt ingeschakeld.

    Deze stap is handig als, in jouw situatie, "Windows Defender werkt niet" simpelweg betekent dat er niet wordt gecontroleerd op malware. Als u Windows-beveiliging niet kunt openen in Instellingen, gaat u verder met de volgende stap.

  3. Repareer of reset Windows-beveiliging. Een reparatie zorgt ervoor dat Windows probeert te repareren wat er aan de hand is, en een reset wist alle instellingen van de app en begint opnieuw alsof Windows Defender net is geïnstalleerd.

    Volg die link voor twee methoden: de ene gebruikt Instellingen, zoals in de onderstaande afbeelding, en de andere gebruikt een PowerShell-opdracht die handig is als u Windows-beveiliging helemaal niet kunt openen.

    Image
    Image
  4. Windows bijwerken. Dit is hoe Microsoft bugfixes levert, dus een update die u nog moet installeren, kan het Windows-beveiligingsprobleem oplossen.

    Als dat niet werkt, kun je een offline Microsoft Defender-update proberen. Kies de nieuwste versie uit die lijst, waarschijnlijk Update voor Microsoft Defender Antivirus antimalwareplatform.

    Image
    Image

    Om te voorkomen dat je een update krijgt die je niet nodig hebt, kun je je huidige versie controleren via Instellingen > Privacy en beveiliging > Windows-beveiliging > Open Windows-beveiliging > Instellingen > Over.

  5. Deze stap is bedoeld voor wanneer uw probleem zo specifiek is dat het enige probleem waar u tegenaan loopt, is dat u het scherm Beschermingsgeschiedenis in Windows-beveiliging niet kunt wissen, of je krijgt te horen dat er een bedreiging is gevonden, maar er v alt niets op te ruimen.

    Om dit aan te pakken, opent u de volgende map. Een eenvoudige manier om dit te doen is door dit pad in het dialoogvenster Uitvoeren te plakken (WIN+R):

    
    

    C:\ProgramData\Microsoft\Windows Defender\Scans\History\Service\

    Selecteer alles in de Service map (Ctrl+A), en druk vervolgens op Delete om het op te ruimen.

  6. Schakel tijdelijk alle andere antivirusprogramma's die u hebt geïnstalleerd uit. Hoe dit werkt is voor elke app anders, maar als je dit doet, heb je wat tijd om te zien of de problemen van Windows Defender te wijten waren aan een compatibiliteitsprobleem met de andere anti-malwaretool.

    Als je merkt dat het andere programma de schuldige is, of je vermoedt dat dit het geval is, maar het uitschakelen ervan heeft niet geholpen, gebruik dan een programma-verwijderprogramma om de software volledig te verwijderen.

    Als u Windows Defender nog steeds niet kunt starten, zijn er een aantal registersleutels die u kunt verwijderen om het opnieuw in te schakelen. Dit kan gebeuren na het verwijderen van een ander antivirusprogramma.

    Open deze sleutel en verwijder daar deze twee registerwaarden:

    DisableSpyware en DisableAntivirus.

    
    

    HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender\

    Het is mogelijk dat uw computer deze registerwaarden niet heeft, omdat ze hoogstwaarschijnlijk alleen bestaan als beveiligingsinstellingen zijn geïmplementeerd via groepsbeleid (bijvoorbeeld een IT-afdeling). Zo ja, ga dan gewoon verder met de volgende stap.

  7. Voer de opdracht SFC /scannow uit om systeembestanden te herstellen. Hierdoor wordt de tool Systeembestandscontrole aangeroepen om te zien of er problemen zijn met beveiligde Windows-bestanden, en zo ja, vervang ze dan.
  8. Gebruik deze pc opnieuw instellen om Windows 11 opnieuw te installeren. Hoewel dit Windows opnieuw installeert en al uw programma's terugzet naar de fabrieksinstellingen, is dat precies wat u in deze situatie wilt.

    Dit is een zekere oplossing voor welk probleem dan ook dat Windows Defender beïnvloedt, wacht gewoon tot je al het bovenstaande hebt geprobeerd voordat je deze drastische stap voltooit.

    Kies zorgvuldig om uw gegevens te bewaren of te wissen bij het resetten van uw pc.

FAQ

    Hoe voeg ik een uitsluiting toe aan Windows Defender in Windows 11?

    Ga naar Instellingen > Privacy en beveiliging > Windows-beveiliging > Virus- en bedreigingsbeveiliging > Instellingen beheren. Selecteer onder Uitsluitingen Uitsluitingen toevoegen of verwijderen.

    Is Windows Defender hetzelfde als Windows Firewall?

    Nee, technisch gezien niet. Windows Firewall is een functie van de Windows Defender-software. Er is geen apart Windows Firewall-programma.

    Hoe schakel ik Microsoft Defender SmartScreen uit?

    Om SmartScreen in Microsoft Edge uit te schakelen, gaat u naar het menu met drie stippen > Instellingen > Privacy, zoeken, en diensten. Schakel onder Services Microsoft Defender SmartScreen. uit

Aanbevolen: