Hoe het te repareren wanneer Windows 11 niet afsluit

Inhoudsopgave:

Hoe het te repareren wanneer Windows 11 niet afsluit
Hoe het te repareren wanneer Windows 11 niet afsluit
Anonim

Het uitschakelen van een apparaat is een veelvoorkomende eerste stap bij het oplossen van bijna elk technisch probleem, en Windows 11 is daarop geen uitzondering. Maar wat doe je als je niet kunt afsluiten? Gelukkig zijn er verschillende eenvoudige oplossingen.

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 11. De schermafbeeldingen kunnen er anders uitzien dan op uw computer, aangezien de ontwerpelementen in deze versie van Windows nog niet zijn voltooid.

Waarom sluit mijn computer niet af?

Een computer die aan blijft wanneer je probeert af te sluiten, is vaak te wijten aan een softwareprobleem. Ofwel het Windows 11-besturingssysteem ondervindt een bug of een programma verstoort het vermogen van de pc om correct te werken.

Een andere reden waarom een computer niet afsluit, is een kapotte aan/uit-knop. Dit is een zeldzame gebeurtenis waar de meeste mensen zich geen zorgen over hoeven te maken, maar toch zijn er andere manieren om Windows 11 af te sluiten, zelfs zonder de fysieke aan/uit-knop te gebruiken.

Het kan ook zo zijn dat er niets mis is met Windows of de aan / uit-knop, maar in plaats daarvan is een specifieke instelling uitgeschakeld, waardoor het lijkt alsof je niet kunt afsluiten, zelfs niet als je op de aan / uit-knop drukt.

Computer blijft aan wanneer u probeert af te sluiten?

Er zijn verschillende manieren om Windows 11 af te sluiten, die we hieronder zullen bespreken. Maar voordat u aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten hoe de aan/uit-knop op uw computer werkt.

Er is een instelling in Windows 11 die bepa alt wat er gebeurt als je maar één keer op de aan/uit-knop drukt. Als de aan/uit-knop is geconfigureerd om niets te doen wanneer u er maar één keer op drukt, blijft uw computer ingeschakeld wanneer u probeert af te sluiten. Deze instelling is bedoeld om onbedoeld afsluiten te voorkomen. Weet je, wanneer je over het bureau reikt naar iets en per ongeluk de stroom aanraakt en de afsluitprocedure begint. U weet waarschijnlijk dat geen enkele smeekbede het proces zal stoppen. Het gebeurde vaak genoeg. Microsoft heeft een instelling toegevoegd om het gedrag van de aan/uit-knop aan te passen.

Om dit te controleren, opent u het Configuratiescherm en gaat u naar Hardware en geluiden > Energiebeheer > Kies wat het vermogen knop doet, verander de actie in Shut down en selecteer vervolgens Save changes.

Image
Image

Windows 11 wordt nu normaal afgesloten nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt. Als je het nog steeds niet kunt uitschakelen, ga dan verder met deze stappen.

Wat te doen als Windows niet afsluit

Afhankelijk van hoe je gewend bent om af te sluiten, kan het niet kunnen uitschakelen van de computer meestal worden verholpen door een andere afsluittechniek toe te passen.

  1. Houd de fysieke aan/uit-knop ingedrukt totdat de computer wordt uitgeschakeld.

    Zelfs als er een softwarestoring is waardoor u Windows 11 niet kunt uitschakelen met de muis of het toetsenbord, zullen de meeste computers reageren op het ingedrukt houden van de aan/uit-knop. Dit werkt ongeacht de instelling van de aan/uit-knop in het Configuratiescherm.

    Dit is geen normale manier om een computer uit te zetten, omdat het Windows niet de waarschuwing geeft die het nodig heeft om veilig af te sluiten. Als je in staat bent, zorg er dan voor dat geopende programma's worden afgesloten en dat al je werk wordt opgeslagen.

  2. Als je meestal de aan/uit-knop gebruikt om af te sluiten, kun je ook de normale manier proberen. Het is mogelijk dat de aan / uit-knop de oorzaak van het probleem is, in welk geval het gebruik van een Windows 11-afsluitmethode het uitschakelt.

    Open het menu Start en druk op het aan/uit-pictogram om Shut down. te vinden

    Image
    Image
  3. Type Ctrl+Alt+Del en selecteer vervolgens het aan/uit-pictogram, gevolgd door Shut down.

    Een reden waarom u Windows 11 niet kunt afsluiten, is als het menu Start niet reageert en daarom niet wordt geopend, maar Ctrl+Alt+Del werkt mogelijk nog steeds.

    Image
    Image
  4. In sommige echt specifieke situaties heb je misschien alleen toegang tot de opdrachtregel, zoals de opdrachtprompt. De aan / uit-knop, het bureaublad en de muis kunnen allemaal kapot zijn en dit zal nog steeds werken om uw pc uit te schakelen.

    Je kunt Windows 11 hier nog steeds afsluiten met de opdracht shutdown. Voer dit gewoon in:

    
    

    shutdown /s

    Image
    Image
  5. Een van de vorige stappen zou succesvol moeten zijn geweest en de pc had moeten uitschakelen, maar als dit een terugkerend probleem is, zorg er dan voor dat Windows en uw apparaatstuurprogramma's volledig zijn bijgewerkt.

    Voer Windows Update uit om te controleren op OS-updates en gebruik een hulpprogramma voor het bijwerken van stuurprogramma's om verouderde of ontbrekende stuurprogramma's te installeren.

    Image
    Image
  6. Problemen oplossen wanneer Windows Update vastloopt of vastloopt. Er zijn een aantal dingen die u kunt proberen als dit de reden is dat uw computer niet volledig afsluit.
  7. Voer Systeemherstel uit om de computer te herstellen naar een vorige staat, vermoedelijk een toestand waarin u normaal kon afsluiten.

FAQ

    Is het veilig om mijn laptop geforceerd af te sluiten?

    Ja, het is veilig om uw computer uit te schakelen door op de aan/uit-knop te drukken. Op oudere computers kan een gedwongen afsluiting de hardware beschadigen, maar moderne apparaten kunnen snel worden in- en uitgeschakeld met een knop.

    Waarom duurt het zo lang voordat mijn Windows 11-computer is afgesloten?

    Windows kan langer duren om af te sluiten als er veel achtergrondprocessen, services, stuurprogramma's of toepassingen worden uitgevoerd. Gebruik Taakbeheer om achtergrondprogramma's af te sluiten die u niet nodig hebt en werk vervolgens al uw software en stuurprogramma's bij. Als u nog steeds problemen ondervindt, opent u Instellingen voor probleemoplossing en voert u de probleemoplosser Power uit.

    Hoe wijzig ik mijn opstartprogramma's op Windows 11?

    Druk op Ctrl+ Shift+ Esc om Taakbeheer te openen en selecteer de Startup tabblad. Selecteer de Status kolom om applicaties te sorteren op Uitgeschakeld en Ingeschakeld. Als je niet weet wat iets is, laat het dan met rust.

    Hoe start ik mijn Windows 11 pc opnieuw op?

    Open het menu Start, selecteer het pictogram Power en kies vervolgens Restart. U kunt ook op Ctrl+ Alt+ Del drukken en vervolgens Power selecteren> Herstart.

    Hoe zorg ik ervoor dat mijn Windows 11-computer wordt afgesloten met een timer?

    Gebruik Windows Taakplanner om routinematige afsluitgebeurtenissen te plannen. U kunt ook de opdrachtprompt openen, shutdown -s -t en het gewenste aantal seconden typen en vervolgens op Enter drukken.

Aanbevolen: