Hoe toegang te krijgen tot geavanceerde opstartopties in Windows 11/10/8

Inhoudsopgave:

Hoe toegang te krijgen tot geavanceerde opstartopties in Windows 11/10/8
Hoe toegang te krijgen tot geavanceerde opstartopties in Windows 11/10/8
Anonim

Het menu Advanced Startup Options (ASO), beschikbaar in Windows 11, Windows 10 en Windows 8, is de centrale fix-it-locatie voor het hele besturingssysteem.

Vanaf hier heb je toegang tot Windows-diagnose- en reparatietools zoals Deze pc resetten, Systeemherstel, Opdrachtprompt, Opstartherstel en nog veel meer.

Hier krijg je ook toegang tot Opstartinstellingen, het menu dat de Veilige modus bevat, naast andere opstartmethoden die je kunnen helpen toegang te krijgen tot Windows als het opstartproblemen heeft. Met andere woorden, geavanceerde opstartopties functioneren als het opstartmenu van Windows 11/10/8.

Dit menu zou automatisch moeten verschijnen na twee opeenvolgende opstartfouten. Als u het echter handmatig moet openen, zijn er zes verschillende manieren om dit te doen.

De beste manier om te beslissen welke methode u moet gebruiken, is door uw beslissing te baseren op welk toegangsniveau u nu tot Windows hebt:

  • Als Windows normaal start: Gebruik een willekeurige methode, maar 1, 2 of 3 is het gemakkelijkst.
  • Als Windows niet start: Gebruik methode 4, 5 of 6. Methode 1 werkt ook als u op zijn minst naar het aanmeldingsscherm van Windows kunt gaan.

Benodigde tijd: Toegang tot ASO is eenvoudig en kan enkele seconden tot enkele minuten duren, afhankelijk van de methode die u gebruikt.

Al deze manieren om naar het menu Geavanceerde opstartopties te gaan, werken even goed in elke editie van Windows 11, Windows 10, Windows 8 of Windows 8.1, tenzij anders vermeld.

Methode 1: SHIFT + Opnieuw opstarten

Image
Image

Dit is verreweg de gemakkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen. Houd gewoon de SHIFT-toets ingedrukt terwijl u Restart selecteert, beschikbaar via elk power-pictogram.

Power-pictogrammen zijn overal in Windows beschikbaar, evenals vanaf het aanmeldings-/vergrendelscherm.

Image
Image

Het enige wat je nu hoeft te doen is wachten terwijl het menu Geavanceerde opstartopties wordt geopend!

Deze methode lijkt niet te werken met het schermtoetsenbord. Je moet een fysiek toetsenbord op je computer of apparaat hebben aangesloten om het op deze manier te openen.

Methode 2: Menu Instellingen

  1. Klik in Windows 11 met de rechtermuisknop op de knop Start en kies Instellingen.

    Selecteer in Windows 10 de knop Start en kies vervolgens de knop Instellingen gevolgd door Update & Security.

    Veeg in Windows 8 vanaf rechts om de charmsbalk te openen. Selecteer Pc-instellingen wijzigen. Kies Update and recovery uit de lijst aan de linkerkant (of General vóór Windows 8.1).

  2. Kies Herstel uit de lijst met opties.

    Image
    Image
  3. Zoek Geavanceerd opstarten, onderaan de lijst met opties aan uw rechterkant.
  4. Selecteer Nu opnieuw opstarten.

    Image
    Image
  5. Wacht het bericht Even geduld a.u.b. totdat Geavanceerde opstartopties worden geopend.

Methode 3: Afsluitcommando

  1. Open opdrachtprompt.

    Een andere optie is om Run te openen (gebruik de WIN+R sneltoets) als u de opdrachtprompt niet kunt starten voor een of andere reden, waarschijnlijk gerelateerd aan het probleem dat je hebt waardoor je hier in de eerste plaats bent!

  2. Sla alle geopende bestanden op voordat je verder gaat, anders gaan alle wijzigingen die je hebt gemaakt sinds je laatste keer opslaan verloren.
  3. Voer het shutdown-commando op de volgende manier uit:

    
    

    shutdown /r /o

    Image
    Image

    Om het afsluitcommando te annuleren nadat het is uitgevoerd (alsof je vergeten bent je werk op te slaan!) voer je shutdown /a uit in hetzelfde opdrachtpromptvenster.

  4. Selecteer Close voor het afmeldingswaarschuwingsbericht dat een paar seconden later verschijnt.

    Image
    Image
  5. Na enkele seconden, waarin niets lijkt te gebeuren, wordt Windows afgesloten en ziet u een bericht Even geduld.
  6. Wacht nog een paar seconden totdat het menu Geavanceerde opstartopties wordt geopend.

Methode 4: opstarten vanaf uw Windows-installatiemedia

  1. Plaats een dvd met Windows 11, Windows 10 of Windows 8 of een flashstation met de Windows-installatiebestanden erop in uw computer.

    Je kunt de schijf van iemand anders (of andere media) lenen als dat nodig is. U installeert of herinstalleert Windows niet, u gebruikt alleen geavanceerde opstartopties - geen productsleutel of licentieonderbreking vereist.

  2. Opstarten vanaf de schijf of opstarten vanaf het USB-apparaat, wat uw situatie ook vraagt.
  3. Selecteer Next in het Windows Setup-scherm.
  4. Kies Repareer uw computer onderaan het venster.

    Image
    Image
  5. Geavanceerde opstartopties zullen bijna onmiddellijk starten.

Methode 5: opstarten vanaf een Windows 11/10/8 herstelschijf

  1. Steek uw Windows 11, Windows 10 of Windows 8 Recovery Drive in een vrije USB-poort.

    Maak je geen zorgen als je niet proactief was en er nooit in bent gekomen om een herstelschijf te maken. Als u of een vriend een computer heeft met dezelfde versie van Windows, raadpleegt u Een Windows-herstelschijf maken voor instructies.

  2. Start uw computer op vanaf de flashdrive.
  3. Op het scherm Kies uw toetsenbordindeling selecteert u U. S. of welke toetsenbordindeling u ook wilt gebruiken.
  4. Geavanceerde opstartopties beginnen onmiddellijk.

Methode 6: Direct opstarten naar geavanceerde opstartopties

  1. Start of herstart uw computer of apparaat.
  2. Kies de opstartoptie voor Systeemherstel, Geavanceerd opstarten, Herstel, enz.

    Op sommige computers met Windows 11/10/8, bijvoorbeeld, drukt u op F11 om Systeemherstel te starten.

    Hoe deze optie wordt genoemd, is configureerbaar door uw hardwaremaker, dus de hier genoemde opties zijn slechts enkele die we hebben gezien of gehoord. Wat de naam ook is, het moet duidelijk zijn dat u gaat opstarten met de geavanceerde herstelfuncties van Windows.

    De mogelijkheid om direct op te starten naar geavanceerde opstartopties is niet beschikbaar met een traditioneel BIOS. Uw computer moet UEFI ondersteunen en vervolgens ook correct worden geconfigureerd om rechtstreeks op te starten naar het ASO-menu. Gelukkig is dit tegenwoordig heel gewoon.

  3. Wacht tot de geavanceerde opstartopties beginnen.

Hoe zit het met F8 en SHIFT+F8?

Noch F8 noch SHIFT+F8 is een betrouwbare optie om op te starten naar het menu Geavanceerde opstartopties. Zie onze handleiding over het starten van Windows in de veilige modus voor meer informatie hierover.

Als u toegang wilt tot geavanceerde opstartopties, kunt u dit doen met een van de verschillende hierboven genoemde methoden.

Geavanceerde opstartopties afsluiten

Wanneer u klaar bent met het gebruik van het ASO-menu, kunt u Doorgaan kiezen om uw computer opnieuw op te starten. Ervan uitgaande dat het nu goed werkt, zal dit je weer opstarten in Windows.

Uw andere optie is Zet uw pc uit, die precies dat zal doen.

FAQ

    Hoe wijzig ik het standaard opstart-besturingssysteem in het opstartmenu?

    Druk op de Windows-toets + X en selecteer vervolgens Run om het venster Uitvoeren te openen, of druk op de Windows-toets + R om het venster Uitvoeren onmiddellijk te openen. Typ " msconfig" en selecteer OK om MSConfig uit te voeren. Selecteer het tabblad Boot, kies vervolgens het type besturingssysteem dat u als de nieuwe standaard wilt instellen en selecteer Als standaard instellen > Toepassen > OK

    Hoe verwijder ik items uit het opstartmenu van Windows 10?

    Druk op de Windows-toets + R om het venster Uitvoeren te openen, typ vervolgens " msconfig" en druk op Voer in. Selecteer het tabblad Boot, kies het item dat u wilt verwijderen en selecteer vervolgens Delete.

    Hoe schakel ik het F12-opstartmenu in Windows 10 in?

    Je moet toegang krijgen tot het BIOS van je computer, wat je kunt doen door meerdere keren op de juiste toets op je toetsenbord te drukken terwijl Windows opstart. Afhankelijk van de fabrikant kan dit F12, F2, Esc of Delete zijnSelecteer vervolgens het gewenste opstartapparaat uit de lijst.

Aanbevolen: