Hoe geavanceerde opstartopties te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe geavanceerde opstartopties te gebruiken
Hoe geavanceerde opstartopties te gebruiken
Anonim

Dit artikel laat zien hoe u de geavanceerde opstartopties gebruikt in Windows 11, 10 en 8.

Image
Image

Waar wordt het menu met geavanceerde opstartopties voor gebruikt?

De tools die beschikbaar zijn in het menu Geavanceerde opstartopties kunnen worden gebruikt om bijna alle reparatie-, vernieuwings-/reset- en diagnosetools uit te voeren die beschikbaar zijn in de besturingssystemen Windows 11, 10 en 8, zelfs als Windows niet start.

Het bevat ook het menu Opstartinstellingen dat onder andere wordt gebruikt om Windows in de veilige modus te starten.

Toegang tot het menu Geavanceerde opstartopties

Er zijn een aantal manieren om naar het menu Geavanceerde opstartopties te gaan. De eenvoudigste methode hangt af van de situatie waarin u zich bevindt en die ertoe leidt dat u een van deze hulpmiddelen moet gebruiken.

Als je normaal toegang hebt tot Windows, is de snelste manier om geavanceerde opstartopties in Windows 11 te starten via Settings > System > Herstel Voor Windows 10 is dit Instellingen > Update & Beveiliging > HerstelProbeer in Windows 8 PC-instellingen > Update en herstel > Herstel Bekijk de tutorial waarnaar we hierboven hebben gelinkt als dat niet mogelijk is of als je meer hulp nodig hebt.

Het menu Geavanceerde opstartopties gebruiken

ASO is slechts een menu met hulpmiddelen - het doet zelf niets. Als u een van de beschikbare tools of andere menu's kiest uit Geavanceerde opstartopties, wordt die tool of dat menu geopend.

Met andere woorden, het gebruik van geavanceerde opstartopties betekent het gebruik van een van de beschikbare reparatie- of hersteltools.

Sommige items die via dit menu beschikbaar zijn, zijn genest in andere menu's. Als u een back-up wilt maken, gebruikt u de linkerpijl met de cirkel eromheen die u links van de menukop bovenaan het scherm vindt.

Het menu met geavanceerde opstartopties

Hieronder ziet u elk pictogram of elke knop die u in dit menu in Windows 11, Windows 10 en Windows 8 ziet. We zullen eventuele verschillen tussen deze versies van Windows noemen.

Als het menu-item naar een ander deel van het menu leidt, zullen we dat uitleggen. Als het een herstel- of reparatiefunctie start, geven we een korte beschrijving en een link naar meer gedetailleerde informatie over die functie als we die hebben.

Als je een dual-boot systeem hebt geconfigureerd, zie je mogelijk ook Gebruik een ander besturingssysteem (hier niet weergegeven) in het hoofdmenu Geavanceerde opstartopties.

Doorgaan

Image
Image

Doorgaan is beschikbaar in het hoofdscherm Kies een optie en zegt Afsluiten en doorgaan naar Windows 11 (of Windows 10/8.1/8).

Wanneer u Doorgaan kiest, worden de geavanceerde opstartopties gesloten, wordt uw computer opnieuw opgestart en start Windows in de normale modus.

Het is duidelijk dat als Windows niet goed opstart, het feit dat je bij Geavanceerde opstartopties bent gekomen en vervolgens meteen teruggaat naar Windows, waarschijnlijk niet nuttig zal zijn.

Als u zich echter op een andere manier in het ASO-menu bevindt, of klaar bent met een ander reparatie- of diagnoseproces, is Doorgaan de snelste manier om de geavanceerde opstartopties te verlaten en terug te keren naar Windows.

Gebruik een apparaat

Image
Image

Een apparaat gebruiken is beschikbaar in het hoofdscherm Kies een optie en zegt Gebruik een USB-station, netwerkverbinding of Windows-herstel-dvd.

Als je Een apparaat gebruiken kiest, verschijnt er een menu met die naam, waarmee je kunt opstarten vanaf de verschillende bronnen op je computer die worden weergegeven.

Op de meeste computers zie je opties voor USB-opslagapparaten, dvd- of bd-drives, netwerkopstartbronnen (zelfs als je er niet echt een hebt ingesteld), enz.

Alleen UEFI-systemen hebben de optie Een apparaat gebruiken in Geavanceerde opstartopties.

Problemen oplossen

Image
Image

Problemen oplossen is beschikbaar in het hoofdscherm Kies een optie en zegt Reset uw pc of zie geavanceerde optie s.

In Windows 8 staat Vernieuwen of reset je pc, of gebruik geavanceerde tools.

De optie Problemen oplossen opent nog een ander menu met de items Deze pc resetten en Geavanceerde opties, die we hieronder bespreken.

In het menu Problemen oplossen bevinden zich alle reparatie- en herstelfuncties die te vinden zijn in Geavanceerde opstartopties, en dit is wat u wilt kiezen als u iets anders wilt doen dan het ASO-menu afsluiten.

Op sommige UEFI-systemen hebt u mogelijk ook een optie voor UEFI-firmware-instellingen (hier niet weergegeven) in het menu Problemen oplossen.

Zet uw pc uit

Image
Image

Uw pc uitschakelen is beschikbaar in het hoofdscherm Kies een optie.

Deze optie spreekt voor zich: het schakelt uw pc of apparaat volledig uit.

Deze pc resetten

Image
Image

Deze pc opnieuw instellen is beschikbaar via het scherm Problemen oplossen en zegt: Hiermee kunt u kiezen om uw bestanden te behouden of te verwijderen, en vervolgens Windows opnieuw te installeren.

Selecteer Deze pc opnieuw instellen om het proces Deze pc opnieuw instellen te starten, waarbij u twee extra opties krijgt, Mijn bestanden behouden of Alles verwijderen.

De eerste optie, ideaal voor als je computer traag is of een bug bevat, verwijdert alle geïnstalleerde software en apps en reset alle Windows-instellingen, maar er wordt niets persoonlijks verwijderd, zoals documenten, muziek, enz.

De tweede optie, net als een "fabrieksreset" en geweldig om helemaal opnieuw te beginnen of voordat je je computer weggooit, verwijdert alles, inclusief geïnstalleerde apps en programma's, instellingen, persoonlijke bestanden, enz.

Er is een compleet overzicht van het resetproces beschikbaar, inclusief meer over welke keuze het beste is.

In Windows 8 heet de eerste optie hierboven Uw pc vernieuwen en de tweede Uw pc opnieuw instellen, die beide rechtstreeks beschikbaar zijn vanuit het scherm Problemen oplossen.

Geavanceerde opties

Image
Image

Geavanceerde opties zijn beschikbaar in het scherm Problemen oplossen.

De optie Geavanceerde opties opent nog een ander menu dat de volgende items bevat: Systeemherstel, Systeemkopieherstel, Opstartherstel, Opdrachtprompt en Opstartinstellingen, die we hieronder in hun eigen secties uitleggen.

In Windows 10, als je deel uitmaakt van het Insider-testprogramma, zie je ook de optie Ga terug naar de vorige build.

Het menu Geavanceerde opties lijkt het meest op het menu Opties voor systeemherstel in eerdere versies van Windows.

Systeemherstel

Image
Image

Systeemherstel is beschikbaar via het scherm Geavanceerde opties en zegt Gebruik een herstelpunt dat op uw pc is opgenomen om Windows te herstellen.

De optie Systeemherstel start Systeemherstel, dezelfde tijdmachine-achtige "ongedaan maken"-tool die u mogelijk hebt gebruikt of gezien vanuit Windows.

Een enorm voordeel van de mogelijkheid om Systeemherstel te gebruiken vanuit het menu Geavanceerde opstartopties is dat je dit van buiten Windows 11/10/8 doet.

Als u bijvoorbeeld vermoedt dat een probleem met een stuurprogramma of register ervoor zorgt dat Windows niet correct opstart, maar u zich in de ongelukkige situatie bevindt dat u Windows niet kunt starten zodat u Systeemherstel kunt starten, wordt deze optie erg waardevol.

Systeembeeldherstel

Image
Image

Systeemkopieherstel is beschikbaar via het scherm Geavanceerde opties en zegt Windows herstellen met een specifiek systeemkopiebestand.

De optie System Image Recovery start de functie Re-image van uw computer van System Image Recovery die wordt gebruikt om een eerder opgeslagen volledige image van uw computer te herstellen.

Dit is een geweldige optie als je tevergeefs andere tools hebt geprobeerd die beschikbaar zijn in het menu Geavanceerde opstartopties. Om dit te gebruiken, moet u of uw computermaker natuurlijk proactief een systeemkopie hebben gemaakt om een nieuwe image van te maken.

Opstartreparatie

Image
Image

Opstartherstel is beschikbaar via het scherm Geavanceerde opties en zegt Problemen oplossen die voorkomen dat Windows. laadt

De optie Opstartherstel start, u raadt het al, een geautomatiseerde opstartreparatieprocedure. Als Windows 11, 10 of 8 niet goed start, bijvoorbeeld vanwege een BSOD of een ernstige "ontbrekende bestand"-fout, is Opstartherstel een uitstekende eerste stap voor probleemoplossing.

Vroege versies van Windows 8 verwezen naar Startup Repair als Automatic Repair.

Opdrachtprompt

Image
Image

Opdrachtprompt is beschikbaar in het scherm Geavanceerde opties en zegt Gebruik de opdrachtprompt voor geavanceerde probleemoplossing.

De opdrachtpromptopties starten de opdrachtprompt, het opdrachtregelprogramma dat u wellicht kent vanuit Windows.

De meeste opdrachten die beschikbaar zijn vanaf de opdrachtprompt in Windows zijn ook beschikbaar in de opdrachtprompt die hier is opgenomen als onderdeel van geavanceerde opstartopties.

Als u de opdrachtprompt van de geavanceerde opstartopties gebruikt, moet u controleren op de juiste schijf waarop u de opdrachten uitvoert. In de meeste Windows-installaties wordt het station waarop Windows is geïnstalleerd, aangeduid als C in Windows, maar als D in het ASO-menu. Dit komt omdat de C-schijfletter wordt gegeven aan een door het systeem gereserveerde partitie van 350 MB die normaal gesproken verborgen is in Windows, waardoor D wordt toegewezen aan de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. Als je het niet zeker weet, gebruik dan de opdracht dir om de mappen te inspecteren.

Opstartinstellingen

Image
Image

Opstartinstellingen is beschikbaar in het scherm Geavanceerde opties en zegt Windows opstartgedrag wijzigen.

Als u de optie Opstartinstellingen kiest, wordt uw computer opnieuw opgestart en verschijnt Opstartinstellingen, een menu vol met verschillende speciale manieren om naar Windows op te starten, waaronder Veilige modus.

Het menu Opstartinstellingen lijkt het meest op het menu Geavanceerde opstartopties in eerdere versies van Windows.

Opstartinstellingen zijn niet beschikbaar via Geavanceerde opstartopties wanneer ze op bepaalde manieren worden geopend. Als u Opstartinstellingen niet ziet maar toegang nodig hebt tot de opstartmodi in dat menu, raadpleegt u Windows starten in de veilige modus voor hulp. Er zijn ook instructies beschikbaar voor het gebruik van de Veilige modus met Windows 7.

Geavanceerde opstartopties Menubeschikbaarheid

Het menu Geavanceerde opstartopties is beschikbaar in Windows 11, Windows 10 en Windows 8.

Sommige diagnostische en reparatieopties die beschikbaar zijn via Geavanceerde opstartopties zijn ook beschikbaar in Windows 7 en Windows Vista via Systeemherstelopties.

In Windows XP zijn weinig van deze hulpprogramma's beschikbaar, maar wat zijn kan worden bereikt via de herstelconsole of via een reparatie-installatie.

Aanbevolen: