Geavanceerde opstartopties (wat het is en hoe het te gebruiken)

Inhoudsopgave:

Geavanceerde opstartopties (wat het is en hoe het te gebruiken)
Geavanceerde opstartopties (wat het is en hoe het te gebruiken)
Anonim

Het menu Geavanceerde opstartopties is een selecteerbare lijst met opstartmodi van Windows en hulpprogramma's voor probleemoplossing.

In Windows XP wordt dit het menu Geavanceerde opties van Windows genoemd.

Vanaf Windows 8 werd het menu vervangen door Opstartinstellingen, onderdeel van het menu Geavanceerde opstartopties.

Image
Image

Geavanceerde opstartopties Menubeschikbaarheid

Het menu Geavanceerde opstartopties is beschikbaar in Windows 7, Windows Vista, Windows XP en de Windows-serverbesturingssystemen die naast deze versies van Windows zijn uitgebracht.

Vanaf Windows 8 zijn de verschillende opstartopties beschikbaar in het menu Opstartinstellingen. De weinige Windows-reparatietools die beschikbaar zijn bij ABO zijn verplaatst naar Geavanceerde opstartopties.

In eerdere versies van Windows, zoals Windows 98 en Windows 95, heette het menu het Microsoft Windows Startup Menu en functioneerde het op dezelfde manier, zij het zonder zoveel diagnostische hulpmiddelen als beschikbaar zijn in latere versies van Windows.

Waar wordt het voor gebruikt?

Dit menu is een lijst met geavanceerde hulpprogramma's voor probleemoplossing en opstartmethoden van Windows die kunnen worden gebruikt om belangrijke bestanden te herstellen, Windows te starten met de minimaal noodzakelijke processen, eerdere instellingen te herstellen en nog veel meer.

Veilige modus is de meest gebruikte functie die beschikbaar is in het menu Geavanceerde opstartopties.

Toegang tot het menu Geavanceerde opstartopties

Het menu Geavanceerde opstartopties is toegankelijk door op F8 te drukken terwijl het opstartscherm van Windows begint te laden.

Deze methode is van toepassing op alle versies van Windows die het menu bevatten, inclusief Windows 7, Windows Vista, Windows XP, enz.

In oudere versies van Windows is het equivalente menu toegankelijk door de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl Windows wordt gestart.

Wat de opties betekenen

Het menu Geavanceerde opstartopties doet op zichzelf niets - het is gewoon een menu met opties. Door een van de opties te selecteren en op Enter te drukken, wordt die modus van Windows, of dat diagnostische hulpprogramma, enz. gestart.

Met andere woorden, het gebruik van het menu betekent het gebruik van de individuele opties op het menuscherm.

Hier zijn de verschillende tools en opstartmethoden die u kunt vinden in het menu Geavanceerde opstartopties in Windows 7, Windows Vista en Windows XP:

Repareer uw computer

De optie Uw computer repareren start Systeemherstelopties, een set diagnostische en reparatiehulpmiddelen, waaronder Opstartherstel, Systeemherstel, Opdrachtprompt en meer.

Het is standaard beschikbaar in Windows 7. In Windows Vista is de optie alleen beschikbaar als Systeemherstelopties op de harde schijf zijn geïnstalleerd. Als dat niet het geval is, kunt u altijd toegang krijgen tot de opties voor systeemherstel vanaf de Windows Vista-dvd.

Systeemherstelopties zijn niet beschikbaar in Windows XP, dus u zult deze optie nooit in het menu zien in die versie van Windows.

Veilige modus

De optie Veilige modus start Windows in Veilige modus, een speciale diagnostische modus van Windows. In deze modus worden alleen de eerste levensbehoeften geladen, zodat Windows hopelijk kan starten, zodat u wijzigingen kunt aanbrengen en diagnostiek kunt uitvoeren zonder dat alle extra's tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Er zijn eigenlijk drie individuele opties voor de veilige modus:

  • Veilige modus: Start Windows met zo min mogelijk drivers en services.
  • Veilige modus met netwerkmogelijkheden: Hetzelfde als Veilige modus, maar bevat ook stuurprogramma's en services die nodig zijn om het netwerk in te schakelen.
  • Veilige modus met opdrachtprompt: hetzelfde als veilige modus, maar laadt de opdrachtprompt als de gebruikersinterface.

Probeer in het algemeen eerst de Veilige modus. Als dat niet werkt, probeer dan Veilige modus met opdrachtprompt, ervan uitgaande dat u plannen voor probleemoplossing via de opdrachtregel hebt. Probeer Veilige modus met netwerkmogelijkheden als u netwerk- of internettoegang nodig heeft in de veilige modus, zoals het downloaden van software, het kopiëren van bestanden van/naar netwerkcomputers, onderzoek naar stappen voor probleemoplossing, enz.

Opstartregistratie inschakelen

De optie Opstartregistratie inschakelen houdt een logboek bij van de stuurprogramma's die worden geladen tijdens het opstartproces van Windows.

Als Windows niet opstart, kunt u dit logboek raadplegen en bepalen welk stuurprogramma voor het laatst succesvol is geladen, of het eerst niet succesvol is geladen, zodat u een startpunt heeft voor het oplossen van problemen.

Het logboek is een tekstbestand met de naam Ntbtlog.txt en wordt opgeslagen in de hoofdmap van de Windows-installatiemap, meestal "C:\Windows". (toegankelijk via het %SystemRoot%-omgevingsvariabelenpad).

Video met lage resolutie inschakelen (640x480)

De optie Video met lage resolutie inschakelen (640x480) verlaagt de schermresolutie tot 640x480 en verlaagt de verversingssnelheid. Deze optie verandert het beeldschermstuurprogramma op geen enkele manier.

Deze tool is vooral handig wanneer de schermresolutie is gewijzigd in een resolutie die de monitor die u gebruikt niet kan ondersteunen, waardoor u Windows kunt openen met een algemeen aanvaarde resolutie, zodat u deze vervolgens kunt instellen op een geschikte.

In Windows XP wordt deze optie weergegeven als VGA-modus inschakelen, maar werkt precies hetzelfde.

Laatst bekende goede configuratie (geavanceerd)

De optie Laatst bekende goede configuratie (geavanceerd) start Windows met de stuurprogramma's en registergegevens die de laatste keer dat Windows met succes werd gestart, en wordt vervolgens afgesloten.

Dit hulpprogramma is geweldig om eerst te proberen, voordat u andere problemen oplost, omdat het veel echt belangrijke configuratie-informatie terugstuurt naar een tijd waarin Windows werkte.

Als een opstartprobleem dat u ondervindt te wijten is aan een register- of driverwijziging, kan Last Known Good Configuration een heel eenvoudige oplossing zijn.

Directory Services Herstelmodus

De optie Directory Services Restore Mode herstelt de directoryservice.

Deze tool is alleen van toepassing op Active Directory-domeincontrollers en heeft geen gebruik in een normaal huis, noch in de meeste kleine bedrijven, computeromgevingen.

Bottom Line

De optie Foutopsporingsmodus schakelt de foutopsporingsmodus in Windows in, een geavanceerde diagnostische modus waarin gegevens over Windows naar de aangesloten "debugger" kunnen worden verzonden.

Automatische herstart uitschakelen bij systeemfout

De optie Automatisch opnieuw opstarten uitschakelen bij systeemfout voorkomt dat Windows opnieuw opstart na een ernstige systeemfout, zoals een Blue Screen of Death.

Als je automatisch opnieuw opstarten niet kunt uitschakelen vanuit Windows omdat het niet volledig start, wordt deze optie plotseling erg handig.

In sommige vroege versies van Windows XP is de optie Automatisch herstarten bij systeemstoring uitschakelen niet beschikbaar in het menu Geavanceerde opties van Windows.

Handtekening stuurprogramma uitschakelen

Met de optie Handtekening stuurprogramma uitschakelen kunnen stuurprogramma's die niet digitaal zijn ondertekend in Windows worden geïnstalleerd.

Deze optie is niet beschikbaar in het menu van Windows XP.

Windows normaal starten

De optie Windows normaal starten start Windows in de normale modus.

Met andere woorden, het komt overeen met het toestaan van Windows om te starten zoals u dat elke dag doet, waarbij alle aanpassingen aan het opstartproces van Windows worden overgeslagen.

Bottom Line

De optie Opnieuw opstarten is alleen beschikbaar in Windows XP en doet precies dat: uw computer opnieuw opstarten.

Terug naar OS-keuzemenu

Het menu Keer terug naar OS-keuzes brengt u terug naar een scherm waar u kunt kiezen naar welk besturingssysteem u wilt opstarten.

Deze optie is mogelijk niet in alle besturingssystemen beschikbaar.

Aanbevolen: