Wat is wetware in informatica en biologie?

Inhoudsopgave:

Wat is wetware in informatica en biologie?
Wat is wetware in informatica en biologie?
Anonim

Wetwear, wat staat voor natte software, is in de loop der jaren een aantal verschillende dingen gaan betekenen, maar het verwijst meestal naar de combinatie van software, hardware en biologie.

Het woord verwees oorspronkelijk naar de associatie tussen softwarecode en genetische code, waarbij het DNA van een organisme, dat fysiek nat is, lijkt op software-instructies.

Met andere woorden, wetware verwijst naar de software die bij een levend organisme hoort - de instructies in zijn DNA, vergelijkbaar met hoe de instructies achter een computerprogramma zijn software of firmware worden genoemd.

Computerhardware kan worden gecontrasteerd met de 'hardware' van een mens, zoals de hersenen en het zenuwstelsel, en software kan verwijzen naar onze gedachten of DNA-instructies. Dit is de reden waarom wetware vaak wordt geassocieerd met apparaten die interageren met of fuseren met biologisch materiaal, zoals gedachtegestuurde apparaten, hersengestuurde superapparaten en biologische engineering.

Image
Image

Termen als liveware, meatware en biohacking verwijzen naar hetzelfde idee achter wetware.

Hoe wordt wetware gebruikt?

Vergelijkbaar met hoe augmented reality de fysieke en virtuele rijken in één ruimte wil samenvoegen, zo probeert wetware ook softwaregebaseerde elementen samen te voegen of nauw te associëren met fysieke biologie.

Er zijn veel potentiële toepassingen voor wetware-apparaten, maar de primaire focus lijkt op het gebied van gezondheid te liggen, en het kan van alles zijn, van een wearable die van buitenaf met het lichaam wordt verbonden tot een embedable die onder de huid.

Een apparaat kan als wetware worden beschouwd als het speciale software gebruikt om verbinding te maken met en je biologische output te lezen, een voorbeeld hiervan is EMOTIV Insight, dat hersengolven leest via een draadloze headset die de resultaten terugstuurt naar je telefoon of computer. Het meet ontspanning, stress, focus, opwinding, betrokkenheid en interesse, en legt vervolgens de resultaten aan u uit en identificeert wat u kunt doen om die gebieden te verbeteren.

Sommige wetware-apparaten zijn niet alleen bedoeld om de menselijke ervaring te monitoren, maar om daadwerkelijk te verbeteren, wat een apparaat kan zijn dat eenvoudigweg de geest gebruikt om andere apparaten of computerprogramma's te besturen.

Een draagbaar of implanteerbaar apparaat kan een hersen-computerverbinding vormen om bijvoorbeeld kunstmatige ledematen te verplaatsen wanneer de gebruiker er geen biologische controle over heeft. De neurale headset kan "luisteren" naar een actie van de hersenen en deze vervolgens uitvoeren via speciaal ontworpen hardware.

Apparaten die genen kunnen bewerken, zijn een ander voorbeeld van wetware, waarbij de software of hardware het organisme fysiek verandert om bestaande infecties te verwijderen, ziekten te voorkomen of zelfs mogelijk nieuwe functies of mogelijkheden aan het DNA toe te voegen. SynBio, of synthetische biologie, is een andere term die verband houdt met dit onderzoeksgebied.

Zelfs DNA zelf kan worden gebruikt als opslagapparaat zoals een harde schijf, met een opslagcapaciteit van maar liefst 215 petabytes in slechts één gram.

Een ander praktisch gebruik van door mensen verbonden software of hardware kan een exoskelet-pak zijn dat veelvoorkomende moeizame taken kan herhalen, zoals het tillen van zware voorwerpen. Het apparaat zelf is duidelijk hardware, maar achter de schermen moet software zijn die de biologie van de gebruiker nabootst of bewaakt om goed te begrijpen wat te doen.

Enkele andere voorbeelden van wetware zijn integreerbare contactloze betalingssystemen of ID-kaarten die informatie draadloos door de huid doorgeven, bionische ogen die het gezichtsvermogen stimuleren en op afstand bediende apparaten voor medicijnafgifte die artsen kunnen gebruiken om doses medicijnen te regelen.

Meer informatie over wetware

Wetware wordt soms gebruikt om door de mens gemaakte objecten te beschrijven die sterk lijken op biologische organismen, zoals hoe een vliegtuig op een vogel lijkt of hoe de fundamentele kenmerken van een nanobot uit de menselijke cel of bacteriën kunnen worden gehaald.

Wetware wordt soms ook gebruikt om te verwijzen naar software of hardware die kan worden gemanipuleerd door gebaren, vooral gebaren die afkomstig zijn van een biologisch implantaat. Bewegingsgevoelige apparaten zoals Microsoft's Kinect kunnen dan als wetware worden beschouwd, maar dat is een beetje een opgave.

Gezien de bovenstaande definitie van wetware, kan het ook worden ontwikkeld om te verwijzen naar een van de mensen die betrokken zijn bij het omgaan met software, dus softwareontwikkelaars, IT-medewerkers en zelfs eindgebruikers kunnen wetware worden genoemd.

Wetware kan ook worden gebruikt om menselijke fouten aan te duiden: Het programma heeft onze tests zonder problemen doorstaan, dus het moet een wetware-probleem zijn geweest. Dit kan zelfs worden teruggevoerd op de bovenstaande betekenis. In plaats van dat de software van de app het probleem veroorzaakte, was het de gebruiker of ontwikkelaar die aan het probleem heeft bijgedragen - zijn software of wetware is de schuldige.

Aanbevolen: