Het is een gitaar. Nee, het is een synth. Wacht

Inhoudsopgave:

Het is een gitaar. Nee, het is een synth. Wacht
Het is een gitaar. Nee, het is een synth. Wacht
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Synthesizers bieden een enorme audiospeeltuin, en nu kun je ze bedienen met een gitaar.
  • MIDI, de standaardmanier om dit te doen, kan traag en kieskeurig zijn.
  • De nieuwe app van gitarist Rabea Massaad is een synth gebouwd voor gitaristen.
Image
Image

Als je piano kunt spelen, kun je elke synthesizer of software-instrument spelen die je leuk vindt, maar als je gitaar speelt, zit je vast aan de gitaar. Of je was.

Elektrische gitaren zijn zulke expressieve instrumenten dat het door de jaren heen moeilijk is gebleken om die uitdrukking vast te leggen en te gebruiken om software- of hardwaresynthesizers te besturen. Eén benadering was om de gitaar te laden met speciale sensoren die de noten vastleggen en ze omzetten in MIDI, de internationale taal voor de besturing van muziekinstrumenten. Een ander voorbeeld was om een computer te gebruiken om hetzelfde te doen, maar meestal met een vertraging. Maar nu hebben we Archetype: Rabea, een plug-in die de MIDI en de latentie weggooit en op de koop toe helemaal rad klinkt.

"Veel mensen maken gewoon muziek met gitaar in plaats van toetsen omdat ze dat gewoon niet kunnen", vertelde Neural DSP-medeoprichter en CPO Francisco Cresp aan Lifewire in een Zoom-interview. "Zoals ik bijvoorbeeld weet dat [legendarische elektronische muziekartiest] Skrillex in het begin zijn nummers begon met het schrijven van gitaarriffs en dat hij die nummers gewoon in Ableton naar MIDI zou converteren om de synths te activeren."

Mono Magie

Archetype: Rabea is een app van Neural DSP die een gitaarversterker en effectpedalen simuleert en de gitaaringang gebruikt als controller voor een ingebouwde synthesizer. Ontworpen voor en met gitarist en componist Rabea Massaad, het is een alles-in-één plek om je gitaar aan te sluiten en te gaan.

Image
Image

In plaats van het inkomende signaal naar MIDI te converteren, wat traag is en een kleine vertraging toevoegt die het nog steeds moeilijk maakt om te spelen, werkt de app/plug-in van Rabea meer als een gitaartuner. Het detecteert de toonhoogte die wordt gespeeld en gebruikt die om de synth te besturen. Ik heb het getest en het is direct. Het voelt alsof je de synth zelf bespeelt, en als je de synth door de ingebouwde versterker en pedalen laat lopen, laten we zeggen dat mijn testsessie uiteindelijk een paar uur duurde.

De synth is monofoon, wat betekent één noot tegelijk, geen akkoorden. Het is qua ontwerp vergelijkbaar met Moog-synthesizers, met twee oscillatoren, een filter en een envelop voor het vormgeven van de aanval, vertraging en andere aspecten van het geluid. Het is zo simpel als een hardware mono synth en ook zo flexibel.

Synth Envy

Waarom zou je een synth met een gitaar besturen? Het meest voor de hand liggende antwoord is dat je toegang krijgt tot een heel universum van geluiden die een gitaar niet kan nabootsen. Hardware- en softwaresynths worden meestal bestuurd door een toetsenbord in pianostijl, of de muziek wordt minutieus geprogrammeerd, noot voor noot.

Maar afgezien van een paar fancy multi-instrumentalisten, kunnen de meeste gitaristen niet eens muziek lezen, laat staan piano spelen. Voor ons is het een droom om al die synths met een gitaar te kunnen spelen.

Er is nog een goede reden om instrumenten als deze te verknopen. De piano en de gitaar zijn fundamenteel verschillende instrumenten. Op een piano kan de ene hand bas spelen, de andere een muziek met een hogere melodie of akkoorden. Dat kan de gitaar niet. Maar een gitarist kan snaren buigen om bijvoorbeeld noten tussen de toetsen van een piano te spelen.

Image
Image

"Het belangrijkste voor mij met synth is het feit dat je normaal kunt spelen", zegt Massaad. "In termen van je linkerhand op de toets, kun je legato bewegen, buigen - al je frasering en articulatie is aanwezig."

Deze en vele andere kleine verschillen betekenen dat je op elk instrument heel anders speelt. Een riff die eenvoudig en gemakkelijk is op een gitaar, is misschien onmogelijk op een piano. Als je de gitaar als controller gebruikt, krijg je resultaten waar een pianist nooit op zou zijn gekomen.

Experimentele gitaar

Of je nu kiest voor zoiets als Rabea's plug-in, of kiest voor een complexere en flexibelere setup met MIDi-conversie of hardware, het is geweldig om in synths te komen voor gitaristen.

"De soundtrack van Blade Runner [2049] was voor mij enorm", zegt Massaad, "en de droom was alsof ik dat graag zou kunnen maken, maar ik heb niet die expertise op het gebied van geluid ontwerp en al dat soort dingen. En ik denk dat veel mensen zich daarin kunnen vinden. Alsof ze graag zouden kunnen creëren wat ze in hun hoofd horen."

Gitaarspelers gebruiken al lang effectpedalen om hun geluid te veranderen, maar pedalen zijn veel complexer geworden. Synths zijn de volgende stap, vooral als je geen toetsen hoeft te leren om ze te spelen. En hoewel u uw eigen aangepaste oplossing volledig kunt gebruiken, is een eenvoudige app of plug-in een geweldige manier om erachter te komen of u het leuk vindt.

Aanbevolen: