Hoe zijn 4G en 5G anders?

Inhoudsopgave:

Hoe zijn 4G en 5G anders?
Hoe zijn 4G en 5G anders?
Anonim

5G is het nieuwste mobiele netwerk dat de 4G-technologie vervangt door een aantal verbeteringen in snelheid, dekking en betrouwbaarheid te bieden.

Waarom 5G?

De primaire focus en reden voor het nodig hebben van een geüpgraded netwerk is het ondersteunen van het groeiende aantal apparaten dat internettoegang nodig heeft, waarvan vele zo veel bandbreedte nodig hebben om normaal te functioneren dat 4G het simpelweg niet meer redt.

Kijk eens hoe lang we 4G al gebruiken als referentie; het eerste openbaar beschikbare 4G-netwerk dat in 2009 werd gelanceerd. Tegenwoordig vervoeren netwerken (vanaf eind 2021) ongeveer 300 keer meer verkeer dan in 2011.

5G gebruikt verschillende soorten antennes, werkt op verschillende radiospectrumfrequenties, verbindt veel meer apparaten met internet, minimaliseert vertragingen en levert ultrahoge snelheden.

Image
Image

5G werkt anders dan 4G

Een nieuw type mobiel netwerk zou niet nieuw zijn als het op de een of andere manier niet fundamenteel anders was dan het bestaande. Een onderliggend verschil is het gebruik van unieke radiofrequenties door 5G om te bereiken wat 4G-netwerken niet kunnen.

Het radiospectrum is opgedeeld in banden, elk met unieke eigenschappen terwijl je naar hogere frequenties gaat. 4G gebruikt frequenties onder de 6 GHz, terwijl sommige 5G-netwerken hogere frequenties gebruiken, zoals rond de 30 GHz of meer.

Deze hoge frequenties zijn om een aantal redenen geweldig, een van de belangrijkste is dat ze een enorme capaciteit voor snelle gegevens ondersteunen. Ze zijn niet alleen minder rommelig met bestaande mobiele data, en kunnen dus in de toekomst worden gebruikt voor toenemende bandbreedtevereisten, ze zijn ook zeer directioneel en kunnen direct naast andere draadloze signalen worden gebruikt zonder interferentie te veroorzaken.

Dit is heel anders dan 4G-torens die gegevens in alle richtingen afvuren en mogelijk zowel energie als stroom verspillen om radiogolven uit te zenden op locaties die niet eens om toegang tot internet vragen.

5G maakt ook gebruik van kortere golflengten, wat betekent dat antennes veel kleiner kunnen zijn dan bestaande antennes, terwijl ze toch nauwkeurige directionele controle bieden. Aangezien één basisstation nog meer directionele antennes kan gebruiken, betekent dit dat 5G meer dan 1.000 apparaten meer per meter kan ondersteunen dan wat door 4G wordt ondersteund.

Wat dit alles betekent, is dat 5G-netwerken ultrasnelle gegevens kunnen uitzenden naar veel meer gebruikers, met hoge precisie en weinig latentie.

De meeste van deze superhoge frequenties werken echter alleen als er een duidelijke, directe zichtlijn is tussen de antenne en het apparaat dat het signaal ontvangt. Wat meer is, is dat sommige van deze hoge frequenties gemakkelijk worden geabsorbeerd door vochtigheid, regen en andere objecten, wat betekent dat ze niet zo ver reizen.

Het is om deze redenen dat een sterke 5G-verbinding precies waar je bent, kan afnemen tot 4G-snelheden als je maar een paar meter verderop loopt. Een manier waarop dit wordt aangepakt, is door strategisch geplaatste antennes te gebruiken, ofwel kleine antennes in specifieke kamers of gebouwen die ze nodig hebben, ofwel grote die in een stad zijn geplaatst.

Naarmate 5G zich uitbreidt, is er behoefte aan veel herhalende stations om de radiogolven zo ver mogelijk te duwen om 5G-ondersteuning op lange afstand te bieden.

Een ander verschil tussen 5G en 4G is dat nieuwere netwerken gemakkelijker het type gegevens kunnen begrijpen dat wordt gevraagd, en in staat zijn om over te schakelen naar een lagere energiemodus wanneer ze niet in gebruik zijn of wanneer ze lage tarieven leveren aan specifieke apparaten, maar schakel vervolgens over naar een krachtigere modus voor zaken als HD-videostreaming. Volgens sommige onderzoeken is 5G zelfs 90 procent energiezuiniger dan oudere netwerken zoals 4G.

5G is een stuk sneller dan 4G

Bandbreedte verwijst naar de hoeveelheid gegevens die in een bepaalde tijd via een netwerk kan worden verplaatst (geüpload of gedownload). Dit betekent dat onder ideale omstandigheden, wanneer er zeer weinig of geen andere apparaten of interferenties zijn die de snelheid beïnvloeden, een apparaat in theorie zou kunnen ervaren wat bekend staat als pieksnelheden.

Vanuit het oogpunt van pieksnelheid is 5G 20 keer sneller dan 4GDit betekent dat gedurende de tijd die nodig was om slechts één stukje gegevens met 4G te downloaden (zoals een film), hetzelfde 20 keer via een 5G-netwerk had kunnen worden gedownload. Als je het op een andere manier bekijkt: je zou bijna 10 films kunnen downloaden voordat 4G zelfs de eerste helft kon leveren!

5G heeft een minimale piekdownloadsnelheid van 20 Gbps, terwijl 4G slechts 1 Gbps heeft. Deze nummers verwijzen naar apparaten die niet bewegen, zoals in een vaste draadloze toegang (FWA) opstelling, waarbij er een directe draadloze verbinding is tussen de zendmast en het apparaat van de gebruiker. De snelheden variëren zodra je begint te bewegen, zoals in een auto of trein.

Deze worden echter meestal niet de "normale" snelheden genoemd die apparaten ervaren, omdat er vaak veel factoren zijn die de bandbreedte beïnvloeden. In plaats daarvan is het belangrijker om te kijken naar de realistische snelheden, of de gemiddeld gemeten bandbreedte.

5G-dekking groeit voortdurend, maar de meeste mensen hebben waarschijnlijk nog steeds niet altijd toegang op 5G-niveau, dus het is oneerlijk om commentaar te geven op herhaalde ervaringen uit de echte wereld. Dat gezegd hebbende, tonen sommige rapporten dagelijkse downloadsnelheden van minimaal 100 Mbps (de 5G-service van Verizon thuis levert gegevens met 300 Mbps tot 1 Gbps).

Wat kan 5G wat 4G niet kan?

Gezien de grote verschillen in hoe ze presteren, is het duidelijk dat 5G een nieuwe weg baant naar de toekomst voor mobiele apparaten en communicatie, maar wat betekent dat echt voor jou?

Met dit next-gen netwerk kun je nog steeds sms'en, bellen, internetten en video's streamen. In feite wordt niets wat u momenteel op uw telefoon doet, met betrekking tot internet, weggenomen als u 5G gebruikt - ze zijn alleen verbeterd.

Websites laden sneller, online multiplayer-games lopen niet zo veel vertraging op, er is vloeiende en realistische video bij gebruik van FaceTime, enz.

5G is zo snel dat alles wat je nu op internet doet dat relatief snel lijkt, direct kan lijken.

Als je thuis 5G gebruikt om je kabel te vervangen, zul je merken dat je meer van je apparaten tegelijkertijd met internet kunt verbinden zonder bandbreedteproblemen. Sommige internetverbindingen thuis zijn zo traag dat ze gewoon niet alle nieuwe onderling verbonden technologie ondersteunen die tegenwoordig uitkomt.

Met 5G thuis kunt u uw smartphone, draadloze thermostaat, videogameconsole, slimme sloten, virtual reality-headset, draadloze beveiligingscamera's, tablet en laptop allemaal op dezelfde router aansluiten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken dat ze niet meer werken wanneer ze zijn allemaal tegelijk aan.

Waar 4G er niet in slaagt om alle gegevensbehoeften te leveren aan een groeiend aantal mobiele apparaten, opent 5G de ether voor meer internet-enabled technologie zoals slimme verkeerslichten, draadloze sensoren, mobiele wearables en auto-naar-auto communicatie.

Voertuigen die GPS-gegevens en andere instructies ontvangen die hen helpen bij het navigeren op de weg, zoals software-updates of verkeerswaarschuwingen en andere re altime gegevens, hebben snel internet nodig om altijd op de hoogte te zijn - het is niet realistisch om dat te denken dit alles zou kunnen worden ondersteund door 4G-netwerken.

Aangezien 5G gegevens zo veel sneller kan vervoeren dan 4G-netwerken, is het niet uitgesloten om op een dag meer onbewerkte, ongecomprimeerde gegevensoverdrachten te verwachten. Dit betekent nog snellere toegang tot informatie, omdat het niet hoeft te worden gedecomprimeerd voordat het wordt gebruikt.

Waar is 5G beschikbaar?

Je kunt nog niet overal alle soorten 5G-netwerken gebruiken (zoals je waarschijnlijk wel kunt met 4G), omdat de uitrol een continu proces is. U kunt verbinding maken met het snellere type in de meest dichtbevolkte gebieden, maar alleen het langzamere type (of helemaal geen) in de meeste delen van steden of plattelandsgemeenschappen. Dit betekent dat, zelfs als je een 5G-telefoon hebt, er enorme gebieden zijn waar je geen next-gen-level service kunt krijgen.

De releasedatum voor 5G is niet voor elke provider of elk land in steen gebeiteld, maar velen bieden het al een paar jaar aan en zullen hun netwerken in de toekomst blijven uitbreiden, zelfs als nieuwere technologieën, zoals 6G, maak hun aanwezigheid. Sommige bedrijven gebruiken in plaats daarvan privé 5G-netwerken in fabrieken en andere niet-openbare ruimtes.

In de VS heeft Verizon mobiele en thuisservice beschikbaar in bepaalde steden. Hetzelfde geldt voor de 5G-service van AT&T en 5G van T-Mobile, die allemaal op veel locaties kunnen worden gebruikt. Kleinere bedrijven en MVNO's zijn ook aan boord, dus de kans is groot dat er een 5G-apparaat en -service is waarop u zich kunt abonneren.

Zie waar is 5G beschikbaar in de VS? en 5G-beschikbaarheid over de hele wereld voor specifieke informatie.

Aanbevolen: