Moet je een Blu-ray-speler kopen?

Inhoudsopgave:

Moet je een Blu-ray-speler kopen?
Moet je een Blu-ray-speler kopen?
Anonim

Deze koopgids helpt je te bepalen of het de moeite waard is om een Blu-ray-speler te kopen op basis van je specifieke behoeften, budget en smaak.

Wat is een Blu-ray-speler?

Blu-ray Disc-spelers kunnen naast dvd's en cd's ook HD-inhoud (1080p) afspelen, terwijl 4K Ultra (ultra-high definition) Blu-ray-spelers ook 4K Blu-ray-video's kunnen afspelen. Alle Blu-ray-spelers hebben de mogelijkheid om video's op te schalen, wat een zichtbare verbetering oplevert, hoewel dvd's er niet zo goed uitzien als echte Blu-ray-schijven.

De meeste spelers kunnen audio- en video-inhoud streamen van diensten zoals Netflix en Hulu, lokale thuisnetwerken (pc's en mediaservers) en compatibele USB-apparaten zoals flashdrives.

Image
Image

Sommige Blu-ray Disc-spelers bevatten Screen Mirroring (Miracast). Met schermspiegeling kunt u audio en video van een compatibele smartphone of tablet delen met uw tv en audiosysteem.

Sommige spelers bieden ripping van cd-naar-USB, waarmee u muziek van een cd naar een USB-flashstation kunt kopiëren.

Een HDTV is vereist om het meeste uit een Blu-ray-speler te halen, en een 4K-tv is nodig om te profiteren van 4K Ultra Blu-ray-video.

Hoeveel kosten ze?

Op het moment van publicatie kostten enkele van de beste Blu-rays of Ultra HD Blu-ray-spelers $ 80- $ 1.000 of meer. Hoe hoger de prijs betekent meestal meer verbindingsopties, betere videoverwerking, uitgebreidere netwerken en meer internetstreamingopties.

Een andere premiumfunctie is het analoog afspelen van audio voor degenen die naar cd's luisteren en de audiofiele formaten voor SACD- en dvd-audiodiscs.

Gameconsoles zoals de PS5 en Xbox Series X hebben ingebouwde Blu-ray-spelers die normale en 4K-video aankunnen. De PS4 en Xbox One hebben ook ingebouwde Blu-ray-spelers, maar de PS4 kan geen 4K-content afspelen.

Blu-ray-video

Ultra HD Blu-ray-spelers kunnen naast HD ook 4K-resolutie weergeven. Als u een 4K Ultra HD-tv bezit, zorgt een Blu-ray Disc-speler met 4K-opschaling ervoor dat Blu-ray Disc- (en dvd)-inhoud er beter uitziet op een 4K Ultra HD-tv. Dvd-opschaling is niet hetzelfde als echte high definition (1080p) en 4K-opschaling levert niet dezelfde resultaten op als echte 4K. Toch komt het voor veel consumenten dichtbij genoeg.

Image
Image

U kunt geen Ultra HD Blu-ray-schijven afspelen op gewone Blu-ray Disc-spelers. Ultra HD-spelers kunnen echter Blu-ray-schijven (2D/3D), dvd's (met 4K-opschaling voor zowel Blu-ray-schijven als dvd's) en muziek-cd's afspelen. De meeste spelers bieden ook toegang tot streaming content (inclusief 4K) en content van andere compatibele apparaten op je thuisnetwerk.

Het Blu-ray Disc-formaat heeft een systeem voor regiocodering en kopieerbeveiliging. Spelers die in specifieke regio's van de wereld worden verkocht, houden zich aan een specifieke regiocode. Er zijn echter minder regio's dan dvd's en Blu-ray-schijven hebben niet altijd een regiocode.

Blu-ray speler in- en uitgangen

Alle Blu-ray Disc-spelers die nieuw worden verkocht, hebben HDMI-uitgangen voor video-uitgang, hoewel sommige modellen wel component-uitgangsopties hebben. Voor audio hebben spelers HDMI en een digitale optische of digitale coaxiale audio-uitgang (en soms 5.1/7.1-kanaals analoge audio-uitgangen).

Image
Image

Dit is hoe elk van deze verbindingen eruitziet, zodat je kunt achterhalen wat je hebt.

Sommige spelers hebben twee HDMI-uitgangen om audio en video naar verschillende bestemmingen te sturen.

Heldere Blu-ray Disc-spelers hebben vaak 5.1/7.1-kanaals analoge uitgangen, die de overdracht van een gedecodeerd surroundgeluidssignaal naar AV-receivers met 5.1/7.1 analoge ingangen mogelijk maken.

Alle spelers (behalve sommige vroege modellen) hebben Ethernet/LAN-poorten voor een bekabelde verbinding met een thuisnetwerk en internet (de meeste spelers hebben ook ingebouwde Wi-Fi).

Blu-ray Disc-spelers hebben meestal een of twee USB-poorten die u kunt gebruiken om firmware-updates te laden en voor een of meer van de volgende zaken:

  • BD-Live-geheugenuitbreiding biedt toegang tot aanvullende online-inhoud die is gekoppeld aan specifieke Blu-ray Disc-titels.
  • Toegang tot digitale mediabestanden die zijn opgeslagen op flashstations.

Blu-ray-audio

Blu-ray-schijven kunnen extra audioformaten afspelen, afhankelijk van het model, inclusief

  • Dolby TrueHD
  • Dolby Atmos
  • DTS-HD Master Audio
  • DTS:X
  • Lineaire PCM

Spelers kunnen sommige van deze formaten intern decoderen of ze doorgeven aan een thuisbioscoopontvanger voor decodering.

Als uw ontvanger niet compatibel is met deze formaten, detecteert de speler dit automatisch en wordt standaard Dolby Digital/DTS gebruikt.

FAQ

    Wat voor HDMI-kabel moet ik gebruiken met een 4K Blu-ray-speler en 4K-tv?

    Er is geen specifiek soort HDMI-kabel die je nodig hebt voor 4K, zolang deze maar voldoet aan de 1.4 of 2.0 HDMI-standaard. Hogere kabels zoals HDMI 2.1 zorgen voor een stabieler beeld, maar zolang je geen problemen hebt met de videostabiliteit, heb je er geen nodig.

    Moet ik 4K- of 3D Blu-ray-schijven kopen?

    Tenzij je specifiek geïnteresseerd bent in het visuele 3D-effect, is 4K Blu-ray de juiste keuze. 3D-tv's zijn op dit moment vrijwel dood en 4K Blu-rays bieden geen 3D, dus alle 3D Blu-rays die u vindt, kunnen de 4K-resolutie niet evenaren.

    Voor welke regio moet ik een Blu-ray-speler en films kopen?

    Blu-ray-regiocodes (op de achterkant van de behuizing) omvatten regio A, B, C en ABC. ABC geeft aan dat de schijf regiovrij is, wat betekent dat hij overal kan worden afgespeeld zonder regionale beperking.

Aanbevolen: