Waarom Apple weggaat van Intel goed is voor iedereen

Inhoudsopgave:

Waarom Apple weggaat van Intel goed is voor iedereen
Waarom Apple weggaat van Intel goed is voor iedereen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De M2 MacBook Air heeft niet alleen een Intel-chip, hij is volledig vrij van Intel-silicium.
  • 's Werelds populairste notebook gebruikt niet langer een Intel USB/Thunderbolt-controller.
  • Apple's aandringen op volledige controle is de reden waarom het Apple-ecosysteem zo aantrekkelijk is.

Image
Image

Je hoeft Apple niet bijzonder nauwlettend te volgen om te weten dat het controle geniet, van de componenten die het in zijn hardware stopt tot de bedrijven die ze maken. Intel is een bedrijf dat Apple al jaren probeert te verwijderen uit zijn Mac-reeks, en met één nieuwe notebook is het gelukt. Het lijkt misschien onbeduidend, maar het symboliseert een filosofie die gebruikers functies en voordelen biedt die uniek zijn voor Apple.

De Mac in kwestie is de gloednieuwe M2 MacBook Air. Het M2-gedeelte verwijst naar de system-on-chip (SoC) die het apparaat van stroom voorziet. Zie het als de CPU, GPU en meer, allemaal onder één dak. Het is ontworpen door Apple en geeft het bedrijf volledige controle over elk aspect, en dat is belangrijk. De migratie van Intel naar zijn eigen silicium heeft een paar jaar geduurd en is nog steeds niet compleet, maar Apple gaat al verder. 'S Werelds populairste notebook heeft nu geen Intel-chips meer. Het laatste deel dat overeind bleef, was een kleine - een USB- en Thunderbolt-controller, en nu is het weg.

"Het bezit van de volledige stapel stelt [Apple] in staat om [zijn] hardware- en software-roadmap in lockstep met het siliciumteam te ontwikkelen, waardoor producten exclusieve functies en functies kunnen hebben die concurrenten niet kunnen hebben, en kerngebruikerservaringen die uniek zijn voor Apple-producten", vertelde Ben Bajarin, CEO en hoofdanalist van Creative Strategies, via een direct bericht aan Lifewire.

Maar waarom?

Apple's zoektocht om controle te krijgen over elk onderdeel dat in zijn machines gaat, is om verschillende redenen logisch. Apple bezit het liefst de volledige stack, van hardware tot software tot services. Mensen kopen Macs aangedreven door Apple-silicium; ze draaien Apple-software op die Macs en gebruiken Apple-services zoals iCloud, Apple Music en andere. Het is een integratieniveau waar weinig anderen tegen kunnen concurreren.

Microsoft is een bedrijf dat een kans heeft, maar het mist een belangrijke factor: een telefoon. Windows Phone is al lang voorbij, maar iPhone is springlevend en opnieuw zien we de kracht van een geïntegreerde ervaring naar voren komen. De iPhones draaien op SoC's die vergelijkbaar zijn met die van Macs, wat betekent dat ze ook vergelijkbare software gebruiken. Apple siliconen Macs draaien in sommige gevallen probleemloos iPhone-apps, omdat de binnenkant zo op elkaar lijkt. Maar het gaat verder.

AirDrop is een functie waarmee bestanden draadloos van het ene apparaat naar het andere kunnen worden verplaatst, en het werkt. AirPods schakelen direct over van iPhone naar Mac naar Apple Watch naar iPad dankzij de door Apple ontworpen chips aan de binnenkant. Apple Watches kunnen worden gebruikt om Macs te ontgrendelen, iPhones kunnen worden gebruikt om downloads op Apple TV's te verifiëren en nog veel meer.

Een deel hiervan werkt ook met Intel Macs, maar het is allemaal gebouwd op een ruggengraat van integratie waar maar weinig bedrijven op kunnen bogen - en het is allemaal, althans gedeeltelijk, te danken aan Apple's vraag naar controle. Intel uit de vergelijking halen is daar een onderdeel van, en hoewel Apple niet zoveel heeft bevestigd, lijkt de overstap naar een niet-Intel USB- en Thunderbolt-controller net zo waarschijnlijk functioneel als een financiële.

Hoe graag Apple ook controle wil, Carolina Milanesi, President & Principal Analyst bij Creative Strategies, is echter van mening dat controle alleen wordt gezocht als het bedrijf denkt dat het zal helpen om een betere ervaring te creëren.

"Ik denk niet dat Apple alles wil controleren, alleen de onderdelen die essentieel zijn voor een betere ervaring", vertelde Milanesi aan Lifewire via e-mail."De waarde voor de klant komt van de hogere integratie van software, hardware en diensten, evenals de betere interoperabiliteit tussen apparaten. Apple heeft altijd meer geleverd op verschillende apparaten en, natuurlijk, voor Apple, dat 'beter samen'-verhaal levert hogere loyaliteit en betrokkenheid."

Goed voor jou, goed voor Apple, slecht voor Intel

Intel komt hier niet al te goed uit, maar we weten al dat Apple hier de grote overwinning boekt. Het staat ook niet op zichzelf. Als gebruikers van iPhones, iPads, Macs, Apple Watches en Apple TV's profiteren we nu van de eerder genoemde integratie. Het betekent dat we kunnen genieten van functies die anders misschien niet mogelijk zouden zijn of, als ze dat wel waren, een gebrek aan stabiliteit, betrouwbaarheid of capaciteit zouden hebben.

Ik denk niet dat Apple alles wil controleren, alleen de onderdelen die essentieel zijn voor een betere ervaring.

Apple heeft in een aantal jaren geen groot nieuw product uitgebracht, zonder toegang tot een nieuwe categorie sinds de Apple Watch in 2015. Dat zal allemaal veranderen wanneer de vaak geruchtmakende mixed reality-headset arriveert, misschien al in 2023. Maar nogmaals, dat zal worden aangedreven door Apple-silicium. Het gerucht gaat dat de headset draadloos verbinding zal maken met iPhones, waarschijnlijk met behulp van dezelfde technologie die al is gebouwd voor AirPods en Apple Watches.

"Wat betreft AR/VR, ik heb lang geloofd dat Apple hier een voordeel zal hebben vanwege hun inspanningen op het gebied van silicium", voegde Bajarin toe toen hem werd gevraagd naar de mogelijkheden van Apple om verder te gaan dan waartoe een groot deel van de concurrentie in staat is.

Het zijn vaak de immateriële zaken die het gebruik van Apple-apparaten zo speciaal kunnen maken: die integraties en verbindingen tussen de pols, de zak, het bureau en het entertainmentsysteem. Zouden ze kunnen bestaan als Apple Intel USB- en Thunderbolt-controllers zou gebruiken? Zeker. Maar dit gaat over meer dan één onderdeel dat uit een MacBook Air wordt verwisseld. Het gaat over de filosofie van Apple, en deze vervanging van MacBook Air-onderdelen is daar het nieuwste voorbeeld van.

Aanbevolen: