Photos vs Lightroom: waarom de app van Apple goed genoeg is voor bijna iedereen

Inhoudsopgave:

Photos vs Lightroom: waarom de app van Apple goed genoeg is voor bijna iedereen
Photos vs Lightroom: waarom de app van Apple goed genoeg is voor bijna iedereen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Photos en Lightroom combineren fotobewerking met krachtige catalogiseerfuncties.
  • Beide apps zijn gratis en Lightroom heeft een betaald niveau.
  • Lightroom wint op geavanceerde functies. Foto's wint op privacy.
Image
Image

Als je een mooie camera hebt, heb je een mooie, professionele fotobewerkings-app nodig, toch? Misschien niet. Als je een Mac of een iPad hebt, heb je al alles wat je nodig hebt.

Foto's ziet er misschien uit als een eenvoudige app voor het bekijken van afbeeldingen, maar graaf in en je zult krachtige hulpmiddelen voor organiseren en bewerken vinden. Je denkt misschien dat je Lightroom nodig hebt, maar Foto's heeft waarschijnlijk alles wat je nodig hebt en je hoeft geen maandelijks abonnement te betalen om het te gebruiken.

Voor grootschalige batchbewerkingen en diepe camera-integratie wint Lightroom. Maar voor vrijwel al het andere zul je merken dat de app Foto's van Apple verrassend capabel is.

Organisatie

Foto's en Lightroom zijn gecombineerde apps voor het bewerken/organiseren. Met de catalogi van Lightroom kunt u op bijna elk aspect van een afbeelding sorteren en zoeken, maar Foto's is even krachtig. U kunt zoeken op camera en lensmodel, maar u kunt ook zoeken op beeldelementen. Zoek naar 'hond' en je zult de meeste van je hondenfoto's zien (samen met een paar paarden, waarschijnlijk dankzij AI-glitches). U kunt ook albums van uw vrienden en familie bekijken, automatisch gemaakt via machine learning.

Lightroom heeft vergelijkbare AI-zoekopdrachten, met behulp van Adobe's Sensei-functie, maar Foto's doet dit allemaal in de privacy van je eigen Mac/iPad/iPhone. Adobe gebruikt de cloud, samen met alle privacykwesties die het met zich meebrengt.

Voor grootschalige batchbewerkingen en diepgaande camera-integratie wint Lightroom.

Een geweldig aspect van Lightroom is echter dat het ook apps heeft voor Mac, iPad, iPhone en Windows-pc.

Als je een commerciële of trouwfotograaf bent die elke week ontelbare afbeeldingen moet verwerken, zal Lightroom winnen. Anders is Foto's meer dan goed genoeg. Bovendien krijg je iCloud-fotodeling en een diepe, diepe integratie met je Apple-apparaten.

Bewerken

Op iOS heeft Foto's veel minder bewerkingstools dan op de Mac, dus als je iPad de eerste bent, geef je misschien de voorkeur aan Lightroom. Maar op de Mac heeft het alles wat je nodig hebt, van rondingen tot selectieve kleuraanpassingen tot een retoucheerhulpmiddel dat puistjes en stofvlekken verwijdert. Je kunt met Foto's diepgaande bewerkingen uitvoeren, veel meer dan je misschien had gedacht. En je kunt ook plug-ins gebruiken in de vorm van andere apps die integreren met Foto's voor nog meer bewerkingskracht.

Image
Image

Wat u niet krijgt, zijn door de gebruiker gemaakte voorinstellingen, bulkbewerkingstools of cameraprofielen die overeenkomen met de in-camera beeldstijlen die door cameramakers worden geleverd. Lightroom is absoluut krachtiger als het gaat om het bewerken van afbeeldingen. Als je deze tools nodig hebt, dan heb je Lightroom nodig. En als je een zware editor bent, is Lightroom gemakkelijker te gebruiken - Apple verbergt te veel van de gebruikersinterface van Foto's en heeft minder sneltoetsen.

Maar probeer Foto's voordat je springt. Het zou best goed genoeg kunnen zijn.

Rauw

Zowel Lightroom als Foto's kunnen onbewerkte afbeeldingsbestanden verwerken. Dat wil zeggen, ze kunnen de onbewerkte sensorbestanden van professionele camera's decoderen, weergeven en bewerken. Ze gebruiken hiervoor allebei hun eigen "demosaicing"-engines, en elk heeft zijn eigenaardigheden. Met een onbewerkt Fujifilm-bestand krijgt Lightroom bijvoorbeeld niet zoveel details als zou moeten, terwijl Foto's de gecomprimeerde onbewerkte bestanden van Fujifilm niet eens kunnen weergeven.

Maar als je hier eenmaal overheen bent, zijn beide apps geweldig in het bewerken van raws.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat Lightroom het gemakkelijk maakt om onbewerkte bestanden in zijn catalogus te verwerken, terwijl Foto's het lastig maakt. Het is bijvoorbeeld moeilijk om uw JPG- en RAW-bestanden afzonderlijk te importeren. Als u een onbewerkte + JPG-versie van dezelfde afbeelding vastlegt, voegt Foto's ze samen in één eenheid en is het lastig om ertussen te schakelen. Een tijdelijke oplossing is om de Image Capture-app van de Mac te gebruiken voor import, maar dat werkt niet op mobiel. Als je een zeer zware raw+JPG-gebruiker bent, dan is Lightroom een betere gok.

Zoals we hebben gezien, is Foto's ongelooflijk capabel, binnen enkele vreemde limieten. Als je niet tegen die limieten aanloopt, dan zul je het geweldig vinden. Voor meer gespecialiseerde behoeften heeft u echter de meer gespecialiseerde functies van Lightroom nodig. Of misschien geeft u gewoon de voorkeur aan de manier waarop het werkt. Maar spring niet voordat u Foto's uitprobeert. Je zult er misschien versteld van staan hoe diep het gaat.

Aanbevolen: