AMIBIOS-piepcodes (wat te doen als uw pc piept)

Inhoudsopgave:

AMIBIOS-piepcodes (wat te doen als uw pc piept)
AMIBIOS-piepcodes (wat te doen als uw pc piept)
Anonim

AMIBIOS is een soort BIOS vervaardigd door American Megatrends. Veel populaire moederbordfabrikanten hebben AMI's AMIBIOS in hun systemen geïntegreerd.

Andere moederbordfabrikanten hebben aangepaste BIOS-software gemaakt op basis van het AMIBIOS-systeem. De piepcodes van een op AMIBIOS gebaseerd BIOS kunnen exact hetzelfde zijn als de echte AMIBIOS-piepcodes hieronder of ze kunnen enigszins verschillen. Raadpleeg de handleiding van uw moederbord voor specifieke instructies.

Image
Image

AMIBIOS-piepcodes zijn meestal kort, klinken snel achter elkaar en klinken meestal direct na het inschakelen van de computer.

De pieptoon treedt op omdat uw computer niet ver genoeg kan opstarten om iets op het scherm weer te geven, wat betekent dat sommige zeer standaard probleemoplossing niet mogelijk zal zijn.

1 Korte piep

Een enkele korte pieptoon van een AMI-gebaseerd BIOS betekent dat er een geheugenverversingstimerfout is opgetreden.

Als je wat verder zou kunnen opstarten, zou je een van de beste gratis geheugentestprogramma's kunnen gebruiken, maar aangezien je dat niet kunt, moet je beginnen met het vervangen van het geheugen (RAM).

Als het vervangen van het RAM-geheugen niet werkt, moet je proberen het moederbord te vervangen.

2 Korte pieptonen

Twee korte pieptonen betekenen dat er een pariteitsfout is opgetreden in het basisgeheugen. Dit probleem is van invloed op het eerste blok van 64 KB geheugen in uw RAM.

Zoals alle RAM-problemen, is dit niet iets dat je zelf kunt oplossen of laten repareren. Het vervangen van de RAM-modules die het probleem veroorzaken, is bijna altijd de oplossing.

3 Korte pieptonen

Drie korte pieptonen betekent dat er een lees-/schrijftestfout is opgetreden in het basisgeheugen in het eerste 64 KB geheugenblok.

Het vervangen van het RAM lost deze AMI-piepcode meestal op.

4 Korte piepjes

Vier korte pieptonen betekenen dat de timer van het moederbord niet goed werkt, maar het kan ook betekenen dat er een probleem is met de RAM-module die zich in het laagste (meestal gemarkeerde 0) slot bevindt.

Meestal kan een hardwarestoring met een uitbreidingskaart of een probleem met het moederbord zelf deze piepcode activeren.

Begin met het opnieuw plaatsen van de geheugenmodule van het bureaublad en vervang deze als dat niet werkt. Vervolgens, ervan uitgaande dat die ideeën zijn mislukt, plaatst u alle uitbreidingskaarten opnieuw en vervangt u de kaarten die de boosdoener lijken te zijn.

Vervang het moederbord als laatste optie.

5 Korte piepjes

Vijf korte pieptonen betekenen dat er een processorfout is opgetreden. Een beschadigde uitbreidingskaart, de CPU of het moederbord kan deze AMI-piepcode oproepen.

Begin met het opnieuw plaatsen van de CPU. Als dat niet werkt, probeer dan eventuele uitbreidingskaarten opnieuw te plaatsen. De kans is echter groot dat de CPU moet worden vervangen.

6 Korte pieptonen

Zes korte pieptonen betekenen dat er een 8042 Gate A20-testfout is opgetreden.

Deze piepcode wordt meestal veroorzaakt door een defecte uitbreidingskaart of een moederbord dat niet meer werkt.

Misschien heb je ook te maken met een bepaald soort toetsenbordstoring als je 6 korte piepjes hoort. Bij het oplossen van problemen met de A20 moet u mogelijk uitbreidingskaarten opnieuw plaatsen of vervangen.

Ten slotte heeft u mogelijk te maken met een storing die zo ernstig is dat u uw moederbord moet vervangen.

7 Korte pieptonen

Zeven korte pieptonen duiden op een algemene uitzonderingsfout. Deze AMI-piepcode kan worden veroorzaakt door een probleem met de uitbreidingskaart, een hardwareprobleem met het moederbord of een beschadigde CPU.

Het vervangen van de defecte hardware die het probleem veroorzaakt, is meestal de oplossing voor deze piepcode.

8 Korte pieptonen

Acht korte pieptonen betekenen dat er een fout is opgetreden in het displaygeheugen.

Deze piepcode wordt meestal veroorzaakt door een defecte videokaart. Het vervangen van de videokaart lost dit meestal op, maar controleer of deze goed in de uitbreidingssleuf zit voordat u een vervanging koopt. Soms komt deze AMI-piepcode voort uit een losse kaart.

9 Korte piepjes

Negen korte piepjes betekenen dat er een AMIBIOS ROM checksum-fout is opgetreden.

Letterlijk zou dit duiden op een probleem met de BIOS-chip op het moederbord. Omdat het vervangen van een BIOS-chip soms onmogelijk is, wordt dit AMI BIOS-probleem meestal verholpen door het moederbord te vervangen.

Voordat je zo ver gaat, probeer eerst het CMOS te wissen. Als je geluk hebt, lost dat het probleem gratis op.

10 Korte pieptonen

Tien korte pieptonen betekenen dat er een lees-/schrijffout in het CMOS-afsluitregister is geweest. Deze piepcode wordt meestal veroorzaakt door een hardwarefout met de AMI BIOS-chip.

Een vervanging van het moederbord lost dit probleem meestal op, hoewel het in zeldzame gevallen kan worden veroorzaakt door een beschadigde uitbreidingskaart.

Voordat u dingen gaat vervangen, moet u eerst het CMOS wissen en alle uitbreidingskaarten opnieuw plaatsen.

11 Korte pieptonen

Elf korte pieptonen betekenen dat de cachegeheugentest is mislukt.

Een stuk essentiële defecte hardware is meestal de oorzaak van deze AMI BIOS-piepcode. Vaak is het het moederbord.

1 Lange piep + 2 korte piepjes

Eén lange pieptoon en twee korte pieptonen is meestal een indicatie van een storing in het geheugen dat deel uitmaakt van de videokaart.

Het vervangen van de videokaart is bijna altijd de manier om hier naartoe te gaan, maar probeer hem eerst te verwijderen en opnieuw te installeren, voor het geval het enige probleem is dat hij een beetje los heeft gedraaid.

1 Lange piep + 3 korte piepjes

Als u één lange pieptoon hoort gevolgd door drie korte, komt dit door een storing boven de 64 KB in het systeemgeheugen van de computer.

Deze test is weinig praktisch in vergelijking met sommige van de eerdere tests, omdat de oplossing hetzelfde is: het RAM-geheugen vervangen.

1 Lange piep + 8 korte piepjes

Eén lange piep gevolgd door acht korte piepjes betekent dat de test van de videoadapter is mislukt.

Probeer de videokaart opnieuw te plaatsen en zorg ervoor dat alle benodigde hulpvoeding is aangesloten op de voeding.

Als dat niet werkt, moet je de videokaart vervangen.

Afwisselende sirene

Ten slotte, als je op enig moment tijdens het computergebruik, tijdens het opstarten of daarna een afwisselend sirene-achtig geluid hoort, heb je te maken met een spanningsniveau of een te lage processorventilator.

Dit is een duidelijke indicatie dat u uw computer moet uitschakelen en zowel de CPU-ventilator als, indien mogelijk, de CPU-spanningsinstellingen in BIOS/UEFI moet inspecteren.

Gebruikt u geen AMI BIOS (AMIBIOS) of weet u het niet zeker?

Als u geen op AMI gebaseerd BIOS gebruikt, zullen de bovenstaande handleidingen voor probleemoplossing niet helpen. Voor informatie over het oplossen van problemen met andere typen BIOS-systemen of om erachter te komen wat voor soort BIOS u heeft, leest u hoe u problemen met pieptonen kunt oplossen.

Aanbevolen: