Nieuwe Google Play Store-regels kunnen privacyschendingen aanmoedigen

Inhoudsopgave:

Nieuwe Google Play Store-regels kunnen privacyschendingen aanmoedigen
Nieuwe Google Play Store-regels kunnen privacyschendingen aanmoedigen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Alle Google Play-apps zullen vanaf vandaag verplicht een privacylabel in voedingsstijl weergeven.
  • Het label is bedoeld om de machtigingen en het privacybeleid van een app beter uit te leggen.
  • De door ontwikkelaars bijgedragen inhoud van het label zou de mogelijkheid kunnen openen voor apps om mensen te misleiden, beweren sommigen.
Image
Image

Het nieuwe gedeelte Gegevensveiligheid in de Play Store van Google heeft privacy-experts verdeeld.

Vanaf vandaag moeten apps in de Google Play Store verplicht details delen over hun praktijken voor het verzamelen en delen van gegevens, die worden vermeld onder het nieuwe gedeelte Gegevensveiligheid. Maar zoals sommige mensen hebben opgemerkt, verwacht Google nu dat mensen deze privacyoverwegingen van de ontwikkelaar vertrouwen in plaats van de oude door Google gegenereerde lijst met privacyrechten.

"We weten dat om gebruikers op een zinvolle manier te betrekken, softwaresystemen zelf vertrouwen moeten wekken, en elke poging daartoe van hun kant wordt ondermijnd door een app store die zelfonthulling als haar beleid presenteert", Vuk Janosevic, CEO van privacysoftwareleverancier Blindnet, vertelde Lifewire via e-mail: "Als ontwikkelaars zelf moeten aangeven welke gegevens ze verzamelen en voor welke doeleinden, wordt de vraag: wat gaat Google doen om naleving en correctheid te waarborgen?"

Open voor misbruik

Google is in mei begonnen met het uitrollen van het gedeelte Gegevensveiligheid, waarbij het werd gebruikt als een manier om mensen meer inzicht te geven in het gegevensverzamelingsbeleid van de vermelde apps. Google is niet de eerste die dit doet, Apple heeft in december 2020 iets soortgelijks uitgerold.

De nieuwe sectie deelt precies welke gegevens een app verzamelt en onthult welke gegevens hij deelt met derden. Het beschrijft ook de beveiligingspraktijken van de app en de beveiligingsmechanismen die de ontwikkelaars gebruiken om de verzamelde gegevens te beschermen en vertelt mensen of ze de mogelijkheid hebben om de ontwikkelaar te vragen hun verzamelde gegevens te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer ze stoppen met het gebruik van de app.

Google vertrouwt er echter niet alleen op dat ontwikkelaars nauwkeurige details verstrekken, maar maakt ook een einde aan de oude lijst met automatisch gegenereerde app-machtigingen. De focus op door de ontwikkelaar verstrekte details past niet goed bij sommige privacy-experts.

"Consumenten wantrouwen tegenwoordig online systemen enorm", betoogde Janosevic. "Bedrijven en hun apps moeten een extra stap zetten om te bewijzen dat ze geen slechterik zijn en het vertrouwen van hun klanten winnen."

Janosevic is het ermee eens dat de wijziging het potentieel opent voor ontwikkelaars om hun bedoelingen verkeerd voor te stellen en meer datapunten over hun gebruikers te verzamelen dan ze beweren.

"Maar ik denk dat het grotere probleem dat hier speelt, is dat elk falen van Google om deze regels te reguleren en te handhaven en om bekend te maken dat naleving uiteindelijk het vertrouwen van gebruikers in de markt en de applicaties die daar worden vermeld, dreigt aan te tasten, " meende Janosevic.

De juiste manier

Jeff Williams, CTO en mede-oprichter van Contrast Security, zei dat de overstap naar de zelfverklaarde privacylabels belangrijker is dan het afschaffen van de lijst met machtigingen.

"Het is de beste manier om de belangen van softwareconsumenten en -producenten in de softwaremarkt in evenwicht te brengen", vertelde Williams via e-mail aan Lifewire. "Ik denk dit, en andere inspanningen, zoals de softwarebeveiligingslabels die in Singapore en Finland worden gebruikt, zijn echt belangrijk.”

Image
Image

Williams prees de overstap naar labels in voedingsstijl en betoogt dat de overgrote meerderheid van de gebruikers niet veel aandacht schonk aan de vaak cryptische lijst met machtigingen, en dat eenvoudiger labels effectiever zijn in het vormgeven van gebruikerskeuzes, zoals is gebleken waargenomen bij verschillende andere producten.

William leeft mee met mensen die willen dat Google automatisch de machtigingen van een app vermeldt, maar gelooft dat het zeer onwaarschijnlijk is dat het nieuwe systeem zal worden misbruikt. Hij zei dat iedereen die vals speelt waarschijnlijk wordt uitgescholden of verbannen, omdat het ontdekken van discrepanties niet moeilijk is.

"Deze stap verandert niets aan het feit dat gebruikers pop-ups krijgen om apps te autoriseren om gevaarlijke machtigingen te gebruiken", legt Williams uit. "Iedereen die er echt om geeft, kan deze informatie nog steeds krijgen."

Bovendien wees hij erop dat het nieuwe schema nog steeds beoordelingen door derden toestaat, met name verwijzend naar de OWASP Mobile Application Security Verification Standard (MASVS) die apps grondig kan controleren met inachtneming van verschillende beveiligingsaspecten die verder gaan dan hun toestemmingen.

"Misschien komen we ooit bij labels van derden van een vertrouwde bron, misschien Google, misschien iemand anders [ingebouwd in de Play Store]", zei Williams. "Maar voor nu verwelkom ik een geweldig label dat zal gewone mensen helpen begrijpen hoe de apps die ze gebruiken hun gegevens beschermen.”

Aanbevolen: