Apple's zelfbedieningsreparatie gaat niet ver genoeg om het waard te zijn

Inhoudsopgave:

Apple's zelfbedieningsreparatie gaat niet ver genoeg om het waard te zijn
Apple's zelfbedieningsreparatie gaat niet ver genoeg om het waard te zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Apple verkoopt je nu reserveonderdelen om je iPhone te repareren.
  • Je moet een serienummer opgeven om toegang te krijgen tot bepaalde onderdelen.
  • Reparateurs zullen niet veel baat hebben bij dit nieuwe programma.

Image
Image

Apple's Self Service Repair-programma is actief, maar gaat niet ver genoeg.

Als je het scherm van je iPhone kraakt of een andere veelvoorkomende calamiteit krijgt, kun je vanaf nu onderdelen rechtstreeks bij Apple bestellen en de officiële reparatiehandleidingen volgen. Je kunt zelfs de meest uitgebreide toolkit ooit huren, die in twee gevallen wordt geleverd en in totaal 79 pond weegt, voor $ 49. Maar als je hoopte op grote besparingen, of als je een reparatiewerkplaats runt en hoopte op gemakkelijker toegang tot officiële onderdelen, dan heb je pech.

"Ik ben een groot voorstander van doe-het-zelf, maar ik ben geen voorstander van Apple iPhone-gebruikers die hun telefoon proberen te repareren zonder te begrijpen hoe ze dat moeten doen", vertelde duurzaamheidsspecialist Alex Dubro via e-mail aan Lifewire.

(Niet doen) Doe het zelf

Het hele punt van Self Service Repair is dat iedereen met een beetje ervaring of moed onderdelen kan kopen en hun apparaten kan repareren. Het is alsof je een nieuwe rubberen riem voor je wasmachine of een gloeilamp koopt. Maar vanaf het allereerste begin lijkt Apple te gebruiken wat reparatieadvocaat iFixit 'schriktactieken' noemt om mensen af te schrikken.

Je kunt naar de nieuwe site gaan en door de beschikbare opties bladeren, maar als je bijvoorbeeld een nieuw scherm voor je iPhone 12 wilt kopen, kun je niet uitchecken zonder eerst het serienummer van je iPhone of IMEI (een unieke identificatiecode). Daar is een reden voor: Apple matcht het nieuwe onderdeel met je telefoon, zodat de FaceID-camera in het nieuwe scherm kan worden gekoppeld aan je iPhone.

Vorig jaar maakte Apple het voor niet-officiële reparateurs onmogelijk om het scherm van de iPhone 13 te vervangen. Als je het probeerde, zou de FaceID niet werken. Mogelijk vanwege slechte publiciteit heeft Apple de beperking opgeheven, maar het maakt deel uit van een trend tegen herstelbaarheid die nu pas aan het veranderen is.

Ik ben geen voorstander van Apple iPhone-gebruikers die hun telefoons proberen te repareren zonder te begrijpen hoe ze dat moeten doen.

Dit aandringen op het afsluiten van reparaties is slechts een belemmering voor individuen en een bijna ramp voor onafhankelijke reparatiewerkplaatsen. Terwijl jij en ik meestal alleen een vervangend scherm voor een bepaalde iPhone kopen, wil een reparatiewerkplaats onderdelen bij de hand houden, vooral vaak kapotte onderdelen zoals schermen.

Als een reparatiewerkplaats vervangende schermen op voorraad wil houden, kan het deze niet in de nieuwe winkel van Apple bestellen.

"Als we Right to Repair enorm succesvol willen maken, moeten we het open-source maken, openstaan voor auditing, minder gericht op geld voor Apple, meer gericht op onafhankelijke reparatiewerkplaatsen, en consumenten niet verplichten om hun IMEI, "zegt Dubro.

Handmatige rol

Maar het is niet allemaal slecht. Apple heeft een reeks reparatiehandleidingen online beschikbaar gemaakt die iedereen kan gebruiken. Maar net als de reserveonderdelen zijn reparatiehandleidingen momenteel beperkt. Je kunt handleidingen voor iPhone-modellen vinden, maar Mac-handleidingen zijn beperkt tot snelstartgidsen en dergelijke, hoewel het de bedoeling is om meer modellen toe te voegen (en ook om reserveonderdelen beschikbaar te maken buiten de VS).

De iPhone-handleidingen zijn uitgebreid. Van een lijst met onderdeelnummers voor het correct bestellen van reserveonderdelen tot tips zoals het nooit hergebruiken van een oude schroef omdat "iPhone-schroefgroeven zijn bedekt met lijm die niet opnieuw kan worden gebruikt."

Image
Image

De handleidingen beschrijven ook het gebruik van de speciale gereedschappen van Apple, zoals een schermdrukklem. Ze laten echt zien hoeveel er in een goede reparatie komt kijken.

"Toen ik jaren geleden in de defensiesector werkte, waren er allerlei mallen en dingen om ervoor te zorgen dat pakkingen correct werden aangebracht, zodat de IP-classificaties van de apparaten konden worden gehandhaafd. Dit is het soort dingen dat je moet gebruiken om dingen daadwerkelijk correct te assembleren, "zei Mac-gebruiker Danfango in een MacRumors-forumthread over het nieuwe reparatieprogramma. "Ik ben blij dat ze er realistisch over zijn en precies onthullen wat erbij komt kijken."

Goedkoper? Niet echt

Dus je zou het zelf moeten doen? Als u geld wilt besparen, dan niet. Volgens Jon Porter van The Verge zijn de vervangende onderdelen van Apple nauwelijks goedkoper dan de vergelijkbare interne reparatie en kosten ze soms hetzelfde. Een batterijvervangingskit voor de iPhone 12 en 13 kost $ 69. Dezelfde reparatie, uitgevoerd door Apple, kost ook $ 69.

Andere reparaties zijn goedkoper, maar meestal niet voldoende om het de moeite waard te maken. Is dit reparatieprogramma echt iets waar Apple 100% achter staat, een onderdeel van zijn inzet voor hergebruik, recycling en milieuverbeteringen in het algemeen?

Of is het een manier om het minimum te doen om de Right to Repair-wetgeving voor te zijn die veel verder gaat? Het meest indrukwekkende deel van het aanbod van Apple zijn tenslotte de reparatiehandleidingen, maar misschien zijn die gewoon opnieuw gepubliceerd vanuit de interne reparatiedocumenten?

Hoe dan ook, het is een begin, en dat is tenminste iets.

Aanbevolen: