Nieuwe Firefox-privacyfunctie kan niet veel voordelen opleveren

Inhoudsopgave:

Nieuwe Firefox-privacyfunctie kan niet veel voordelen opleveren
Nieuwe Firefox-privacyfunctie kan niet veel voordelen opleveren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Firefox heeft nu de mogelijkheid om queryparameters te verwijderen die websitebezoekers op internet volgen.
  • De functie maakt deel uit van het Enhanced Tracking Protection-mechanisme van de browser en moet handmatig worden ingeschakeld.
  • Experts denken dat de functie niet veel mensen ten goede zal komen, omdat deze niet standaard is ingeschakeld en slechts een beperkt aantal trackers ondersteunt.
Image
Image

Firefox heeft een andere functie geïntroduceerd om het voor trackers moeilijk te maken om mensen op internet te volgen. Experts zeggen echter dat de implementatie ervan veel te wensen overlaat.

Vanaf de nieuwste release, Firefox 102, wordt de browser geleverd met een nieuwe privacyfunctie die parameters verwijdert die worden gebruikt om uw bewegingen op internet te volgen van URL's. Maar de functie is niet standaard ingeschakeld.

"De eerste taak van software is om te functioneren zoals gebruikers verwachten, en alles wat de gebruikerservaring verbreekt, hoe goedbedoeld ook, kost een ontwikkelaar waarschijnlijk klanten", Chris Clements, vice-president van solutions architecture bij cyberbeveiligingsbedrijf Cerberus Sentinel, vertelde Lifewire via e-mail. "[De nieuwe functie] kan als neveneffect hebben dat de verwachte ervaring van de gebruiker wordt verbroken, dus ontwikkelaars zijn vaak voorzichtig en dwingen deze of soortgelijke beveiligingen niet automatisch af."

Cull the Trackers

Veel websites en online services voegen trackingparameters toe aan links waarmee ze bezoekers op internet kunnen volgen. Het meest prominente voorbeeld is Facebook, dat een unieke fbclid-reeks toevoegt aan alle uitgaande links, waardoor het sociale netwerk gebruikers kan identificeren en volgen.

De nieuwe functie voor het verwijderen van queryparameters is gebaseerd op een blokkeerlijst om bekende trackingparameters van URL's te verwijderen.

"Ik zou zeggen dat het gewoon de volgende iteratie is van het kat-en-muisspel tussen bedrijven die op zoek zijn naar alle mogelijkheden om gebruikers op internet te volgen en gebruikers die zich bezighouden met het behoud van hun privacy," zei Clements.

De noodzaak van de functie uitleggend, zei Clements dat sommige delen van het web zijn gebouwd rond de veronderstelling dat bepaalde functionaliteit, of het nu cookies van derden zijn of trackingparameters in URL's, aanwezig zullen zijn om te werken zoals bedoeld. Deze functies zijn echter misbruikt om de privacy van een gebruiker zo te schenden dat veel ontwikkelaars stappen hebben ondernomen om de mogelijkheden actief te blokkeren.

Clements wees erop dat er argumenten zijn over hoe invasief of potentieel schadelijk tracking kan zijn, evenals mogelijke voordelen van bedrijven die trackinggegevens gebruiken om het gebruikersgedrag beter te begrijpen om productverbeteringen aan te brengen of relevantere gerichte advertenties te leveren.

"Ik heb echter het gevoel dat het vaak verloren gaat in deze discussies, het ontbreken van zowel geïnformeerde toestemming als praktische middelen voor gebruikers om hun privacy te beschermen", merkte Clements op. "Het is één ding voor een persoon om in abstracto te begrijpen 'ja oké, dit bedrijf volgt mij' en iets heel anders om te begrijpen hoe gedetailleerd de tracking kan zijn, evenals verontrustende manieren waarop het op grote schaal kan worden misbruikt."

Hij voerde aan dat de situatie tot voor kort nog werd verergerd door het gebrek aan hulpmiddelen om mensen te helpen hun privacy te beschermen als ze dat zouden willen.

Ik zou zeggen dat het gewoon de volgende iteratie is van het kat-en-muisspel tussen bedrijven die op zoek zijn naar alle mogelijkheden om gebruikers op internet te volgen…

Implementatie Blues

Hoewel de functie voor het verwijderen van trackingparameters van Firefox een stap in de goede richting is, waarschuwde Clements dat gewetenloze adverteerders nog steeds genoeg technieken hebben om gebruikersgegevens te verzamelen en dat mensen maar weinig manieren hebben om zich daartegen te verdedigen.

Om de gebruikerservaring zo min mogelijk te verstoren, schakelt Firefox standaard de beveiligingsfunctie voor queryreeksen niet in. De nieuwe functie maakt deel uit van Firefox' Enhanced Tracking Protection (ETP) en zal alleen beschikbaar zijn wanneer het ETP-niveau is ingesteld op Strikt. Dit kan ertoe leiden dat veel Firefox-gebruikers de privacyverbetering mislopen.

Jacob Taylor, hoofd informatietechnologie en serverengineering bij Richard Carlton Consulting, Inc., brengt nog een punt van zorg naar voren. Als we Firefox feliciteren met de recente reeks privacyverbeteringen, zoals de onlangs geïntroduceerde cookiecontainer, is Taylor's grootste zorg de beperkte lijst met trackingparameters die de nieuwe functie kan verwijderen.

Volgens BleepingComputer kan de nieuwe functie URL-trackingparameters van Olytics, Drip, Vero, HubSpot, Marketo en Facebook blokkeren indien ingeschakeld. Opvallend door zijn afwezigheid is Google, wees Taylor erop. Aan de andere kant heeft Brave Browser een vergelijkbare functie voor het verwijderen van trackingparameters die veel meer trackers verwijdert, waaronder Google.

"Ik ben me er ook van bewust dat [Mozilla] voornamelijk wordt gefinancierd door Google, en 'zo direct in de hand bijten die voedt' is misschien niet iets wat ze willen doen', zei Taylor.

Aanbevolen: