7 manieren om te zien of er op je telefoon wordt getapt

Inhoudsopgave:

7 manieren om te zien of er op je telefoon wordt getapt
7 manieren om te zien of er op je telefoon wordt getapt
Anonim

Alle smartphones zijn kwetsbaar voor tikken, vooral als een apparaat gejailbreakt of geroot is om te profiteren van apps van derden. Het kan wat speurwerk vergen om erachter te komen of je te maken hebt met een telefoontap of gewoon wat willekeurige storingen.

Als je slechts een van de onderstaande tekens hebt opgemerkt, vooral willekeurig, dan heb je waarschijnlijk niet te maken met een spionage-app of ander afluisterapparaat. Maar als je er meerdere tegenkomt, vooral consequent, dan zou je inderdaad iemand kunnen laten meeluisteren met je gesprekken.

De snelste manier om vreemd gedrag van een hacker op afstand te stoppen, zonder de hele telefoon uit te schakelen, is door hem in vliegtuigmodus te zetten om mobiele gegevens en wifi uit te schakelen. Hiermee kunt u de situatie offline afhandelen (apps verwijderen, uw apparaat resetten, enz.) terwijl u ook alle netwerkactiviteiten stopt.

Ongebruikelijk achtergrondgeluid

Als je een pulserend, statisch, hoog zoemend geluid of andere vreemde achtergrondgeluiden hoort tijdens spraakoproepen, kan dit een teken zijn dat er op je telefoon wordt getapt. Als u ongebruikelijke geluiden zoals piepen, klikken of ruis hoort wanneer u niet aan het bellen bent, is dat een ander teken dat er op uw telefoon wordt getapt. Dat gezegd hebbende, duiken er af en toe vreemde geluiden op bij oproepen via mobiele en vaste lijnen, dus dit is geen onfeilbare indicatie dat er iets mis is.

Controleer op onhoorbare geluiden op je telefoon door een geluidsbandbreedtesensor op een lage frequentie te gebruiken. Een geluidsbandbreedtesensor is een ruisdetector-app van een andere telefoon die kan worden gebruikt om geluid te meten op een mogelijk afgetapt apparaat. Als het geluid meerdere keren per minuut vindt, wordt er mogelijk op je telefoon getikt.

Verminderde levensduur van de batterij

Als de batterijduur van je telefoon plotseling een stuk korter is dan vroeger, of als de batterij warm wordt wanneer de telefoon wordt gebruikt, is het mogelijk dat de tapsoftware stil op de achtergrond draait en batterijvermogen verbruikt.

Als de batterij van je telefoon meer dan een jaar oud is, kan deze mogelijk minder goed worden opgeladen. In dat geval zijn er stappen die u kunt nemen om de levensduur van de batterij van uw mobiele telefoon te verbeteren.

Bedenk hoe vaak je je telefoon hebt gebruikt. Heb je vaker gebeld of apps gebruikt? Als dat zo is, kan dat de reden zijn dat de batterij van je telefoon sneller leeg raakt dan normaal.

Als je niets kunt bedenken dat je anders hebt gedaan, kun je de instellingen van je telefoon gebruiken om gedetailleerde informatie te krijgen over wat de batterij doet vollopen, of een app downloaden om een duidelijker beeld te krijgen van wat er aan de hand is.

  • Ga op een iPhone naar Instellingen > Batterij en scrol vervolgens omlaag naar Batterijgebruik. Je kunt ook de Battery Life-app downloaden van de App Store of de Coconut Battery-app downloaden van coconut-flavour.com.
  • Voor Android-apparaten, zoek Settings voor battery use of ga naar Settings > Device > Battery om te zien welke apps het meeste batterijvermogen gebruiken.

Controleer ten slotte uw app-gebruik met de genoemde technieken en controleer een paar dagen later opnieuw welke het meest zijn veranderd. Als je die apps vaak hebt gebruikt, is je gebruik waarschijnlijk de reden waarom ze zoveel batterij gebruiken. Maar als je ze niet veel hebt gebruikt, kan er iets vreemds aan de hand zijn, zoals een virus dat je telefoon heeft getapt. Het wordt aanbevolen om de app te verwijderen.

Image
Image

Problemen met afsluiten

Als je smartphone plotseling minder reageert of moeite heeft met afsluiten, heeft iemand er mogelijk ongeautoriseerde toegang toe gekregen.

Controleer bij het afsluiten van je telefoon of het afsluiten mislukt of dat de achtergrondverlichting blijft branden, zelfs nadat je het afsluitproces hebt voltooid. Als dat het geval is, kan de boosdoener schadelijke software zijn of een storing als gevolg van een recente telefoonupdate.

Verdachte activiteit

Als je telefoon begint in of uit te schakelen of zelf apps begint te installeren, heeft iemand hem mogelijk gehackt met een spionage-app en probeert hij mogelijk je oproepen af te tappen.

Vreemde SMS-berichten

Een ander belangrijk teken dat iemand op je telefoon probeert te tikken, is als je rare sms-berichten ontvangt met verminkte letters en cijfers van onbekende afzenders.

Het fenomeen van het ontvangen van een reeks verminkte letters en cijfers gebeurt omdat sommige tikkende apps hun opdrachten ontvangen via gecodeerde sms-berichten.

Pop-upadvertenties

Vreemde pop-upadvertenties en onverklaarbare prestatieproblemen kunnen ook wijzen op de aanwezigheid van malware of een app die tikt. Een meer gebruikelijke verklaring is echter dat een irritante advertentie u producten probeert op te dringen.

Bewegende pictogrammen

Als je je telefoon niet gebruikt, mogen de pictogrammen voor netwerkactiviteit en andere voortgangsbalken boven aan het scherm niet worden geanimeerd. Bewegende pictogrammen die activiteit aangeven, kunnen betekenen dat iemand op afstand uw telefoon gebruikt of gegevens op de achtergrond verzendt.

Persoonlijke informatie verschijnt online

Een andere manier om te zien of er op je telefoon wordt getapt, is of privégegevens die alleen op de telefoon zijn opgeslagen, online zijn gelekt. Notities, e-mails, foto's of andere gegevens die u op uw telefoon hebt beveiligd, moeten daar blijven, tenzij u deze opzettelijk openbaar maakt. Als je telefoon wordt afgetapt, kan een hacker je gegevens op afstand extraheren en de persoonlijke bestanden online zetten.

Elektronische interferentie

Het is niet ongewoon dat u storing ondervindt met uw telefoon wanneer deze zich in de buurt van andere elektronische apparaten bevindt, zoals een laptop, vergadertelefoon of televisie.

Het zou niet moeten gebeuren als je je telefoon niet actief gebruikt, dus controleer of je statische elektriciteit of interferentie opmerkt wanneer je niet in gesprek bent. Plaats uw telefoon dicht bij een ander elektronisch apparaat en als u ongebruikelijke geluiden hoort, kan dat een teken zijn dat iemand meeluistert met uw gesprekken.

Sommige tapapparaten gebruiken frequenties die in de buurt van de FM-radioband liggen. Als uw radio een hoog geluid afgeeft wanneer deze is ingesteld op mono en naar het andere uiteinde van de band wordt gebeld, wordt er mogelijk op uw telefoon getikt en wordt deze gestoord.

Hetzelfde geldt voor tv-uitzendfrequenties die UHF-kanalen (ultrahoge frequentie) gebruiken. U kunt controleren op interferentie door uw telefoon dicht bij een tv met een antenne te plaatsen.

Hoger dan gebruikelijke telefoonrekening

Als je telefoonrekening een ongewoon hoge piek in sms- of datagebruik vertoont, is dit een ander teken dat iemand je telefoon mogelijk heeft gehackt.

Als je net een nieuwe app hebt gedownload die veel data gebruikt, kan dat een legitieme reden zijn voor de plotselinge stijging van het datagebruik. Evenzo, als je kinderen hebt toegestaan om je apparaat te gebruiken terwijl je niet in de buurt bent of niet verbonden bent met wifi, kan dat een andere oorzaak zijn voor het toegenomen dataverbruik.

Maar spyware en andere kwaadaardige apps kunnen uw mobiele data-abonnement gebruiken om hun geheime transacties uit te voeren zonder uw medeweten, dus als u een plotselinge uitbarsting van gegevensactiviteit op uw telefoonrekening ziet en geen goede verklaring hebt, bel dan uw provider voor hulp.

Image
Image

Apps van derden

Apps van derden zijn een potentiële bron voor malware en spyware. Als je onlangs apps hebt gedownload van ergens anders dan de App Store of de Google Play Store, is dat een andere reden tot ongerustheid.

Zelfs als je de juiste kanalen gebruikt om je apps te downloaden, kopiëren sommige oplichters bekende app-namen en pictogrammen bij het maken van nep-apps. Het is dus een goed idee om vóór het downloaden een Google-zoekopdracht uit te voeren voor zowel de app als de ontwikkelaar om er zeker van te zijn dat ze allebei legitiem zijn.

Wees voorzichtig met alle apps, met name games, die toestemming vragen voor toegang tot je belgeschiedenis, adresboek of contactenlijst. Als je kinderen hebt, wil je misschien ook ouderlijk toezicht inschakelen om te voorkomen dat ze per ongeluk schadelijke apps downloaden.

FAQ

    Kan iemand op mijn mobiele telefoon tikken?

    Ja. Mobiele telefoons, inclusief smartphones, kunnen worden afgetapt wanneer iemand zonder toestemming toegang tot uw apparaat heeft. Mobiele telefoons en smartphones worden meestal gehackt via spionage-apps, terwijl draadloze vaste telefoons meestal worden afgeluisterd door gespecialiseerde hardware en software.

    Is er een app die me kan vertellen of er op mijn telefoon wordt getapt?

    Ja. Als u denkt dat u bent gehackt, download dan de DontSpy 2-app voor iOS uit de App Store of download de Android-app WireTap Detection van Google Play. Er zijn ook iOS- en Android-apps die zijn ontworpen om "verdachte symptomen" van een afgetapte telefoon te controleren. Als uw gegevensgebruik bijvoorbeeld ongewoon hoog is en u een spionage-app vermoedt, download dan de iOS-app Gegevensgebruik of download de Android-app My Data Manager om een frauduleuze app te lokaliseren.

    Hoe weet ik of de FBI op mijn telefoon tikt?

    Als federale rechtshandhaving, zoals het ministerie van Justitie of de FBI, op je telefoon tikt, kun je dezelfde indicatoren als hierboven ervaren (verminderde batterij, ongebruikelijke activiteit en interferentie). Houd er echter rekening mee dat federale wetshandhavers alleen telefoons kunnen afluisteren in verband met bepaalde misdrijven, zoals terrorisme, drugshandel, geweldsmisdrijven en namaak. Ook kost het veel moeite om het aftappen aan te vragen en te laten autoriseren door een rechter. Dus als de FBI op je telefoon afluistert, zou dat een ongebruikelijke en zeer specialistische gebeurtenis zijn.

Aanbevolen: