IA Writer 6 laat zien waarom interlinking belangrijk is

Inhoudsopgave:

IA Writer 6 laat zien waarom interlinking belangrijk is
IA Writer 6 laat zien waarom interlinking belangrijk is
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Populaire iA Writer-app laat je nu al je documenten aan elkaar koppelen.
  • Persoonlijke wiki-apps zijn al jaren luidruchtig, maar nu worden ze hot, hot, hot.
  • Het kan moeilijk zijn om je hoofd erbij te houden, maar als het eenmaal klikt, zul je het geweldig vinden.

Image
Image

Links zijn altijd al op internet geweest, maar nu nemen ze je tekstbewerkings- en notitie-apps over.

De nieuwste release van de populaire platformonafhankelijke teksteditor-app iA Writer wordt nu geleverd met koppelingen tussen documenten, een beetje zoals de links op Wikipedia, alleen verbinden ze uw notities en documenten. En iA Writer is verre van de eerste app die dit doet. Tegenwoordig is er een hele reeks PKM-apps (Personal Knowledge Manager) waarvan het hele punt met elkaar verbonden is, maar het idee van een persoonlijke wiki-app is al tientallen jaren oud.

"Voor mij zijn wiki-links zo handig omdat ze wrijving verminderen tijdens het maken van aantekeningen. Ik kan me volledig concentreren op het maken van aantekeningen zonder na te hoeven denken over het sorteren en ordenen van deze aantekeningen. Zolang ik de wiki gebruik -links om mijn notities te verbinden, zullen ze zichzelf organiseren, "vertelde PKM-app-ontwikkelaar Daniel Wirtz via e-mail aan Lifewire.

Alles gekoppeld

Als we het over links hebben, bedoelen we dat we kunnen klikken of tikken op een woord (of een paar woorden) in een tekstdocument, en het zal een ander document openen. U kunt bijvoorbeeld een dagelijkse notitie hebben met een takenlijst plus links naar alle documenten waaraan u die dag moet werken.

Of misschien bent u een advocaat en kunnen uw aantekeningen links bevatten naar fragmenten van juridische teksten, andere gerelateerde zaken, enzovoort. Het idee is dat in plaats van het document waar je aan werkt te sluiten en op zoek te gaan naar een ander, je er gewoon bij kunt komen door op een link te klikken.

Image
Image

iA Writer gebruikt een nu standaard manier om te linken. Het enige dat u hoeft te doen, is een paar haakjes openen ([) en vervolgens de naam van het bestand dat u wilt koppelen. Als je een match ziet, druk je op Return en wordt het een link. Als het bestand nog niet bestaat, maakt de app het aan. In de toekomst kun je op deze links tikken om op je eigen web te navigeren.

Sommige apps, zoals Craft en Obsidian, laten je op dezelfde manier naar afzonderlijke alinea's linken. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik bijvoorbeeld interviewantwoorden op afzonderlijke tekstbestanden gemaakt van e-mailantwoorden. Om een citaat uit een van deze bronnen op te nemen, kan ik het "transcluderen" door te linken. De originele alinea wordt in mijn artikel gebruikt, maar als ik erop tik of klik, kan ik die alinea in zijn oorspronkelijke context zien.

Lange tijd op komst

Op dit moment staat de notities-app en de PKM-wereld in vuur en vlam met deze links in wiki-stijl en een gerelateerde functie, backlinks, die je alles laten zien dat naar je huidige pagina linkt. Maar persoonlijke wiki's bestaan in ieder geval al sinds het begin van de jaren 2000. VoodooPad was zo'n app, een die vandaag de dag nog steeds actief is.

"Waarom duurde het zo lang voordat links in wiki-stijl van de grond kwamen? Nou, ik denk dat met de meeste dingen die nieuw zijn, het voor de early adopters gemakkelijk is om ernaar te kijken en er meteen de waarde van in te zien, maar voor de meeste mensen zullen ze het moeten zien, "vertelde Gus Mueller, ontwikkelaar van de app voor beeldbewerking Acorn en oorspronkelijke ontwikkelaar van de persoonlijke wiki-app VoodooPad, via e-mail aan Lifewire. "En pas toen Wikipedia in het publieke bewustzijn sijpelde, denk ik dat mensen het begonnen te begrijpen. Of in ieder geval het nut ervan inzagen."

Image
Image

Deze interlinking heeft ook iets nodig om naar te linken voordat het nuttig wordt. Beginnen kan ontmoedigend zijn, wat prima is voor beginnende nerds, maar minder aantrekkelijk voor de meeste andere mensen.

"Het is ook nodig om voldoende informatie te verzamelen in de app waarin je je aantekeningen maakt. Alle links zijn niet echt de moeite waard totdat je een kritische massa bereikt, dan wordt het bijna perfect. Je hebt je kennis daar, en je hebt de links opgebouwd. Het is je mini-brein, "zegt Mueller.

Maar het is misschien tijd dat onderling verbonden notities mainstream worden. We zijn al gewend om mensen te @linken op Instagram, Twitter en in iMessage en meer. Tegelijkertijd lijkt het idee dat elk document alleen zou moeten leven, alleen om toegang te krijgen door het te openen, absurd.

Voorstanders van interlinking zouden kunnen zeggen dat het waarde toevoegt door relaties tussen uw aantekeningen te creëren, maar het basisfeit is dat het alles gewoon gemakkelijker te vinden maakt. De link is daar, waar en wanneer je hem nodig hebt. En dat is misschien wel de geweldige functie die ons allemaal aan boord krijgt.

Aanbevolen: