Nieuwe camerasensor van Sony laat zien dat smartphones nog ruimte hebben om te verbeteren

Inhoudsopgave:

Nieuwe camerasensor van Sony laat zien dat smartphones nog ruimte hebben om te verbeteren
Nieuwe camerasensor van Sony laat zien dat smartphones nog ruimte hebben om te verbeteren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Sony heeft een nieuwe sensor ontwikkeld die belangrijke componenten op twee lagen plaatst.
  • De opstelling belooft de beeldkwaliteit te verbeteren in scènes met hoog contrast en ruis te verminderen bij weinig licht.
  • Sony heeft gedeeld dat het eerst de nieuwe beeldsensor in smartphones zal gebruiken.

Image
Image

Teleurgesteld door de korrelige nachtelijke foto's van je smartphonecamera? Dat gaat allemaal veranderen in een beweging die volgens professionele fotografen de doodsklok zou kunnen luiden voor point-and-shoot camera's op instapniveau.

Hoewel smartphonecamera's in de meeste omstandigheden behoorlijk netjes werken, falen hun kleine sensoren vaak in extreme omstandigheden, waarbij ze ofwel ruis toevoegen aan beelden bij weinig licht of de fel verlichte foto's wegblazen.

"Dynamisch bereik is een echt probleem geweest voor kleinere sensoren in telefoons. Ik hoop dat [de] nieuwe sensortechnologie [de] onbewerkte bestandskwaliteit van telefoonfoto's verbetert en meer natuurlijke toonfoto's geeft in plaats van HDR-effect, "De Finse professionele fotograaf Mikko Suhonen deelde via e-mail met Lifewire.

Gelaagde aanpak

In een persbericht legde Sony uit dat de huidige generatie beeldsensoren doorgaans zowel hun lichtgevoelige fotodiodes als de pixeltransistors die het signaal besturen en versterken, naast elkaar op dezelfde laag hebben.

Het grootste nadeel van deze opstelling, vooral wanneer gebruikt in een compacte vormfactor zoals een smartphone, is dat er genoeg licht op hun nietige kleine sensoren komt, wat resulteert in pixelafbeeldingen van slechte kwaliteit.

Het nieuwe ontwerp van Sony scheidt de twee echter van elkaar, met de fotodiodes op de bovenste laag en de pixeltransistors eronder. Sony claimt dat de nieuwe lay-out "ongeveer verdubbelt [het] verzadigingssignaalniveau" van elke pixel, waardoor ze in feite worden blootgesteld aan twee keer zoveel licht.

Image
Image

Bovendien voegt Sony eraan toe dat het verplaatsen van de pixeltransistors naar een aparte laag ruimte vrijmaakt om de zogenaamde versterkertransistors te vergroten. Het belang van grotere amp-transistors wordt ervaren in termen van een opmerkelijke vermindering van ruis, die volgens het bedrijf het meest merkbaar zou zijn in de verbeterde kwaliteit van foto's bij weinig licht.

De voordelen van het grotere dynamische bereik en de ruisonderdrukking moeten vooral duidelijk worden in scènes met een hoog contrast, zoals die met felle lichten en donkere schaduwen, die werden beschouwd als de achilleshiel van smartphonecamera's.

Ik denk dat dit een belangrijke stap voorwaarts zal zijn waar zowel professionele fotografen als gewone smartphonegebruikers van zullen profiteren.

Dit zou een betere optimalisatie voor elke laag van de sensor mogelijk moeten maken en ervoor zorgen dat de sensor in wezen meer licht opneemt en minder ruis produceert. Casual fotografen zullen het waarderen dat ze betere foto's kunnen maken in situaties met weinig licht en minder korreligheid in hun foto's hebben.

Portret-, locatie- en productfotograaf R Karthik vertelde Lifewire telefonisch dat de prestaties van de nieuwe sensor bij weinig licht huwelijks- en sportfotografen zouden helpen, hoewel landschapsfotografen de echte begunstigden zouden zijn.

"In landschaps- en locatiesituaties plaats ik vaak foto's tussen haakjes om het volledige scala aan lichtinformatie te krijgen. Deze nieuwe sensor bespaart me tijd die ik gewoonlijk besteed aan nabewerking bij het mengen van belichtingen", legt Karthik uit.

Meer waar voor je geld

Naast alle verbeteringen in de beeldkwaliteit, benadrukte Sony dat de nieuwe gelaagde structuur "pixels in staat zou stellen hun bestaande eigenschappen te behouden of te verbeteren", zelfs bij kleinere pixelgroottes.

Laten we een beetje afdwalen om het belang van de verklaring te begrijpen. Hoewel het lang gerucht ging dat Sony een 1-inch beeldsensor voor smartphones had gebouwd, kon Sony, toen deze eindelijk verscheen in de onlangs gelanceerde opvolger van de Xperia Pro, de Xperia Pro-I, alleen een 12 MP-uitsnede van deze grote 20 MP-sensor gebruiken vanwege interne ruimtebeperkingen.

Met de nieuwe opstelling zal Sony, althans in theorie, in staat zijn om alle beeldverbeteringen te krijgen zonder enige significante toename van de grootte van de chip zelf.

"Dit is een behoorlijk grote sprong voorwaarts in beeldsensortechnologie", vatte trouw- en evenementfotograaf Ian Sanderson op Twitter samen.

Sony is marktleider op het gebied van beeldsensoren en gezien de duidelijke voordelen van de nieuwe gestapelde chip, is het niet verwonderlijk dat het bedrijf heeft beloofd deze, althans in eerste instantie, te gebruiken om de kwaliteit van "smartphone foto's."

Ik hoop dat [de] nieuwe sensortechnologie [de] onbewerkte bestandskwaliteit van telefoonfoto's zal verbeteren en foto's met natuurlijkere tinten zal geven…

Karthik is ook van mening dat dit de juiste zet is voor Sony, aangezien professionele fotografen bedreven zijn in het omzeilen van de beperkingen van hun apparatuur. Naar zijn mening zou de nieuwe gestapelde sensor een "game-changer" zijn voor mensen wiens primaire shooter die op hun smartphone is.

"Sommige van deze aankondigingen door camerafabrikanten kunnen uiteindelijk meer een marketinghype zijn dan echte, substantiële verbeteringen aan beeldtechnologie, maar ik denk niet dat dat hier het geval is", concludeerde Brandon Ballweg, de eigenaar van de foto zelfstudiesite, ComposeClick, in een e-mail aan Lifewire. "Ik denk dat dit een belangrijke stap voorwaarts zal zijn waar zowel professionele fotografen als gewone smartphonegebruikers van zullen profiteren."

Aanbevolen: