Een vastzittende autoruit repareren

Inhoudsopgave:

Een vastzittende autoruit repareren
Een vastzittende autoruit repareren
Anonim

Het kan een nachtmerrie zijn dat je autoruiten vast komen te zitten, of ze nu omhoog of omlaag blijven steken. Als ze vast komen te zitten, kun je afscheid nemen van de gemakken van drive-through koffie en bankieren, en als ze vast komen te zitten, kan een regenachtige dag ineens een heel stuk erger worden.

Of je nu elektrische of handmatige ramen hebt, je kunt erachter komen waarom je ramen niet oprollen als je enkele eenvoudige tips volgt. Als je geluk hebt, kun je zelfs je vastzittende raam meteen oprollen zonder speciale autodiagnosetools.

Hoe werken autoruiten?

Autoruiten gebruiken een onderdeel dat een regelaar wordt genoemd om ze in kanalen omhoog en omlaag te brengen. Handmatige ramen hebben regelaars die fysiek zijn verbonden met krukken, en door aan de slinger te draaien, verhoogt en verlaagt u het venster. Elektrische ramen hebben regelaars die zijn aangesloten op motoren, maar ze werken volgens hetzelfde basisprincipe.

Image
Image

Aangezien handmatige en elektrische ramen verschillende componenten hebben, falen ze ook om verschillende redenen:

  • Elektrische ramen: Elektrische autoruiten gebruiken meestal een omkeerbare elektromotor die is aangesloten op een regelaar om de ruit omhoog en omlaag te brengen. De schakelaars, bedrading en motor kunnen allemaal kapot gaan en de regelaar kan ook vastlopen of helemaal niet meer werken.
  • Handmatige ruiten: Handmatige autoruiten gebruiken een handslinger en een mechanische regelaar om het vensterglas in de deur omhoog en omlaag te brengen. De tandwielen in de regelaar of slinger kunnen strippen, de regelaar kan verbuigen en vervormen en ook kan de regelaar door wrijving vast komen te zitten als het smeervet uitdroogt.

Twee manieren om een elektrisch raam op te rollen dat niet meer werkte

Afhankelijk van wat er precies is mislukt, is het soms mogelijk om een elektrisch raam te laten oprollen nadat het is vastgelopen. Als de schakelaar in orde is en de motor slecht is, kunt u het raam misschien nog een laatste keer oprollen door de motor fysiek te schokken met de schakelaar in de omhoog- of gesloten stand.

Zo rol je een vastzittend elektrisch raam op zonder gereedschap:

  1. Draai de contactsleutel naar de stand aan of accessoire. Als de andere ramen kunnen werken en je kunt de radio aanzetten, dan heb je hem in de juiste positie.
  2. Houd de raamschakelaar in de gesloten of omhoog staande positie ingedrukt. Het is erg belangrijk om de knop ingedrukt te houden en ervoor te zorgen dat u de kant indrukt die het venster sluit.
  3. Met de raamknop ingedrukt, open en sla dan de autodeur dicht. Als het de eerste keer niet lukt, kun je het nog een paar keer proberen. Als het werkt en je houdt de knop ingedrukt, dan zou het venster moeten oprollen.

    Als het venster oprolt, rol het dan niet terug naar beneden, tenzij je klaar bent om het probleem daadwerkelijk op te lossen. Deze tijdelijke oplossing werkt mogelijk geen tweede keer.

  4. Als het raam nog steeds niet oprolt, sluit dan de deur en zoek een plaats waar het deurpaneel eruit ziet alsof het contact maakt met het plaatwerk in de deur.

    Als je niet zeker weet hoe je de juiste plek kunt vinden, zoek dan op internet naar afbeeldingen van je auto met het deurpaneel verwijderd.

  5. Sla met de schakelaar ingedrukt op deze plek met je vuist of een stomp voorwerp. Pas op dat u uw vuist niet verwondt of uw deur beschadigt.
  6. Als het venster oprolt, laat het daar dan totdat je klaar bent om het probleem op te lossen. Als het nog steeds niet oprolt, moet je uitzoeken of je een defecte zekering, schakelaar of raammotor hebt, of je auto naar een professional brengen.

Het raam is misschien uit zijn baan

Als het raam een knarsend geluid maakt wanneer je het probeert op te rollen, of als je de motor helemaal hoort draaien, dan is er een probleem met de regelaar of is het raam misschien uit zijn baan gevallen.

Je kunt het raam misschien oprollen door dit proces te volgen als het raam niet helemaal naar beneden is:

  1. Draai de contactsleutel naar de accessoirestand.

  2. Met de deur open, plaats je handpalmen tegen elkaar met het raam ertussen.
  3. Laat een helper op de raamschakelaar drukken.
  4. Voeg met je handpalmen druk uit op het raam en probeer het op te tillen.

    Misschien moet je het raam van bovenaf vastpakken om voldoende kracht uit te oefenen. Als u dit moet doen, houd er dan rekening mee dat het venster plotseling vanzelf kan gaan bewegen. Pas op dat uw handen niet vast komen te zitten in het raam als het sluit.

Als het raam helemaal naar beneden is en je hoort knarsen of ziet het raamglas heen en weer bewegen wanneer je het probeert op te rollen, kun je het raam niet sluiten zonder het deurpaneel te verwijderen. Als u het deurpaneel kunt verwijderen, kunt u het raam wellicht van binnenuit optillen terwijl u op de schakelaar drukt.

Wat kan ertoe leiden dat elektrische ramen defect raken?

Er zijn drie belangrijke dingen die ervoor zorgen dat elektrische ruiten defect raken: doorgebrande zekeringen, slechte schakelaars en doorgebrande motoren. Het is ook mogelijk dat de raammechanisme verslijt, verbuigt of vast komt te zitten, hoewel dit minder vaak voorkomt.

Sommige van deze problemen zijn eenvoudig genoeg op te lossen, terwijl andere gespecialiseerde hulpmiddelen vereisen en mogelijk hulp van een professional vereisen.

Hier zijn enkele basistips voor het oplossen van problemen die u kunt proberen wanneer uw elektrische ruiten niet omhoog of omlaag kunnen gaan:

  1. Controleer de veiligheidsvergrendelingsschakelaar van het raam. Als de vergrendelingsschakelaar is geactiveerd, zullen de ramen niet omhoog of omlaag rollen. Controleer dit eerst, want het is gemakkelijk om per ongeluk tegen deze schakelaars te stoten zonder het te beseffen.
  2. Controleer de zekeringen. Als geen van de vensters omhoog of omlaag gaat, controleer dan de zekeringen. Vervang eventuele doorgebrande zekeringen en probeer het opnieuw. Als de zekering opnieuw doorbrandt, zoek dan naar kortsluiting. Gebruik geen grotere zekering dan aanbevolen.
  3. Duw de raamschakelaar omhoog en omlaag en luister. Als u een geluid uit de deur hoort wanneer u op de schakelaar drukt, betekent dit dat de schakelaar werkt. De elektrische raammotor is waarschijnlijk defect, of de regelaar kan vast zitten.
  4. Druk op de raamschakelaar en kijk naar de dashboardmeters. Dit is nog een gemakkelijke manier om een slechte schakelaar uit te sluiten. Als de voltmeter op uw dashboard ook maar het kleinste beetje beweegt wanneer u op de schakelaar drukt, vermoed dan een slechte motor.
  5. Probeer de andere schakelaars. Als het raam aan passagierszijde niet omhoog of omlaag kan, probeer het dan met de hoofdschakelaar aan de bestuurderszijde of de middenconsole. Als het werkt, is de schakelaar aan de passagierszijde defect.
  6. Wissel schakelaars indien mogelijk. In sommige auto's zijn de raamschakelaars allemaal identiek. Hiermee kunt u er een verwisselen van een venster dat werkt naar een venster dat niet werkt. Als het venster begint te werken met de nieuwe schakelaar, dan heb je een slechte schakelaar.
  7. Controleer de stroom naar de schakelaar. Als de schakelaar stroom en aarde heeft, vermoed dan de bedrading of de motor.
  8. Controleer de stroomtoevoer naar de motor. Als de motor stroom en massa heeft en het raam rolt niet omhoog of omlaag, dan is de motor defect.

Controleer de vergrendelingsschakelaar

Elektrische raammotoren en schakelaars kunnen beide na verloop van tijd uitvallen, alleen vanwege normale slijtage, maar het is het beste om elk probleemoplossingsproces te starten met het eenvoudigst mogelijke probleem. In het geval van elektrische ramen is dat de vergrendelingsschakelaar.

Image
Image

De meeste voertuigen met elektrische ruiten zijn uitgerust met een veiligheidsvergrendelingsschakelaar. Dit is meestal een tuimelschakelaar en bevindt zich meestal op of in de buurt van het hoofdschakelpaneel. Sommige auto's vinden dit paneel op het bestuurdersportier en andere hebben het in de middenconsole.

Wanneer de vergrendelingsschakelaar wordt geschakeld, kunnen sommige of alle ramen niet meer worden bediend. dit is voornamelijk bedoeld als veiligheidsvoorziening om te voorkomen dat kleine kinderen en dieren per ongeluk de ramen openen terwijl het voertuig in beweging is.

Deze vergrendelingsschakelaar is het eerste dat u moet controleren wanneer uw ramen niet meer op en neer rollen, aangezien het heel gemakkelijk is om per ongeluk tegen deze schakelaar te stoten zonder het te merken. Het pictogram op of bij de schakelaar ziet er van auto tot auto iets anders uit, maar het lijkt meestal op een doorgestreept venster.

Probeer je ramen opnieuw te gebruiken nadat je op de vergrendelingsschakelaar hebt gedrukt. Als ze werken, is uw probleem opgelost.

Zijn de zekeringen van de raammotor doorgebrand?

In de meeste auto's zitten alle raammotoren op hetzelfde circuit. Dat betekent dat ze allemaal stroom krijgen van dezelfde zekering, dus als die zekering doorbrandt, werken alle ramen tegelijk niet meer. Als dat met jou is gebeurd, kan het vervangen van een doorgebrande zekering ervoor zorgen dat je vastzittende ramen weer omhoog kunnen rollen.

Image
Image

Zekeringenkasten bevinden zich meestal onder het dashboard, in het dashboardkastje of in het motorcompartiment. Sommige voertuigen hebben meerdere zekeringenkasten. Als uw gebruikershandleiding de locatie van uw zekeringkast niet aangeeft, en u kunt hem ook niet vinden, neem dan contact op met uw plaatselijke dealer of zoek een afbeelding of illustratie op internet.

Als u de zekering van uw elektrische raam kunt vinden, verwijdert u deze en inspecteert u deze visueel. De meeste autozekeringen zijn semi-transparant, waardoor u kunt zien of de zekering is doorgebrand.

In sommige gevallen kun je misschien niet zien of een zekering is doorgebrand door er alleen maar naar te kijken. In dit geval moet u een testlampje of voltmeter gebruiken om te controleren op stroom aan beide zijden van de zekering. Als u deze apparatuur niet heeft, of als u zich niet op uw gemak voelt bij het controleren van een zekering op stroom, moet u uw auto naar een professional brengen.

Als u vaststelt dat de zekering is doorgebrand, vervangt u deze door een nieuwe zekering met exact dezelfde stroomsterkte. Hierdoor zouden uw ramen weer moeten werken, maar de zekering zal opnieuw doorbranden als er een kortsluiting is in het circuit of een probleem met uw motor waardoor deze te veel stroomsterkte trekt.

Vervang een doorgebrande zekering niet door een grotere zekering. Als de zekering opnieuw doorbrandt, kan het vervangen door een grotere zekering brand veroorzaken.

Zoek naar tekenen dat de raammotor defect is

Het diagnosticeren van een autoruit die niet omhoog of omlaag rolt, vereist een aantal gespecialiseerde apparatuur, en je moet zowel de raamschakelaar als het deurpaneel verwijderen om iets te testen. Voordat je zover bent, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het probleem te verkleinen.

Image
Image

Sommige auto's hebben een spanningsmeter op het dashboard. Wanneer de auto is uitgeschakeld, geeft deze meestal tussen 12 en 13 volt aan en neemt deze toe bij draaiende motor. Het is niet precies, maar het geeft wel een visuele indicatie of het oplaadsysteem werkt.

Als uw auto een voltmeter op het dashboard heeft, kunt u deze wellicht gebruiken om een defecte raammotorschakelaar uit te sluiten:

  1. Draai de sleutel naar de accessoirepositie, zodat de dashboardverlichting en meters worden geactiveerd.
  2. Druk op je raamschakelaar.
  3. Kijk goed of de naald op de spanningsmeter überhaupt beweegt.

Als de spanningsmeter ook maar een klein beetje beweegt wanneer u de raamschakelaar indrukt, terwijl de motor uit is, geeft dat aan dat de elektrische raammotor probeert te werken. Dat betekent dat je schakelaar in orde is en dat je waarschijnlijk een slechte raammotor hebt.

Het is ook mogelijk dat de regelaar verbogen, gebroken of vastgelopen is. De enige manier om het zeker te weten, is door het deurpaneel te verwijderen en een visuele inspectie uit te voeren. Als u niet over het gereedschap beschikt om dit te doen, moet u de auto naar een professional brengen.

Poging om slechte vensterschakelaars uit te sluiten

Sommige voertuigen gebruiken identieke schakelaars voor de elektrisch bediende ruiten voor elk raam. Als uw voertuig zo is en u heeft maar één raam dat niet werkt, moet u de schakelaar van een van de ramen verwijderen die wel werken.

Vervang tijdelijk de schakelaar voor het venster dat niet werkt met degene waarvan u weet dat het werkt, en probeer uw venster te sluiten.

Als het venster sluit, weet je dat het probleem de schakelaar is en kun je deze eenvoudig vervangen. Als het raam nog steeds niet sluit, kan er sprake zijn van een bedradingsprobleem of een slechte raammotor.

Hoe te controleren op stroom bij een autoruitschakelaar

Buiten dit punt vereist verdere diagnostiek gespecialiseerde apparatuur en kennis. Als je geen gereedschap zoals een voltmeter hebt en je vindt het niet prettig om aan je eigen auto te werken, dan is het een beter idee om de auto gewoon naar een professional te brengen.

Als je een voltmeter hebt, is de volgende stap om te controleren op stroom en aarde bij de schakelaar van de elektrisch bedienbare ruit. De meeste van deze schakelaars hebben een enkele voedingsterminal, twee aardingsterminals en twee terminals die worden aangesloten op de raammotor.

Als de schakelaars in je auto dat patroon volgen, zou je stroom moeten vinden bij één terminal wanneer de schakelaar in de neutrale stand staat. Twee van de andere aansluitingen moeten aarde tonen en de laatste twee mogen geen stroom of aarde hebben.

Als je de schakelaar in één richting duwt, moet een van die laatste aansluitingen stroom hebben en de andere moet aarde hebben. Als u de schakelaar in de andere richting duwt, moet u omkeren welke klem stroom heeft en welke aarde heeft.

Als je andere resultaten van je test ziet, is je schakelaar waarschijnlijk slecht. De uitzondering is als de schakelaar zelf geen stroom of aarde heeft, dan heb je een bedradingsprobleem. De eerste plaats om te controleren is waar de draden door de deur gaan, aangezien ze kunnen krimpen en breken.

Hoe te controleren op stroom bij een autoruitmotor

Als de schakelaar goed werkt, is de volgende stap het controleren op stroom bij de motor. Hiervoor moet u het deurpaneel verwijderen. Als het paneel er nog nooit eerder uit is geweest, vindt u meestal ook een beschermend plastic vel achter de deur en moet u mogelijk ook een tweede binnenpaneel verwijderen om toegang te krijgen tot de motor.

Als het deurpaneel is uitgeschakeld, moet u uw voltmeter gebruiken om te controleren op stroom naar de motor. Activeer de raamschakelaar met de contactsleutel in de accessoirestand en uw voltmeter aangesloten.

Als je spanning op de motor ziet, maar de motor werkt niet, dan is de motor defect.

Handmatige Windows repareren die niet omhoog of omlaag kan gaan

Handmatige ramen zijn veel eenvoudiger dan elektrische ramen. Aangezien er geen elektronica bij betrokken is, zijn er eigenlijk maar twee dingen die ervoor kunnen zorgen dat een handmatig raam niet meer werkt: gestripte tandwielen in de krukas, of een probleem met de regelaar.

Image
Image

In tegenstelling tot elektrische ramen, is er geen snelle en gemakkelijke manier om een vastgelopen handmatig raam tijdelijk omhoog te forceren. U kunt proberen het raam op zijn plaats te trekken, maar dit kan het probleem verergeren door de regelaar te buigen of te breken.

Om erachter te komen waarom een handmatig raam niet oprolt, moet je de raamkruk en het deurpaneel verwijderen en alles visueel inspecteren.

Als je aan de raamkruk draait, let dan op hoe het aanvoelt. Als de krukas vrijloopt wanneer u eraan draait, of als het voelt alsof hij schuurt, dan kunnen de tanden in de kruk zijn gestript. Trek de slinger eraf en voer een visuele inspectie uit. Als de tanden zijn gestript, zou het vervangen van de kruk uw probleem moeten oplossen.

Als de slinger er goed uitziet, moet je het deurpaneel verwijderen en naar het raam en de regelaar kijken. Controleer of het venster niet uit het kanaal is gesprongen. Als dat het geval is, kunt u het weer oprollen als u het er weer in doet.

In sommige gevallen kan het zijn dat de regelaar is vastgelopen, ergens achter is blijven haken of dat het vet is opgedroogd. Bij dit soort problemen kunt u wellicht uw raam oprollen door de regelaar los te maken of nieuw vet aan te brengen.

FAQ

    Hoeveel kost het om een autoruit te repareren die niet oprolt?

    Het hangt af van wat het probleem is en welk type auto je hebt. Als u een zekering moet vervangen en dit zelf kunt doen, kost het u slechts ongeveer $ 20. Als reparaties inhouden dat de deur moet worden verwijderd om toegang te krijgen tot de raammotor, beta alt u mogelijk $ 200 tot $ 400.

    Hoe repareer ik een autoruit die niet op de rails staat?

    Verwijder eerst alle hulpstukken, zoals armsteunen en bekerhouders, en verwijder vervolgens het deurpaneel. Controleer vervolgens de raammotor en kabels om te zien of ze goed werken. Raadpleeg ook uw gebruikershandleiding om ervoor te zorgen dat de autoruit op de juiste rails staat en dat de rollen en rupsbanden allemaal goed gesmeerd zijn.

Aanbevolen: