Een harde schijf wissen

Inhoudsopgave:

Een harde schijf wissen
Een harde schijf wissen
Anonim

Wat te weten

  • Maak een back-up van alles wat je wilt bewaren. Download en installeer een gratis programma voor gegevensvernietiging en wis de schijf volgens de instructies.
  • Er zijn verschillende manieren om een harde schijf te wissen, maar software voor gegevensvernietiging is het gemakkelijkst en zorgt ervoor dat de harde schijf opnieuw kan worden gebruikt.

Wanneer u een harde schijf formatteert of een partitie verwijdert, verwijdert u meestal alleen het bestandssysteem, waardoor de gegevens onzichtbaar worden of niet langer actief worden geïndexeerd, maar niet verdwenen. Een programma voor bestandsherstel of speciale hardware herstelt vaak de informatie. Als u er zeker van wilt zijn dat uw privégegevens voor altijd verdwenen zijn, moet u de harde schijf wissen met speciale software.

Het wissen van een harde schijf zou op elk besturingssysteem hetzelfde moeten werken, zolang u een bepaald type opstartprogramma gebruikt (hieronder aanbevolen).

Hoe de harde schijf van een computer te wissen

Dit proces kan enkele minuten tot enkele uren duren, afhankelijk van hoe groot de schijf is en welke methode je kiest.

Zie de tip onderaan de pagina voor informatie over een "eenvoudige" wisactie met de format-opdracht in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

  1. Maak een back-up van alles wat u wilt bewaren, zoals foto's, softwareproductcodes, enz. Wanneer het wissen van de harde schijf is voltooid, is er absoluut geen manier om iets op de schijf terug te krijgen.

    Image
    Image

    Als je een online back-upservice hebt gebruikt, kun je er gerust van uitgaan dat al je belangrijke bestanden al online zijn geback-upt. Als je niet zo proactief bent geweest, kun je kiezen uit verschillende gratis offline back-uptools waarmee je je bestanden op een externe harde schijf kunt opslaan.

    Maak een back-up van alles wat je wilt bewaren; soms delen meerdere virtuele schijven ruimte op een enkele fysieke harde schijf. Bekijk de schijven (volumes) die zich op een harde schijf bevinden vanuit het hulpprogramma Schijfbeheer in Windows.

  2. Download een gratis programma voor gegevensvernietiging. Elk van de eerste zes programma's die we op die lijst aanbevelen, zal geweldig werken omdat ze kunnen worden gebruikt om een harde schijf van buiten Windows te wissen, een noodzakelijke functie als je de schijf wilt wissen waarop Windows is geïnstalleerd.

    Image
    Image

    We zijn grote fans van DBAN, onze eerste keuze op die lijst. Het is waarschijnlijk de meest gebruikte tool voor het wissen van harde schijven (maar houd er rekening mee dat het geen solid-state schijven wist). Bekijk onze tutorial Hoe maak je een harde schijf schoon met DBAN als je nerveus bent over het wissen van de harde schijf of liever een meer gedetailleerde uitleg hebt.

    Er zijn eigenlijk verschillende manieren om een harde schijf volledig te wissen, maar het gebruik van software voor gegevensvernietiging is het gemakkelijkst en maakt het nog steeds mogelijk om de harde schijf opnieuw te gebruiken.

  3. Voltooi alle stappen die nodig zijn om de software te installeren of, in het geval van een opstartbaar programma zoals DBAN, haal de ISO-image op een cd- of dvd-schijf of een USB-apparaat zoals een flashstation:

    Als je een cd of dvd gebruikt, houdt dit proces meestal in dat je de ISO-image op een schijf brandt en vervolgens opstart vanaf de schijf om het programma uit te voeren.

    Als u een flashstation of een ander USB-station gebruikt, houdt dit proces meestal in dat u de ISO-image op het USB-apparaat brandt en vervolgens opstart vanaf dat USB-station om aan de slag te gaan.

  4. Wis de harde schijf volgens de instructies van het programma.

    De meeste programma's voor gegevensvernietiging bieden verschillende methoden. Als u benieuwd bent naar de effectiviteit of methoden die worden gebruikt om het wissen te voltooien, raadpleegt u Methoden voor het opschonen van gegevens.

    Sluit je laptop aan of controleer of de batterij volledig is opgeladen. De totale tijd die nodig is om het wissen van de harde schijf te voltooien, hangt af van de grootte van de schijf en de snelheid van de computer.

  5. Als het allemaal gezegd en gedaan is, kun je erop vertrouwen dat alle informatie op de schijf nu voorgoed verdwenen is.

Je kunt nu Windows op de schijf installeren, een nieuwe partitie maken, de harde schijf of computer verkopen of weggeven, deze recyclen of weggooien, je back-upbestanden herstellen of wat dan ook.

Een eenvoudig alternatief voor het wissen van de harde schijf

Vanaf Windows Vista veranderde het formatteringsproces en werd een enkele schrijf-nul-pass toegepast op elk standaard (niet-snel) formaat. Met andere woorden, tijdens een formattering wordt een zeer eenvoudige wisactie van de harde schijf uitgevoerd.

Als een enkele schrijf-nul-pass goed genoeg voor je is, overweeg dan dat je schijf is gewist na een normale formattering. Als je iets nog veiliger wilt, volg dan de bovenstaande instructies voor het wissen van de harde schijf.

Dit is het wissen van alleen de partitie die u aan het formatteren bent. Als je meer dan één partitie op een fysieke harde schijf hebt, moet je die extra schijven ook formatteren als je de hele fysieke schijf als "gewist" wilt beschouwen.

Is het versnipperen van bestanden waar je echt naar op zoek bent?

Als je er echt voor wilt zorgen dat bestanden die je regelmatig verwijdert, echt verdwenen zijn en niet meer kunnen worden opgehaald met speciale tools, en individuele bestanden indien nodig.

Veel van die papiervernietigerprogramma's doen ook een zogenaamde 'free space wipe', wat inhoudt dat alle 'lege' ruimte op uw harde schijf wordt gewist. Het doel hiervan is ervoor te zorgen dat de bestanden die u al hebt verwijderd, ook daadwerkelijk voorgoed worden verwijderd.

Nog steeds in de war? Zie Wipe vs Shred vs Delete vs Wissen: wat is het verschil?

FAQ

    Kan ik een harde schijf wissen zonder Windows te verwijderen?

    Hoewel je de harde schijf niet echt kunt wissen zonder het besturingssysteem te verwijderen, zal het proces persoonlijke bestanden en applicaties op het systeem wissen als je Windows terugzet naar de fabrieksinstellingen.

    Hoe wis ik een externe harde schijf?

    Sluit de schijf aan op uw computer, open File Explorer > Deze pc en selecteer de externe schijf. Klik met de rechtermuisknop en selecteer Format, klik op een bestandssysteem en volg de aanwijzingen.

    Hoe installeer ik Windows opnieuw op de gewiste harde schijf?

    Om Windows opnieuw te installeren, plaatst u een Windows-dvd of een USB-station met de Windows ISO, start u de pc opnieuw op en volgt u de aanwijzingen van het installatieproces.

    Hoe installeer ik macOS opnieuw op een gewiste Mac-harde schijf?

    Om macOS opnieuw te installeren nadat u de schijf hebt gewist, opent u de app macOS Utilities, klikt u op Install macOS en volgt u de aanwijzingen.

Aanbevolen: