Hoe te voorkomen dat programma's de focus in Windows stelen

Inhoudsopgave:

Hoe te voorkomen dat programma's de focus in Windows stelen
Hoe te voorkomen dat programma's de focus in Windows stelen
Anonim

Als je ooit geïrriteerd bent door een programma dat opduikt voor wat je doet zonder je toestemming, ondanks dat je nooit iets hebt geselecteerd, ben je het slachtoffer geworden van een programma dat de focus steelt.

Focusstelen is soms te wijten aan kwaadwillende programmering door de softwareontwikkelaar die het doet. Meestal is het echter gewoon het gedrag van software met fouten of het gedrag van het besturingssysteem dat u moet vaststellen en proberen te verhelpen of te vermijden.

In vroege versies van Windows, met name in Windows XP, was er een instelling die programma's toestond of verhinderde om de focus te stelen. Zie meer over het stelen van focus in Windows XP onder de stappen voor probleemoplossing.

Focusstelen was zeker meer een probleem in oudere versies van Windows zoals Windows XP, maar het kan en gebeurt ook in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 en Windows Vista.

Kun je voorkomen dat programma's de focus stelen?

Idealiter zou geen enkel ander programma behalve het programma waarin je werkt muis- en toetsenbordinvoer accepteren, en het venster zou bovenop alle andere programma's blijven die je momenteel niet gebruikt.

Helaas is het niet mogelijk voor Windows om te voorkomen dat alle programma's de focus stelen en toch goed werken - het is gewoon niet gebouwd met de hersens om dat te begrijpen.

Dat betekent echter niet dat je geen opties hebt.

Hoe te voorkomen dat programma's de focus in Windows stelen

Zodra je hebt vastgesteld welk programma moet worden afgehandeld, doorloop je de onderstaande probleemoplossing om ervoor te zorgen dat het voorgoed stopt:

Het doel is om het programma te identificeren dat dit niet zou moeten doen, en dan uit te zoeken wat eraan te doen. Als je niet al weet welk programma de schuldige is, kan een gratis tool genaamd Window Focus Logger helpen.

  1. Verwijder het aanstootgevende programma. Eerlijk gezegd is de eenvoudigste manier om een probleem op te lossen met een programma dat de focus steelt, het te verwijderen.

    Je kunt programma's in Windows verwijderen via het Configuratiescherm met de applet Programma's en onderdelen, maar gratis hulpprogramma's voor het verwijderen werken ook.

    Als het focus-stelprogramma een achtergrondproces is, kunt u het proces uitschakelen in Services, te vinden in Systeembeheer in alle versies van Windows. Gratis programma's zoals CCleaner bieden ook eenvoudige manieren om programma's uit te schakelen die automatisch starten met Windows.

  2. Installeer het softwareprogramma dat de schuld heeft opnieuw. Ervan uitgaande dat je het programma nodig hebt dat de focus steelt en het niet kwaadwillig doet, kan het probleem eenvoudig worden opgelost door het opnieuw te installeren.

    Als er een nieuwere versie van het programma beschikbaar is, downloadt u die versie om opnieuw te installeren. Softwareontwikkelaars geven regelmatig patches uit voor hun programma's, een daarvan kan zijn geweest om te voorkomen dat het programma de focus steelt.

  3. Controleer de opties van het programma op instellingen die de focus kunnen stelen, en schakel ze uit. Een softwaremaker kan een overschakeling op volledig scherm naar hun programma zien als een "waarschuwingsfunctie" die u wilt, maar u ziet het als een ongewenste onderbreking.
  4. Neem contact op met de softwaremaker en laat hen weten dat hun programma de aandacht steelt. Geef zoveel mogelijk informatie over de situatie(s) waarin dit gebeurt en vraag of ze een oplossing hebben.

    Lees onze Praten met technische ondersteuning door voor hulp bij het correct communiceren van het probleem.

  5. Last, but not least, je kunt altijd een anti-focus-stelen tool van derden proberen, waarvan er een paar zijn:

    • DeskPins is volledig gratis en laat je elk venster "vastzetten", zodat het boven alle andere blijft, wat er ook gebeurt. Vastgezette vensters zijn gemarkeerd met een rode punaise en kunnen "automatisch vastgezet" worden op basis van de titel van het venster.
    • Window On Top is een ander gratis programma dat op vrijwel dezelfde manier werkt. Sleep de muisaanwijzer van Window On Top en zet hem neer op een venster om hem bovenaan te laten staan. Of gebruik de Ctrl+F8 sneltoets.

Meer over het stelen van focus in Windows XP

Zoals aan het begin van dit stuk vermeld, stond Windows XP feitelijk focussteling toe als een specifieke waarde in het Windows-register op een specifieke manier was ingesteld.

Door de korte tutorial hieronder te volgen, kunt u die waarde handmatig wijzigen in de waarde die voorkomt dat programma's de focus in Windows XP stelen.

Wijzigingen in het Windows-register worden in deze stappen gemaakt. Wees uiterst voorzichtig bij het aanbrengen van alleen de hieronder beschreven wijzigingen. Het wordt aanbevolen om als extra voorzorgsmaatregel een back-up te maken van de registersleutels die u in deze stappen aanpast.

  1. Open de Register-editor en zoek de HKEY_CURRENT_USER component onder My Computer, en selecteer de (+)teken naast de mapnaam om de map uit te vouwen.
  2. Ga door met het uitbreiden van mappen totdat u de HKEY_CURRENT_USER\Control Panel registersleutel bereikt.
  3. Selecteer de Desktop toets onder Configuratiescherm.
  4. Aan de rechterkant van de editor, zoek en dubbelklik op de ForegroundLockTimeout DWORD.
  5. In het Edit DWORD Value venster dat verschijnt, stelt u het Value data veld in op 30d40.

    Image
    Image

    Zorg ervoor dat de optie aan de rechterkant is ingesteld op Hexadecimaal.

    Dat zijn nullen in die waarde, geen 'o'-letters. Hexadecimaal bevat de letter o niet, dus ze zouden niet worden geaccepteerd, maar het moet toch worden vermeld.

  6. Selecteer OK en sluit de Register-editor.
  7. Start je computer opnieuw op zodat de aangebrachte wijzigingen van kracht kunnen worden.

Vanaf dit punt zouden programma's die u uitvoert in Windows XP niet langer de focus moeten stelen van het venster waarin u momenteel werkt.

Als je het niet prettig vindt om zelf handmatige wijzigingen in het register aan te brengen, kan een programma van Microsoft genaamd Tweak UI dit voor je doen. Ga na installatie naar Focus onder het gebied General en vink het vakje aan om Voorkomen dat applicaties de focus stelen

Eerlijk gezegd, als je voorzichtig bent, is het op het register gebaseerde proces dat hierboven is uitgelegd volkomen veilig en effectief. Je kunt altijd de back-up die je hebt gemaakt gebruiken om het register te herstellen als dingen niet lukken.

Aanbevolen: