Hoe u uw Windows-computer kunt defragmenteren

Inhoudsopgave:

Hoe u uw Windows-computer kunt defragmenteren
Hoe u uw Windows-computer kunt defragmenteren
Anonim

Wat te weten

  • Zorg ervoor dat er een back-up van uw schijf is gemaakt en in goede staat is, sluit alle geopende programma's en sluit uw pc aan.
  • Ga naar Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Administratieve hulpmiddelen >Schijven defragmenteren en optimaliseren.
  • Selecteer Analyze, kies vervolgens de harde schijf met de tekst Needs optimization en selecteer Optimize of Schijf defragmenteren.

Dit artikel legt uit hoe u uw Windows-computer defragmenteert. Instructies zijn van toepassing op Windows 10, 8 en 7.

Bereid je computer voor op defragmentatie

Voordat u uw computer defragmenteert, moet u verschillende stappen ondernemen. Lees deze hele procedure voordat u het defragmentatieprogramma gebruikt.

  1. Zorg ervoor dat er een back-up van uw werk wordt gemaakt op een online back-upservice, een tweede lokale harde schijf, een externe harde schijf, een flashstation of een cd of dvd.
  2. Zorg ervoor dat de harde schijf gezond is. Gebruik CHKDSK om de schijf te scannen en te repareren.
  3. Sluit alle momenteel geopende programma's, inclusief virusscanners en andere programma's met pictogrammen in het systeemvak (aan de rechterkant van de taakbalk).
  4. Zorg ervoor dat uw computer een constante stroombron heeft.

    Als je computer uitschakelt tijdens het defragmenteren, kan de harde schijf crashen of het besturingssysteem beschadigen, of beide. Als je regelmatig stroomproblemen of andere storingen hebt, gebruik dan alleen een defragmentatieprogramma met een batterijback-up.

Open het defragmentatieprogramma

Het Windows-defragmentatieprogramma is toegankelijk via het Configuratiescherm in alle versies van Windows. Toch is de procedure om daar te komen iets anders, afhankelijk van de versie van Windows die je gebruikt.

  1. Open Configuratiescherm. U kunt ook op WIN+ R drukken en control invoeren in de Rundialoogvenster.

    Image
    Image
  2. Selecteer Systeem en beveiliging. Als View by pictogrammen toont, selecteert u Administrative Tools > Defragment and Optimize Drives.

    Image
    Image
  3. Selecteer onder Administrative Tools Defragment en optimaliseer uw schijven. Selecteer voor Windows 7 Defragmenteer uw harde schijf.

    Image
    Image

Een snellere manier om bij het hulpprogramma Schijfdefragmentatie te komen, is door de opdracht dfrgui in Windows 10 uit te voeren vanuit het dialoogvenster Uitvoeren.

Analyseer de harde schijf

Analyseer eerst de schijf voordat u begint met defragmenteren. Deze stap controleert de schijf op fragmenten en rapporteert hoe gefragmenteerd de schijf werkelijk is, waarna u kunt kiezen om de harde schijf te defragmenteren of over te slaan en geen defragmentatie uit te voeren.

  1. Kies Analyze (Windows 10, 8 en XP) of Analyse disk (Windows 7) om te controleren op fragmenten op alle aangesloten harde schijven.

    Image
    Image
  2. Noteer onder Status het fragmentatieniveau dat naast elke schijf wordt weergegeven. Als het fragmentatieniveau hoog lijkt (meer dan 20 procent) of als Huidige status optimalisatie vereist weergeeft, ga dan naar de volgende stap om de schijf te defragmenteren. Anders kun je het defragmenteren waarschijnlijk veilig overslaan.

    Windows Vista bevat geen optie om de harde schijf te analyseren.

    Image
    Image

Defragmenteer de harde schijf

Als je ervoor hebt gekozen om de harde schijf te defragmenteren, is dit slechts een klik verwijderd. De knop voor het defragmenteren van de schijf wordt in sommige versies van Windows echter anders genoemd.

  1. Selecteer onder Drive de harde schijf waarop Optimalisatie nodig staat onder Huidige status.

    Image
    Image
  2. Selecteer Optimaliseren. Selecteer voor Windows 7 Schijf defragmenteren.

    Image
    Image

Het kan enkele minuten tot enkele uren duren om een harde schijf te defragmenteren. De tijd die nodig is om een defragmentatie op uw harde schijf uit te voeren, hangt af van het aantal bestandsfragmenten dat het hulpprogramma identificeert, de grootte van de harde schijf en de snelheid van de computer.

We hebben ontdekt dat het het beste is om het defragmenteren te starten en dan naar bed te gaan. Met een beetje geluk is het klaar als je 's ochtends wakker wordt.

Moet u uw computer defragmenteren?

Bestanden die op een harde schijf zijn opgeslagen, raken na verloop van tijd gefragmenteerd, wat betekent dat delen van de bestanden in aparte delen van de schijf worden opgeslagen in plaats van naast elkaar. Wanneer dit gebeurt, kan het langer duren voordat het besturingssysteem het bestand opent. Een defragmentatie kan dit oplossen.

Hoewel er veel gratis defragmentatieprogramma's van derden zijn, kunt u de Windows-schijfdefragmentatie gebruiken zonder iets te hoeven downloaden, aangezien het in het besturingssysteem is ingebouwd.

De Windows-defragmentatietool wordt één keer per week automatisch uitgevoerd in Windows 10, Windows 8 en Windows 7, dus u hoeft waarschijnlijk niet zelf te defragmenteren. Voer eerst de analyser uit en als deze voor minder dan 10 procent gefragmenteerd is, hoeft de schijf niet te worden gedefragmenteerd.

Als je in je eigen tijd wilt defragmenteren, open het programma dan wanneer je maar wilt en voer een handmatige defragmentatie uit. U kunt er komen door te zoeken in Windows of door te bladeren door Systeembeheer via het Configuratiescherm.

Defragmenteren is niet nodig op solid-state harde schijven omdat er geen draaiende onderdelen zijn. Aangezien de harde schijf niet hoeft te draaien om alle stukjes van het bestand te vinden, is er geen vertraging tussen het vinden van het bestand en de tijd die nodig is om het te openen.

Aanbevolen: