Hoe een Windows 10 harde schijf te defragmenteren

Inhoudsopgave:

Hoe een Windows 10 harde schijf te defragmenteren
Hoe een Windows 10 harde schijf te defragmenteren
Anonim

Wat u moet weten

  • Ga naar Schijven defragmenteren en optimaliseren, selecteer de schijf > Analyse. Selecteer de schijf opnieuw > Optimize.
  • Als je een harde schijf hebt, gebruik dan het hulpprogramma Schijven optimaliseren om je schijf te defragmenteren. Als je een SSD hebt, defragmenteer dan helemaal niet.
  • Controleer of je een HDD of een SSD-schijf hebt met behulp van het hulpprogramma dfrgui.

Dit artikel bevat instructies voor het defragmenteren van uw Windows 10-harde schijf, inclusief hoe u kunt controleren welk type harde schijf u heeft en hoe u de schijf defragmenteert als het een HDD is.

Hoe een Windows 10 harde schijf te defragmenteren

Als je weet dat je een HDD-type schijf hebt, kun je verder gaan met defragmenteren. Eerst moet je zien hoe erg gefragmenteerd het is.

  1. Zoek op 'optimaliseren' in het zoekvak naast het Windows Start-pictogram en selecteer Schijven defragmenteren en optimaliseren om het venster Schijven optimaliseren te openen. Selecteer de schijf die u wilt defragmenteren en klik op Analyze.

    Image
    Image
  2. De analyse kan enkele minuten duren. U ziet de voortgang onder het veld Huidige status voor de schijf die u analyseert.

    Image
    Image
  3. Zodra de analyse is voltooid, controleert u het veld Huidige status opnieuw voor de resultaten. U ziet het percentage dat de schijf is gefragmenteerd naast het woord OK.

    Image
    Image

    De algemene beste praktijk is dat u uw harde schijf minder dan 5% moet houden voor optimale prestaties. Als de fragmentatie meer dan 10% is, moet u het hulpprogramma Optimize uitvoeren om de schijf te reorganiseren.

  4. Als je hebt besloten je Windows 10-schijf te defragmenteren, selecteer je de schijf opnieuw in het venster Schijven optimaliseren. Selecteer vervolgens de Optimize knop.

    Image
    Image
  5. Het hulpprogramma Schijven optimaliseren zal de schijf opnieuw analyseren en vervolgens beginnen met het defragmentatieproces. Nogmaals, u kunt de status van de defragmentatie bekijken door het veld Huidige status aan te vinken.

    Image
    Image

    U zult tijdens het defragmentatieproces verschillende termen zien, waaronder "geanalyseerd", "verplaatst" en "gedefragmenteerd". Dit zal betrekking hebben op verschillende "passen".

  6. Zodra dit proces is voltooid, ziet u "OK (0% gefragmenteerd)" in het veld Huidige status. Dit betekent dat uw harde schijf volledig is gedefragmenteerd.

    Image
    Image

Automatisch uw schijf optimaliseren

In plaats van te proberen te onthouden dat u dit hele proces handmatig volgens een regelmatig schema moet doen, kunt u Windows 10 configureren om het automatisch te doen.

  1. Klik in hetzelfde venster 'Stations optimaliseren' op Turn on onder de sectie Geplande optimalisatie.

    Als het al is ingeschakeld, staat er Instellingen wijzigen.

    Image
    Image
  2. Hiermee wordt het venster Optimalisatieschema geopend. Selecteer Uitvoeren volgens een schema en stel de Frequentie in die u wilt optimaliseren voor uw rit. Als u meer dan één schijf hebt, selecteert u de knop Choose om te selecteren voor welke schijf u het optimalisatieschema wilt instellen.

    Image
    Image
  3. Selecteer de schijf die volgens een schema moet worden geoptimaliseerd, schakel Automatisch nieuwe schijven optimaliseren in en selecteer de knop OK.

    Image
    Image
  4. Druk op OK om terug te keren naar het hoofdvenster Optimize Drives. Eenmaal daar kun je op Close drukken om het hele programma af te sluiten, aangezien je het niet meer gebruikt.

    Nu zal uw Windows 10-pc uw harde schijf automatisch regelmatig defragmenteren, zodat u zich nooit zorgen hoeft te maken dat u eraan denkt om het zelf te doen.

Hoe weet u of u een SSD of HDD heeft

Veel Windows 10-computers worden nog steeds geleverd met een harde schijf (HDD), een mechanische, magnetische schijf die digitale gegevens opslaat en opha alt. Als uw Windows-computer een HDD heeft, wilt u het apparaat van tijd tot tijd defragmenteren. Als het een Solid State Drive (SSD) heeft, moet u niet alles defragmenteren.

  1. Selecteer het Windows Start-pictogram, typ Run en selecteer de Run App om het vak Uitvoeren te openen.
  2. Typ dfrgui in het veld Openen en druk op Enter.

    Image
    Image
  3. Hiermee wordt het venster Optimize Drives geopend. U ziet dat alle harde schijven op uw systeem zijn geïnstalleerd. Als de drive die u wilt defragmenteren Hard disk drive in het Media type veld heeft, is het een HDD-drive. Als het Solid state drive in dat veld heeft, is het een SSD.

    Image
    Image

HDD versus SSD

Een harde schijf ha alt informatie op door een mechanische arm over de schijf te bewegen. Als de informatie die wordt opgehaald gefragmenteerd is over verschillende delen van de schijf, vereist dit veel extra beweging en een langere tijd om de gegevens op te halen (dat wil zeggen, de computer kan langzamer aanvoelen dan toen u hem voor het eerst kreeg).

De fragmentatie op een solid-state schijf zal daarentegen nooit langzamer aanvoelen omdat het gegevens elektronisch leest van elke geheugenopslaglocatie zonder bewegende delen, dus het maakt niet uit of de gegevens gefragmenteerd zijn. Ook zorgt het defragmenteren van een SSD in feite voor overmatig gebruik van de schijf. En aangezien SSD-geheugencellen degraderen telkens wanneer u er gegevens naar leest of schrijft, verbruikt het defragmenteren onnodig de levensduur van die schijf.

Aanbevolen: