Moet je de harde schijf van een Mac defragmenteren?

Inhoudsopgave:

Moet je de harde schijf van een Mac defragmenteren?
Moet je de harde schijf van een Mac defragmenteren?
Anonim

Apple levert een handige applicatie voor het werken met harde schijven, Schijfhulpprogramma genaamd, maar het ontbreekt aan een tool voor het defragmenteren van de schijven die op je Mac zijn aangesloten. De reden: een Mac met een versie van OS X later dan 10.2 of macOS hoeft niet te worden gedefragmenteerd. OS X en macOS hebben hun eigen ingebouwde beveiligingen die voorkomen dat bestanden überhaupt gefragmenteerd raken.

De informatie hier heeft betrekking op Mac OS X versie 10.2 en hoger, evenals op alle versies van macOS.

Anti-fragmentatie is ingebouwd

Het HFS+-bestandssysteem van de Mac probeert de recent vrijgekomen bestandsruimte op een schijf niet te gebruiken. In plaats daarvan zoekt het naar grote vrije gebieden die al op de schijf aanwezig zijn, waardoor het fragmenteren van bestanden wordt vermeden om ze in de beschikbare ruimte te passen.

Het Mac OS verzamelt dynamisch groepen kleine bestanden en combineert ze automatisch tot grote gebieden op uw schijf. Het proces van het schrijven van de bestanden naar een nieuwe, grotere locatie defragmenteert alle bestanden in de groep.

OS X en macOS hebben Hot File Adaptive Clustering geïmplementeerd, die veelgebruikte bestanden controleert die niet worden gewijzigd (alleen-lezen), en deze vaak gebruikte bestanden vervolgens naar een speciale hotzone op de opstartschijf verplaatst. Tijdens het verplaatsen van deze bestanden defragmenteert het besturingssysteem ze en slaat ze op in het gebied van de schijf die de snelste toegang heeft.

Als je een bestand opent, controleert de Mac of het erg gefragmenteerd is (meer dan 8 fragmenten). Als dit het geval is, zal het besturingssysteem het bestand automatisch defragmenteren.

Het resultaat van al deze beveiligingen is dat een moderne Mac zelden of nooit zijn schijfruimte hoeft te defragmenteren. De enige echte uitzondering hierop is wanneer uw harde schijf minder dan 10% vrije ruimte heeft. Op dat moment is het besturingssysteem niet in staat om zijn automatische defragmentatieroutines uit te voeren en moet u overwegen om bestanden te verwijderen of uw schijfopslagruimte uit te breiden.

Is er een reden om de schijf van mijn Mac niet te defragmenteren?

Sommige soorten taken kunnen profiteren van gedefragmenteerde schijven, met name re altime of bijna re altime gegevensverzameling en -manipulatie. Denk aan video- of audio-opname en -bewerking, complexe wetenschappelijke gegevensverzameling of werken met tijdgevoelige gegevens.

Dit is alleen van toepassing op standaard harde schijven. Als u een SSD of een Fusion-schijf gebruikt, mogen de gegevens nooit worden gedefragmenteerd. Dit kan leiden tot schrijfversterking, een veelvoorkomende oorzaak van voortijdig falen van de SSD. SSD's hebben een eindig aantal schrijfbewerkingen dat kan worden uitgevoerd. Je kunt het zien als de geheugenlocatie in de SSD die met de jaren broos wordt. Elke schrijfactie naar een geheugenlocatie verhoogt de leeftijd van de cel.

Image
Image

Omdat op flash gebaseerde opslag vereist dat de geheugenlocaties worden gewist voordat er nieuwe gegevens naar kunnen worden geschreven, kan het proces van het defragmenteren van een SSD leiden tot meerdere schrijfcycli, wat overmatige slijtage van de SSD veroorzaakt.

Zal defragmentatie schadelijk zijn voor mijn schijf?

Zoals we al zeiden, kan het defragmenteren van een SSD of een op flash gebaseerd opslagapparaat (dit omvat op Fusion gebaseerde schijven die een klein SSD/flash-apparaat gebruiken samen met een standaard harde schijf) leiden tot voortijdig falen door de hoeveelheid te verhogen van slijtage (schrijven en lezen van bewaarcellen). In het geval van een conventionele harde schijf, die gebruik maakt van een mechanisch draaiend plateau, is er geen significant risico op schade bij het uitvoeren van een defragmentatie. Het enige negatieve is de tijd die nodig is om de defragmentatie uit te voeren.

Image
Image

Wat als ik besluit dat ik inderdaad moet defragmenteren?

Hulpprogramma's van derden, zoals Drive Genius 4, kunnen de schijven van uw Mac defragmenteren. Het bevat ook de mogelijkheid om de gezondheid van de schijf te controleren en de meeste schijfproblemen te herstellen.

Aanbevolen: