Hoe u uw draadloze netwerk kunt versleutelen

Inhoudsopgave:

Hoe u uw draadloze netwerk kunt versleutelen
Hoe u uw draadloze netwerk kunt versleutelen
Anonim

Wat te weten

  • Log in op de beheerdersconsole van de router. Wijzig de codering in WPA2-PSK of WPA3-SAE. Wachtwoord instellen.
  • Controleer op codering: zoek in de netwerkinstellingen van het apparaat naar het hangslot pictogram naast de naam van het netwerk.

Dit artikel legt uit hoe je je draadloze netwerk versleutelt en hoe je de versleutelingsmodus van je router controleert. Uw router ondersteunt mogelijk verschillende draadloze coderingsmethoden, maar als deze een verouderde methode gebruikt, hoeven aanvallers uw wachtwoord niet te weten om toegang te krijgen tot uw systeem.

Encryptie inschakelen op uw router

Met een beetje rondneuzen zou je geen probleem moeten hebben om de encryptie-instellingen voor je router te vinden.

Deze stappen zijn algemene richtlijnen. Elke router is een beetje anders, dus je moet de aanwijzingen aanpassen aan je specifieke router.

  1. Log in op de beheerdersconsole van uw router. Dit wordt gedaan door toegang te krijgen tot het IP-adres van de router als een URL, zoals https://192.168.1.1 of https://10.0.0.1. U wordt dan gevraagd om de gebruikersnaam en het wachtwoord van de router in te voeren.

    Als je deze informatie niet weet, kijk dan op de website van de fabrikant van de router voor hulp of reset je router om de fabrieksinstellingen te herstellen.

  2. Zoek de draadloze beveiligingsinstellingen. Uw router kan deze sectie Wireless Security, Wireless Network of iets dergelijks noemen. In dit voorbeeld zijn de instellingen in Basic Setup > Wireless > Security.

    Image
    Image
  3. Wijzig de coderingsoptie in WPA2-PSK of WPA3-SAE, indien beschikbaar. Mogelijk ziet u een Enterprise-instelling. De enterprise-versie is bedoeld voor zakelijke omgevingen en vereist een complex installatieproces.

    Als WPA2 (of de nieuwere WPA3-standaard) geen optie is, moet u mogelijk de firmware van de router upgraden of een nieuwe draadloze router kopen.

  4. Maak een sterk wachtwoord. (Hier zijn enkele voorbeelden van sterke wachtwoorden.) Dit is wat gebruikers invoeren wanneer ze op uw wifi-netwerk moeten komen, dus het moet niet gemakkelijk te raden of gemakkelijk te onthouden zijn.

    Overweeg om het complexe wachtwoord op te slaan in een wachtwoordbeheerder, zodat je er altijd gemakkelijk toegang toe hebt.

  5. Selecteer Save of Apply om de wijzigingen door te geven. De router moet mogelijk opnieuw worden opgestart om de instellingen van kracht te laten worden.

  6. Verbind uw draadloze apparaten opnieuw door de juiste netwerknaam te selecteren en het nieuwe wachtwoord in te voeren op de Wi-Fi-instellingenpagina van elk apparaat.

Je moet regelmatig de website van je routerfabrikant controleren op firmware-updates die ze kunnen uitbrengen om beveiligingsproblemen met je router te verhelpen. De bijgewerkte firmware kan ook nieuwe beveiligingsfuncties bevatten.

Hoe te controleren of uw router versleuteling gebruikt

Je kunt je telefoon of tablet gebruiken om te zien of een draadloos netwerk codering gebruikt. Het enige dat u hoeft te weten, is de naam van het netwerk.

  1. Open de instellingen van je apparaat. Er is meestal een Instellingen-app op het apparaat waarop u kunt tikken.
  2. Zoek het netwerk door naar Netwerk en internet > Wi-Fi op Android of Wi-Fi te gaanop iOS.
  3. Zie je een hangslot icoon naast het netwerk? Als dat zo is, gebruikt het ten minste de basisvorm van codering, mogelijk het sterkste type.

  4. Maar zelfs als basisbeveiliging is ingeschakeld, kan het een verouderde vorm van codering gebruiken. Kijk of de verbinding het coderingstype toont. Mogelijk ziet u WEP, WPA of WPA2 of WPA3.

    Image
    Image

Waarom u versleuteling nodig heeft en waarom WEP zwak is

Als je draadloze netwerk open is en er geen codering is ingeschakeld, nodig je buren en andere freeloaders uit om de bandbreedte te stelen waar je goed geld voor beta alt. Dus als je last hebt van lage internetsnelheden, is het mogelijk dat een aantal mensen je draadloze netwerk gebruikt.

Er was een tijd dat WEP de standaard was voor het beveiligen van draadloze netwerken, maar het werd uiteindelijk gekraakt en kan nu gemakkelijk worden omzeild door beginnende hackers met behulp van kraaktools die beschikbaar zijn op internet.

Na WEP kwam WPA. WPA had ook gebreken en werd vervangen door WPA2, wat niet perfect is, maar momenteel het best beschikbare aanbod is voor het beschermen van draadloze thuisnetwerken. Vervolgens kwam WPA3.

Als je je wifi-router jaren geleden hebt ingesteld, zou je een van de oude, hackbare coderingsschema's zoals WEP kunnen gebruiken en zou je kunnen overwegen om over te stappen op WPA3.

Aanbevolen: