Hoe u uw bestanden kunt versleutelen met TrueCrypt

Inhoudsopgave:

Hoe u uw bestanden kunt versleutelen met TrueCrypt
Hoe u uw bestanden kunt versleutelen met TrueCrypt
Anonim

Wat te weten

  • Select Create Volume > Maak een bestandscontainer > Next > Standaard TrueCrypt-volume > Volgende > Selecteer Bestand, stel naam/locatie in.
  • Kies coderingsopties, voer een grootte in voor de bestandscontainer, maak een wachtwoord aan, klik op Format om de codering te starten.
  • Om de versleutelde bestandscontainer te gebruiken, klikt u op Select File, kiest u een ongebruikte stationsletter, selecteert u Mount.

Dit artikel legt uit hoe je bestanden versleutelt met TrueCrypt. Gebruik deze stappen om een beveiligde bestandscontainer (een gecodeerde virtuele schijf) op uw pc in te stellen met behulp van deze software.

Houd er rekening mee dat de ontwikkeling van TrueCrypt in 2014 is beëindigd. Hoewel u de applicatie nog steeds kunt downloaden en gebruiken, wordt deze niet langer ondersteund en staat daarom waarschijnlijk bloot aan veel beveiligingsrisico's.

Open TrueCrypt en maak een nieuwe bestandscontainer

Image
Image

Zodra u TrueCrypt hebt geïnstalleerd, start u de software vanuit uw programmamap en klikt u op de knop Create Volume (voor de duidelijkheid in het blauw aangegeven op de schermafbeelding) in het hoofdprogramma van TrueCrypt venster. Dit zal de "TrueCrypt Volume Creation Wizard" openen.

Uw 3 opties in de wizard zijn: a) een "bestandscontainer" maken, wat een virtuele schijf is om de bestanden en mappen die u wilt beschermen op te slaan, b) een volledige externe schijf formatteren en coderen (zoals een USB-geheugenstick), of c) versleutel uw volledige systeemschijf/partitie.

In dit voorbeeld willen we alleen een plaats op onze interne harde schijf hebben om gevoelige informatie op te slaan, dus laten we de standaard eerste keuze, Maak een bestandscontainer, geselecteerd en klik op Volgende >.

Selecteer het standaard of verborgen volumetype

Image
Image

Als je eenmaal hebt gekozen om een bestandscontainer te maken, ga je naar het venster "Volumetype" waar je het type versleuteld volume kunt selecteren dat je wilt maken.

De meeste mensen zullen in orde zijn met het standaard Standard TrueCrypt volume type, in tegenstelling tot de andere optie, Hidden TrueCrypt volume (selecteer de meer complexe verborgen optie als je waarschijnlijk gedwongen zou kunnen worden om een wachtwoord te onthullen, bijvoorbeeld in geval van afpersing. Als je echter een overheidsspion bent, heb je dit "How To"-artikel waarschijnlijk niet nodig).

Klik op Volgende >.

Selecteer uw bestandscontainernaam, locatie en versleutelingsmethode

Image
Image

Klik op Select File… om een bestandsnaam en locatie te kiezen voor deze bestandscontainer, die feitelijk een bestand op uw harde schijf of opslagapparaat zal zijn.

Selecteer geen bestaand bestand, tenzij u dat bestand wilt overschrijven met uw nieuwe, lege container.

Klik op Volgende >.

In het volgende scherm, "Encryptie-opties", kunt u ook het standaard coderings- en hash-algoritme verlaten en vervolgens op Volgende > klikken (Dit venster informeert u dat het standaard coderingsalgoritme, AES, wordt gebruikt door Amerikaanse overheidsinstanties om informatie te classificeren tot op het hoogste geheime niveau. Goed genoeg voor mij!)

Stel de grootte van uw bestandscontainer in

Image
Image

Voer de gewenste hoeveelheid ruimte in voor de versleutelde container en klik op Volgende >.

De grootte die u hier invoert, is de werkelijke grootte van de bestandscontainer op uw harde schijf, ongeacht de werkelijke opslagruimte die wordt ingenomen door de bestanden die u in de container plaatst. Plan daarom zorgvuldig de grootte van de TrueCrypt-bestandscontainer voordat u deze maakt door te kijken naar de totale grootte van de bestanden die u wilt versleutelen en voeg dan wat extra ruimte toe voor opvulling. Als u de bestandsgrootte te klein maakt, moet u een andere TrueCrypt-container maken. Als je het te groot maakt, verspil je wat schijfruimte.

Kies een wachtwoord voor uw bestandscontainer

Image
Image

Kies en bevestig uw wachtwoord en klik vervolgens op Volgende >.

Tips/Opmerkingen:

Gebruik in plaats van een eenvoudig wachtwoord bij het opzetten van het TrueCrypt-bestand, een unieke lange wachtwoordzin die u gemakkelijk zult onthouden en die ook een complexe combinatie van tekens bevat (bijv. "De naam van mijn eerste leraar was mevrouw Smith").

TrueCrypt waarschuwt u als u een wachtwoord invoert met minder dan 20 tekens.

Als je het wachtwoord bent vergeten, is er geen manier om het terug te krijgen (dat is tenslotte de bedoeling van het programma). Zoals de TrueCrypt-ontwikkelaars stellen: "De enige manier om uw bestanden te herstellen is door te proberen het wachtwoord of de sleutel te 'kraken', maar het kan duizenden of miljoenen jaren duren, afhankelijk van de lengte en kwaliteit van het wachtwoord/sleutelbestanden, op software /hardware-efficiëntie en andere factoren." Met andere woorden, kies een wachtwoord dat u niet zult vergeten!

Laat de versleuteling beginnen

Image
Image

Dit is het leuke: nu hoef je alleen maar je muis een paar seconden willekeurig te bewegen en dan op Format te klikken. De willekeurige muisbewegingen helpen de sterkte van de codering te vergroten. Het programma toont u een voortgangsbalk terwijl het de container aanmaakt.

TrueCrypt laat je weten wanneer de versleutelde container succesvol is aangemaakt. U kunt dan de "Volume Creation Wizard" sluiten.

Gebruik uw versleutelde bestandscontainer om gevoelige gegevens op te slaan

Image
Image

Klik op de Select File… knop in het hoofdvenster van het programma om de gecodeerde bestandscontainer te openen die u zojuist hebt gemaakt.

Markeer een ongebruikte stationsletter en kies Mount om die container als een virtuele schijf op uw computer te openen (u wordt gevraagd om het wachtwoord dat u hebt gemaakt). Uw container wordt dan als stationsletter op uw computer aangekoppeld en u kunt bestanden en mappen die u wilt beschermen naar die virtuele schijf verplaatsen. (Ga bijvoorbeeld op een Windows-pc naar de map "Deze computer" en knip en plak bestanden/mappen in de nieuwe TrueCrypt-stationsletter die daar wordt vermeld.)

Zorg ervoor dat u in TrueCrypt op "Ontkoppelen" klikt voordat u versleutelde externe schijven zoals uw USB-schijf verwijdert.

Aanbevolen: