Waarom is Elektron's Syntakt analoge/digitale Groovebox zo geweldig?

Inhoudsopgave:

Waarom is Elektron's Syntakt analoge/digitale Groovebox zo geweldig?
Waarom is Elektron's Syntakt analoge/digitale Groovebox zo geweldig?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Elektron's nieuwe Syntakt is een absurd capabele analoge en digitale muziekmachine.
  • Het is net als de grootste hits van alle Elektron-apparaten sinds 2001.
  • Er gaat niets boven knoppen en knoppen als het gaat om directheid.
Image
Image

Elektron's nieuwe Syntakt-groovebox is waarschijnlijk het meest opwindende muziekstuk tot nu toe in 2022.

De Syntakt is een combinatie van drummachine, synthesizer, analoge FX-box en sequencer. Het voegt twee al legendarische dozen uit de Digitakt en Digitone samen om een even grote trilogie van muzikale magie of chaos te maken.

"Geen enkele andere box heeft me zulke directe, bruikbare resultaten gegeven, in zo'n korte tijd", zei elektronische muzikant en Syntakt-recensent Adam Jay in een forumthread. "Op zich is het prima, maar in combinatie met een andere Elektron heb je echt niets anders nodig."

Nu allemaal samen

Om te zien waarom de Syntakt zo belangrijk is, moeten we zijn plaats in de opstelling van Elektron zien. Het Zweedse elektronische muziekbedrijf maakte naam met Machinedrum uit 2001, een drumsynthesizer met een unieke flexibele ingebouwde sequencer die het gemakkelijk maakte om ritmes te creëren en te tweaken.

Image
Image

Ga vooruit naar 2014 en we krijgen de Analog Rytm, destijds beschouwd als 'de beste drummachine ooit'.

Image
Image

Meer recentelijk lanceerde Elektron een kleinere, meer portemonneevriendelijke reeks apparaten, de Digitakt-sampler en -drummachine en de Digitone-synthesizer.

OK, geschiedenisles voorbij. De Syntakt is een wonderbaarlijke hybride van al deze apparaten. Het deelt de compacte vorm van de twee Digiboxen, packs in de digitale drums van de Machinedrum en de analoge drums en effecten van de Analog Rytm. En in alle opzichten is het een enorme hit, een echte klassieker in wording; alleen zij deden het.

Het is alsof je Jean Claude Van Damme, Sly Stallone, Chuck Norris, Jackie Chan en Arnie hebt gecombineerd tot een hybride actieheld uit de jaren 80, en op de een of andere manier eindigde met een moderne vecht-/parkour-superster, alleen zonder de seksistische geintjes. Met andere woorden, een onmogelijke missie.

Alles-in-één

De Syntakt kost ongeveer $ 1.000 en is misschien wel de enige muziekdoos die je ooit nodig hebt. Het enige wat het niet doet, is het opnemen of afspelen van samples. Maar als je een drummachine wilt met zowel digitale als analoge drums en synthesizermodules die melodieën en baselines kunnen spelen (en ook akkoorden, als je graag muziek maakt via menu's in plaats van toetsen), dan is de Syntakt het.

Vroege rapporten uit de frontlinie van de Elektronauts-forums zeggen dat als het bij je muziekstijl past, het echt heel wat is.

"Het is echt geweldig. Ik speel er nu een paar weken mee. Het klinkt enorm", zei technomuzikant en vroege Syntakt-tester Dave Mech op het Elektronauts-forum.

Image
Image

Dus waarom is dit beter dan gewoon Ableton Live op je laptop repareren? In sommige opzichten is dat niet zo. Live kan alles wat de Syntakt kan, en meer. Maar voor veel mensen komt het allemaal neer op de elektronensequencer. We gaan even technisch worden, maar het is interessant-technisch, niet snooze-technisch.

Zie je die rij toetsen aan de onderkant van de Machinedrum hierboven? Elk daarvan vertegenwoordigt een kwartnoot in een reeks van vier maten. De Syntakt zet deze in twee rijen van acht, maar het principe is hetzelfde. U kunt een geluid op elk van die stappen plaatsen. Als je een kickdrum op stappen 1, 5, 9 en 13 zet, krijg je een klassieke vier-op-de-vloer-technobeat.

De Syntakt heeft 12 tracks, dus je kunt een kick geven op de ene track, een hoge hoed op een andere, een baslijn op een andere, enzovoort, en snel patronen opbouwen. Het is veel sneller en veel leuker dan met een muis stappen op een raster tekenen. En hier is het deel dat de Elektron-sequencer geweldig maakt:

Stel dat je alleen de laatste kickdrum in een balk wilt laten weerklinken met galm. Je drukt gewoon die kicks-knop in en draait aan de reverb-knop. Dat reverbniveau is nu vergrendeld op de stap. Dit werkt met vrijwel elke parameter, en als je ze eenmaal hebt gebruikt, is het moeilijk om terug te gaan.

En als je toch liever Ableton Live gebruikt? Geen probleem. Dankzij de Overbridge-plug-in van Elektron kunnen uw hardwareboxen veranderen in outboard-effectboxen voor uw computer. Ze hebben echt aan alles gedacht. Neem me niet kwalijk, ik verkoop wat oude spullen om dit te betalen.

Aanbevolen: