Hoe Windows 7 terug te zetten naar de fabrieksinstellingen

Inhoudsopgave:

Hoe Windows 7 terug te zetten naar de fabrieksinstellingen
Hoe Windows 7 terug te zetten naar de fabrieksinstellingen
Anonim

Wat te weten

  • Methode 1: Gebruik de installatie-dvd van Windows 7 of een station met het besturingssysteem erop.
  • Methode 2: Als er een herstelschijf of -partitie bij uw computer is geleverd, gebruikt u deze.
  • Methode 3: Als u een back-up hebt gemaakt met het ingebouwde back-uphulpprogramma, herstelt u de systeemkopie in Geavanceerde herstelmethoden.

Dit artikel legt verschillende methoden uit voor het uitvoeren van een Windows 7 Factory Reset.

Windows 7 wordt niet langer ondersteund door Microsoft. Voor nieuwe beveiligingsupdates en nieuwe functies raden we aan te upgraden naar Windows 11 of Windows 10.

Hoe Windows 7 terug te zetten naar de fabrieksinstellingen

Een fabrieksreset van Windows 7 is handig als Windows niet kan worden gerepareerd. Als je alles hebt geprobeerd om fouten te herstellen of te repareren wat ervoor zorgt dat de pc niet normaal kan worden gebruikt, zou een fabrieksreset de beste manier zijn om het besturingssysteem weer normaal te laten werken.

Helaas, in tegenstelling tot de ingebouwde reset-optie in Windows 11/10/8, kan het terugzetten naar de fabrieksinstellingen van deze versie van Windows wat meer werk vergen. Maar zolang je het goed volgt, is het een proces dat gemakkelijk genoeg is voor iedereen om te voltooien.

Er zijn een paar methoden:

  • Met een Windows 7 installatie-dvd of een externe harde schijf met de besturingssysteembestanden erop. Hiermee wordt alles op de computer gewist en worden alleen de bestanden hersteld die bij een nieuwe installatie zijn geleverd.
  • Gebruik een herstelschijf of -partitie die bij uw nieuwe computer is geleverd. Dit komt het dichtst in de buurt van een echte fabrieksreset.
  • Herstel een volledige systeemback-up die is gemaakt door Windows of met een hulpprogramma van derden. Alles waarvan een back-up is gemaakt naar de systeemkopie wordt hersteld, waaronder mogelijk al uw persoonlijke bestanden en aangepaste programma's.

Voordat u verdergaat met deze instructies, moet u bevestigen dat u daadwerkelijk een reset wilt uitvoeren. Zie onderaan deze pagina voor enkele alternatieven die u misschien verkiest, afhankelijk van hoe u Windows daarna wilt gebruiken.

Clean Windows 7 installeren vanaf een installatieschijf

Een resettechniek maakt gebruik van een Windows 7-installatieschijf. Als je er een hebt van het zelf installeren van Windows of als de schijf bij de computer is geleverd toen je hem kocht, kun je Windows op deze manier terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

Image
Image

Deze methode zal alles wissen en Windows helemaal opnieuw installeren. Tijdens een schone installatie worden geen aanpassingen of persoonlijke bestanden van de huidige installatie opgeslagen.

Bekijk onze How to Clean Install Windows 7 tutorial voor een volledige walkthrough.

Factory Reset een Windows 7 HP of Dell computer

Heeft u een HP computer met Windows 7? Afhankelijk van uw specifieke instellingen, kunt u resetten met een herstelschijf of HP's Recovery Manager-software die in de computer is ingebouwd.

Zie Een HP systeemherstel uitvoeren voor meer informatie over hoe u dit kunt doen.

Als uw computer een Dell Factory Image Restore-partitie heeft, kunt u Windows 7 terugzetten naar de fabrieksinstellingen om het besturingssysteem opnieuw te installeren en alle standaardbestanden en programma's te herstellen die bij uw Dell-computer zijn geleverd.

U kunt Windows ook handmatig opnieuw installeren met de Dell Operating System Installation Disc. Dit is hetzelfde als een schone installatie, hierboven vermeld.

Bezoek Dell's Windows 7-helppagina voor het terugzetten naar de fabrieksinstellingen voor instructies over beide methoden en instructies voor het opnieuw installeren van uw Dell-stuurprogramma's na de reset.

Andere fabrikanten hebben vergelijkbare fabrieksresetmethoden, zoals de Toshiba Recovery Wizard en Acer's fabrieksstandaardschijf.

Gebruik een systeemkopie om Windows 7 terug te zetten naar de fabrieksinstellingen

Als u een back-up van Windows hebt gemaakt met het ingebouwde back-uphulpprogramma, kunt u de systeemkopie herstellen vanuit het gedeelte Geavanceerde herstelmethoden van het Configuratiescherm. Geen installatieschijf nodig!

Image
Image

Deze methode wordt alleen aanbevolen als je de systeemkopie hebt gemaakt terwijl je computer nog goed werkte (d.w.z. er waren geen virussen of corrupte bestanden), en het is vooral ideaal als de back-up al je persoonlijke bestanden en favoriete programma's. Aangezien dit gewoon een back-up is van wat er op uw computer stond toen u het maakte, kan het de meeste van uw bestanden bevatten, iets wat deze andere Windows 7-fabrieksresetmethoden niet kunnen doen.

Deze manier van terugzetten naar de fabrieksinstellingen werkt alleen als je nog toegang hebt tot Windows, omdat je moet inloggen en het hulpprogramma moet openen. Uw back-up is mogelijk opgeslagen op een andere harde schijf, een dvd of een map op het netwerk.

How-To Geek heeft een tutorial over hoe je Windows 7 op deze manier kunt resetten.

Wat doet een fabrieksreset van Windows 7?

Een echte fabrieksreset, ook wel fabrieksherstel genoemd, zet Windows terug in de staat waarin het zich bevond toen het voor het eerst op de computer werd geïnstalleerd. Het besturingssysteem terugbrengen naar hoe het was toen het de fabriek verliet, is waar deze term zijn naam aan ontleent.

Toen je je computer voor het eerst kreeg of toen je Windows voor het eerst installeerde (als je het zelf deed), had deze alleen de essentie: Internet Explorer en misschien een paar extra tools, afhankelijk van de fabrikant.

Resetten verwijdert alles behalve die standaarditems. Al uw persoonlijke bestanden worden gewist en alle programma's die u hebt geïnstalleerd, worden verwijderd.

Afhankelijk van de methode die u gebruikt, kan het resetten echter ook Windows-updates en stuurprogramma's verwijderen. Of, als u Windows reset met een back-up, kan het oude bestanden en programma's herstellen. Zorg ervoor dat u aandachtig leest om erachter te komen wat de resetoptie die u kiest wel en niet zal herstellen.

Het herstarten van Windows is een veelvoorkomende stap voor het oplossen van problemen die vaak problemen met uw computer kan oplossen, maar zonder iets te wissen. Herstarten en resetten zijn verschillende termen die heel verschillende dingen betekenen.

Andere Windows 7 Reset-opties

Een "fabrieksreset" kan andere dingen betekenen, afhankelijk van wat u precies wilt bereiken.

  • Als u uw computer verkoopt, kunt u Windows volledig verwijderen door de harde schijf te wissen. Dit zal de computer resetten naar een lege lei, een zonder bestanden, programma's of besturingssysteem.
  • Terugzetten naar een vorige staat wordt een herstel genoemd. Het gebruik van Systeemherstel verwijdert niet het hele besturingssysteem of persoonlijke bestanden, maar het zet het besturingssysteem wel terug naar een oudere staat, hopelijk lost het eventuele problemen met belangrijke systeembestanden op.
  • Sommige Windows 7-back-ups worden gemaakt met tools van derden, zoals Macrium Reflect. Als u een Windows-back-up hebt die is gemaakt door een specifiek programma, kunt u het herstelprogramma van die software gebruiken om Windows terug te zetten in de staat waarin het zich bevond toen de back-up werd gemaakt.

Aanbevolen: