TGZ & GZ Files (Wat ze zijn & Hoe ze te openen)

Inhoudsopgave:

TGZ & GZ Files (Wat ze zijn & Hoe ze te openen)
TGZ & GZ Files (Wat ze zijn & Hoe ze te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een TGZ- of GZ-bestand is een GZIP Compressed Tar Archive-bestand.
  • Open een met 7-Zip of PeaZip.
  • Converteer naar andere archiefformaten met Convertio.

Dit artikel legt uit wat TGZ, GZ en TAR. GZ zijn, waarvoor ze worden gebruikt en hoe je er een kunt openen. We zullen ook bekijken hoe de bestanden van binnenuit het archief (of het hele archief zelf) naar een ander formaat kunnen worden geconverteerd.

Wat zijn TGZ-, GZ- en TAR. GZ-bestanden?

Een bestand met de TGZ- of GZ-bestandsextensie is een GZIP Compressed Tar Archive-bestand. Ze bestaan uit bestanden die in een TAR-archief zijn geplaatst en vervolgens zijn gecomprimeerd met Gzip.

Dit soort gecomprimeerde TAR-bestanden worden tarballs genoemd en gebruiken soms een "dubbele" extensie zoals TAR. GZ, maar worden meestal afgekort tot TGZ of GZ.

Bestanden van dit type worden meestal alleen gezien met software-installatieprogramma's op Unix-gebaseerde besturingssystemen zoals macOS, maar ze worden soms ook gebruikt voor reguliere gegevensarchiveringsdoeleinden. Dit betekent dat u, zelfs als u een Windows-gebruiker bent, gegevens uit dit soort bestanden kunt tegenkomen en wilt extraheren.

Image
Image

Hoe TGZ- en GZ-bestanden te openen

TGZ- en GZ-bestanden kunnen worden geopend met de meeste populaire zip/unzip-programma's, zoals 7-Zip of PeaZip.

Omdat TAR-bestanden geen natuurlijke compressiemogelijkheden hebben, zie je ze soms gecomprimeerd met archiefformaten die compressie wel ondersteunen, en zo eindigen ze met de bestandsextensie TAR. GZ, GZ of TGZ.

Sommige gecomprimeerde TAR-bestanden kunnen er ongeveer uitzien als Data.tar.gz, met nog een of twee extensies naast TAR. Dit komt omdat, zoals hierboven beschreven, de bestanden/mappen eerst werden gearchiveerd met TAR (Data.tar maken) en vervolgens gecomprimeerd met GNU Zip-compressie. Een vergelijkbare naamgevingsstructuur zou optreden als het TAR-bestand zou worden gecomprimeerd met BZIP2-compressie, waardoor Data.tar.bz2. zou ontstaan

In dit soort gevallen zal het uitpakken van het GZ-, TGZ- of BZ2-bestand het TAR-bestand tonen. Dit betekent dat u na het openen van het eerste archief het TAR-bestand moet openen. Hetzelfde proces vindt plaats, ongeacht hoeveel archiefbestanden zijn opgeslagen in andere archiefbestanden - blijf ze gewoon uitpakken totdat u bij de daadwerkelijke bestandsinhoud komt.

Als je bijvoorbeeld in een programma als 7-Zip of PeaZip het bestand Data.tar.gz (of. TGZ) opent, zie je zoiets als Data.tar. In het Data.tar-bestand bevinden zich de eigenlijke bestanden waaruit de TAR bestaat (zoals muziekbestanden, documenten, software, enz.).

TAR-bestanden die zijn gecomprimeerd met GNU Zip-compressie kunnen worden geopend in Unix-systemen zonder 7-Zip of andere software, gewoon door de onderstaande opdracht te gebruiken. In dit voorbeeld is file.tar.gz de gecomprimeerde TAR-bestandsnaam. Deze opdracht voert zowel de decompressie als de uitbreiding van het TAR-archief uit.


gunzip -c file.tar.gz | tar -xvf -

TAR-bestanden die zijn gecomprimeerd met het Unix-comprimeercommando kunnen worden geopend door het 'gunzip'-commando van bovenaf te vervangen door het 'uncompress'-commando.

Hoe TGZ- en GZ-bestanden te converteren

U bent waarschijnlijk niet op zoek naar een echte TGZ- of GZ-archiefconverter, maar wilt in plaats daarvan een manier om een of meer bestanden vanuit het archief naar een nieuw formaat te converteren. Als uw TGZ- of GZ-bestand bijvoorbeeld een PNG-afbeelding bevat, wilt u deze wellicht converteren naar een ander afbeeldingsformaat.

De manier om dit te doen, is door de informatie van hierboven te gebruiken om het bestand uit het TGZ/GZ/TAR. GZ-bestand te extraheren en vervolgens een gratis bestandsconverter te gebruiken voor alle gegevens die je wilt in een ander formaat.

Als u uw GZ- of TGZ-bestand echter naar een ander archiefformaat wilt converteren, zoals ZIP, RAR of CPIO, moet u de gratis online Convertio-bestandsconverter kunnen gebruiken. U moet het gecomprimeerde TAR-bestand (bijv. Whatever.tgz) naar die website uploaden en vervolgens het geconverteerde archiefbestand downloaden voordat u het kunt gebruiken.

ArcConvert lijkt op Convertio, maar is beter als je een groot archief hebt, omdat je niet hoeft te wachten tot het is geüpload voordat de conversie start - het programma kan worden geïnstalleerd als een gewone applicatie.

TAR. GZ-bestanden kunnen ook naar ISO worden geconverteerd met behulp van de AnyToISO-software.

GZIP-compressie wordt ook gebruikt op CPIO-bestanden om CPGZ-bestanden te maken.

Kan het nog steeds niet openen?

Veel bestanden gebruiken een vergelijkbare bestandsextensie, maar dat betekent niet dat hun formaten verwant zijn of dat dezelfde software het bestand kan openen of converteren. Deze verwarring kan ertoe leiden dat u probeert een incompatibel bestandsformaat te openen met een van de programma's op uw computer.

Bijvoorbeeld, TG lijkt op het eerste gezicht gerelateerd aan de hierboven uitgelegde formaten. In werkelijkheid zou het openen van een bestand met een archief-compatibele tool, zoals 7-Zip, waarschijnlijk niet werken, aangezien TG-bestanden eigenlijk documenten zijn die worden geopend met het TuxGuitar-programma.

ZGR is een andere die verward kan worden met een TGZ-bestand. Die extensie hoort bij BeatSlicer Groove-bestanden en het bestand wordt geopend met een programma genaamd FL Studio.

Aanbevolen: