Windows-register (wat het is en hoe het te gebruiken)

Inhoudsopgave:

Windows-register (wat het is en hoe het te gebruiken)
Windows-register (wat het is en hoe het te gebruiken)
Anonim

Het Windows-register is een verzameling databases met configuratie-instellingen voor Microsoft Windows-besturingssystemen.

Waar wordt het Windows-register voor gebruikt?

Image
Image

Dit deel van Windows slaat veel van de informatie en instellingen op voor softwareprogramma's, hardwareapparaten, gebruikersvoorkeuren en besturingssysteemconfiguraties.

Bijvoorbeeld, wanneer een nieuw programma wordt geïnstalleerd, kan een nieuwe set instructies en bestandsverwijzingen worden toegevoegd aan het register op een specifieke locatie voor het programma, en anderen die ermee kunnen interageren, om naar te verwijzen voor meer informatie informatie zoals waar de bestanden zich bevinden, welke opties in het programma moeten worden gebruikt, enz.

In veel opzichten kan het register worden gezien als een soort DNA voor het Windows-besturingssysteem.

Het is niet nodig dat alle Windows-toepassingen het Windows-register gebruiken. Sommige programma's slaan hun configuraties op in XML of andere soorten bestanden in plaats van in het register, en andere zijn volledig overdraagbaar en slaan hun gegevens op in een uitvoerbaar bestand.

Hoe toegang te krijgen tot het Windows-register

Het Windows-register wordt geopend en geconfigureerd met behulp van het programma Register-editor, een gratis hulpprogramma voor het bewerken van het register dat standaard wordt meegeleverd met elke versie van Microsoft Windows die teruggaat naar Windows 95.

Registry Editor is geen programma dat u downloadt. In plaats daarvan kan het worden geopend door regedit uit te voeren vanaf de opdrachtprompt of vanuit het zoek- of uitvoeren-vak in het menu Start. Zie Register-editor openen als u hulp nodig hebt.

Deze editor is het gezicht van het register en is de manier om het register te bekijken en te wijzigen, maar het is niet het register zelf. Technisch gezien is het register de verzamelnaam voor verschillende databasebestanden die zich in de Windows-installatiemap bevinden.

Het Windows-register gebruiken

Het register bevat registerwaarden (dit zijn instructies) die zich bevinden in registersleutels (mappen die meer gegevens bevatten), allemaal binnen een van de verschillende registercomponenten (mappen die alle gegevens in het register categoriseren met behulp van submappen). Door wijzigingen aan te brengen in deze waarden en sleutels verandert de configuratie die door een bepaalde waarde wordt bestuurd.

Het aanbrengen van wijzigingen in registerwaarden lost een probleem op, beantwoordt een vraag of wijzigt een programma op de een of andere manier:

  • Automatisch inloggen op Windows
  • Hoe te voorkomen dat programma's de focus in Windows stelen
  • De registerwaarden UpperFilters en LowerFilters verwijderen
  • Hoe u de BIOS-versie van uw pc kunt controleren in het Windows-register
Image
Image

Het register wordt voortdurend verwezen door Windows en andere programma's. Wanneer u wijzigingen aanbrengt in bijna elke instelling, worden er ook wijzigingen aangebracht in de betreffende gebieden in het register, hoewel deze wijzigingen soms pas worden gerealiseerd als u de computer opnieuw opstart.

Gezien hoe belangrijk het Windows-register is, is het erg belangrijk om een back-up te maken van de delen ervan die u wijzigt, voordat u ze wijzigt. Registerback-upbestanden worden opgeslagen als REG-bestanden.

Zie Een back-up maken van het Windows-register voor hulp bij het maken van handmatige back-ups. Bovendien, voor het geval je het nodig hebt, is hier onze tutorial over het herstellen van het Windows-register, waarin wordt uitgelegd hoe je REG-bestanden weer kunt importeren in de Register-editor.

Beschikbaarheid Windows-register

Het Windows-register en het programma Microsoft Register-editor zijn beschikbaar in bijna elke Windows-versie, inclusief Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000, Windows NT, Windows 98 en Windows 95.

Hoewel het register in bijna elke Windows-versie beschikbaar is, bestaan er toch enkele zeer kleine verschillen tussen beide.

Het register heeft autoexec.bat, config.sys en bijna alle INI-bestanden die configuratie-informatie bevatten in MS-DOS en in zeer vroege versies van Windows vervangen.

Waar wordt het Windows-register opgeslagen?

De SAM-, SECURITY-, SOFTWARE-, SYSTEM- en DEFAULT-registerbestanden worden onder andere opgeslagen in nieuwere versies van Windows (Windows XP tot en met Windows 11) in deze System32-map:


%SystemRoot%\System32\Config\

Oudere versies van Windows gebruiken de %WINDIR% map om registergegevens op te slaan als DAT-bestanden. Windows 3.11 gebruikt slechts één registerbestand voor het volledige Windows-register, genaamd REG. DAT.

Windows 2000 bewaart een reservekopie van de HKEY_LOCAL_MACHINE systeemsleutel die het gebruikt om een probleem met de bestaande op te lossen.

Aanbevolen: