Een thuisbioscoopontvanger installeren en instellen

Inhoudsopgave:

Een thuisbioscoopontvanger installeren en instellen
Een thuisbioscoopontvanger installeren en instellen
Anonim

Wat te weten

  • Pak de ontvanger uit > zoek de juiste plaats in uw huis > label de kabels en draden.
  • Sluit vervolgens de antennes aan die bij de ontvanger zijn geleverd > sluit de luidsprekers aan > sluit de subwoofer aan > sluit de tv aan.

  • Je kunt de ontvanger ook aansluiten op componenten zoals gameconsoles en mediastreamers.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een thuisbioscoopontvanger installeert en instelt, de centrale hub van elk thuisbioscoopsysteem. Aanvullende informatie behandelt het aansluiten van broncomponenten zoals een gameconsole en het instellen van luidsprekerniveaus. De instructies zijn van toepassing op thuisbioscoopontvangers van verschillende fabrikanten, waaronder Anthem, Denon, Harman Kardon, Marantz, NAD, Onkyo/Integra, Pioneer, Sony en Yamaha.

Een thuisbioscoopontvanger installeren

Naast het leveren van stroom aan de luidsprekers, verwerken ontvangers alle videobronomschakeling, audiodecodering, videoverwerking en connectiviteitsfuncties. De exacte stappen voor het instellen van een AV-receiver zijn afhankelijk van het merk en model, maar het algemene proces is in principe hetzelfde.

  1. Pak de thuisbioscoopontvanger uit en noteer wat er meegeleverd wordt. Dit kan zijn:

    • Een afstandsbediening (en batterijen)
    • Een gebruikershandleiding
    • Een netsnoer (deze kan aan de achterkant van de ontvanger worden bevestigd)
    • FM- en/of AM-radioantennes
    • Wi-Fi/Bluetooth-antennes (ze kunnen aan de ontvanger worden bevestigd)
    • Een microfoon om te helpen bij het instellen van de luidspreker

    Lees de gebruikershandleiding voordat u verder gaat. Het missen van een cruciale stap kan later problemen veroorzaken.

  2. Zoek een plek voor je ontvanger. Overweeg de volgende punten:

    • Thuisbioscoopontvangers genereren warmte, vooral als ze meerdere versterkers bevatten die veel stroom verbruiken. Plaats de ontvanger op een plaats waar de lucht vrij kan circuleren, zodat deze een acceptabele bedrijfstemperatuur behoudt.
    • Zelfs als de ontvanger een ventilator heeft, moet u aan de zijkanten van het apparaat twee of drie inch ruimte laten (zie eventuele richtlijnen in de gebruikershandleiding) en ten minste zes inch achter om ruimte over te laten voor verbindingskabels.
    • Als de ontvanger een Wi-Fi- of Bluetooth-antenne heeft, zorg er dan voor dat er ruimte is om deze verticaal te draaien of uit te breiden. Hiervoor kan vier tot vijftien centimeter ruimte boven de achterkant van het apparaat nodig zijn.
    • Als u geen toegang hebt tot de achterkant van de ontvanger nadat deze op zijn plaats is geplaatst, bevestigt u de kabels en luidsprekerkabel voordat de ontvanger op zijn vaste plaats wordt geplaatst.

    Steek de home cinema-ontvanger niet op een stopcontact voordat het hele verbindingsproces is voltooid.

  3. Label kabels en draden.

    Hiermee kunt u bijhouden wat er is aangesloten op elke luidsprekeraansluiting, ingang of uitgang op de receiver. Label beide uiteinden van de luidsprekerdraad en kabels zodat de verbindingsroute gemakkelijk kan worden geïdentificeerd. De meest efficiënte manier om labels te maken is met een labelprinter.

    Voordat u de kabels labelt, moet u ervoor zorgen dat ze de optimale lengte hebben. Hoewel het wenselijk is om de kortste lengte van de luidsprekers en componenten tot de thuisbioscoopontvanger te hebben, kan het zijn dat u de ontvanger moet verplaatsen om toegang te krijgen tot het achterpaneel. Je wilt niet dat de kabels of aansluitklemmen op de ontvanger beschadigd raken omdat alles te strak zit als je het verplaatst.

    Als je vanaf de achterkant toegang hebt tot het aansluitpaneel van de ontvanger, zou een extra voet voldoende moeten zijn. Als u de ontvanger alleen in een hoek hoeft te plaatsen om deze taken uit te voeren, zou 18 inch extra lengte moeten werken. Als u de ontvanger naar voren moet trekken om toegang te krijgen tot het achterste verbindingspaneel, overweeg dan twee of drie meter extra lengte voor elke draad en kabel.

Een thuisbioscoopontvanger instellen

  1. Sluit alle antennes aan die bij de ontvanger zijn geleverd (AM/FM, Bluetooth, Wi-Fi).

    Als de thuisbioscoopontvanger geen ingebouwde Wi-Fi heeft, of als u deze niet wilt gebruiken, heeft u wellicht de mogelijkheid om een Ethernet-kabel rechtstreeks op de Ethernet/LAN-poort van de ontvanger aan te sluiten.

    Image
    Image
  2. Sluit uw luidsprekers aan door de luidsprekeraansluitingen op de receiver af te stemmen op de luidsprekers. Sluit de middenluidspreker aan op de luidsprekeraansluitingen van het middenkanaal, de linker-voor op de hoofd-links, de rechter-voor op de hoofd-rechts, enzovoort.

    Naast het aansluiten van elke luidspreker op het juiste luidsprekerkanaal, moet u ervoor zorgen dat de polariteit van de aansluiting correct is: rood is positief (+) en zwart is negatief (-). Als de polariteit wordt omgekeerd, zijn de luidsprekers uit fase, wat resulteert in een onnauwkeurig geluidsbeeld en een slechte weergave van de lage frequenties.

    Image
    Image
    Luidsprekeraansluitingen en installatieschema.

    Beelden via Yamaha en Harman Kardon

    Als je meer kanalen hebt of een andere luidsprekeropstelling gebruikt (zoals Dolby Atmos, DTS:X, Auro 3D Audio of Zone 2), raadpleeg dan de illustraties in de gebruikershandleiding om erachter te komen welke aansluitingen je moet gebruiken.

  3. Sluit de subwoofer aan.

    In plaats van verbinding te maken met de aansluitingen die voor de rest van de luidsprekers worden gebruikt, wordt de subwoofer aangesloten op een RCA-aansluiting (meestal aangeduid als subwoofer, subwoofervoorversterker of L/LFE). Dit type aansluiting wordt gebruikt omdat de meeste subwoofers een ingebouwde versterker hebben, waardoor de receiver geen stroom hoeft te leveren aan de subwoofer. U kunt elke duurzame RCA-audiokabel gebruiken om deze verbinding te maken.

  4. Aansluiten op een tv.

    Thuisbioscoopontvangers zijn nu uitgerust met HDMI-aansluitingen. Als je een HD- of 4K Ultra HD-tv hebt, sluit je de HDMI-uitgang van de ontvanger aan op een van de HDMI-ingangen op de tv (bij voorkeur de ingang met het label HDMI-ARC, indien beschikbaar).

    Image
    Image
  5. Zodra de eerste aansluitingen zijn voltooid, schuift u de ontvanger op zijn plaats en steekt u de stekker in het stopcontact. Schakel de ontvanger in met de aan/uit-knop op het voorpaneel en kijk of het statusdisplay oplicht. Als dit het geval is, kunt u doorgaan met de rest van de installatie.

    Plaats de batterijen in de afstandsbediening en schakel de ontvanger uit en vervolgens weer in om te controleren of deze werkt. De meeste ontvangers hebben een gebruikersinterface die op het tv-scherm verschijnt. Zet de tv aan en stel deze in op de ingang waarop de receiver is aangesloten, zodat u door de instelfuncties van het schermmenu kunt gaan. De stappen kunnen verschillen, maar u wordt hoogstwaarschijnlijk gevraagd om een taal te selecteren, een internetverbinding tot stand te brengen en eventuele firmware-updates te downloaden.

    Sommige fabrikanten bieden een iOS- of Android-app waarmee u basisinstellingen en andere bedieningsfuncties vanaf uw smartphone kunt uitvoeren.

Broncomponenten aansluiten op een thuisbioscoopontvanger

Broncomponenten kunnen Ultra HD Blu-ray/Blu-ray-spelers, kabel-/satellietdecodes, gameconsoles en mediastreamers zijn. Veel thuisbioscoopontvangers die sinds 2013 zijn gemaakt, hebben analoge videoverbindingen (composiet en component) geëlimineerd. Als je een oude videorecorder of dvd-speler hebt die geen HDMI-uitgang heeft, zorg er dan voor dat de ontvanger die je koopt de aansluitingen heeft die je nodig hebt.

Sluit alle broncomponenten aan op de receiver, aangezien de receiver een menusysteem op het scherm heeft dat helpt bij de installatie en toegang tot functies.

  • Als je een cd-speler hebt, sluit deze dan aan op de receiver via de analoge stereo-verbindingsoptie. Als je een dvd-speler hebt die geen HDMI-uitgangen heeft, sluit dan het videosignaal aan op de receiver met behulp van componentvideokabels en sluit de audio aan met digitale optische of digitale coaxiale verbindingen.
  • Afhankelijk van het type tv (3D, 4K of HDR) en ontvanger, moet u mogelijk het videosignaal rechtstreeks op de tv aansluiten en het audiosignaal op de thuisbioscoopontvanger. Dit is vaak het geval bij gebruik van een 3D-tv en 3D Blu-ray Disc-speler met een niet-3D-compatibele ontvanger.
  • Sommige ontvangers hebben geavanceerde functies die hun eigen instellingsprocedures hebben. Raadpleeg de gebruikershandleiding of bezoek de website van de fabrikant voor verdere instructies over het voltooien van het proces.
Image
Image

Als u problemen ondervindt na het instellen van uw thuisbioscoopontvanger, zijn er enkele stappen voor probleemoplossing voor thuisbioscopen die u kunt proberen om het probleem op te lossen.

Hoe de luidsprekerniveaus in te stellen

De meeste thuisbioscoopontvangers bieden twee opties voor het instellen van luidsprekerniveaus. De eerste is om de ingebouwde testtoongenerator te gebruiken om het luidsprekerniveau van elk kanaal handmatig in evenwicht te brengen. Een geluidsmeter biedt numerieke decibelmetingen die u ter referentie kunt opschrijven.

Een andere optie is het gebruik van de automatische instellingsfunctie. Ontvangers worden geleverd met een microfoon als deze functie wordt ondersteund. Wanneer geactiveerd, verzendt de ontvanger automatisch testtonen van elk kanaal die worden opgepikt door de microfoon en teruggestuurd naar de ontvanger. Aan de hand van die informatie berekent de receiver de optimale luidsprekerniveaus en het scheidingspunt tussen de luidsprekers en de subwoofer.

Als je een automatisch systeem gebruikt, heb je een kamer nodig met volledige stilte voor de beste resultaten, dus sluit de deuren en ramen. Nadat de instellingsprocedure is voltooid, controleert u de resultaten (toegankelijk via het schermmenu) en bevestigt u dat de luidsprekerafstand en luidsprekerkanalen correct zijn. Een veelvoorkomend probleem is dat het middenkanaal mogelijk te zacht is. Soms kan het nodig zijn om het middenkanaalniveau 2dB of 3dB te verhogen en de subwoofer met dezelfde hoeveelheid te verlagen.

Automatische luidsprekeropstelling/kamercorrectiesystemen hebben verschillende namen, afhankelijk van het merk en model. Het wordt bijvoorbeeld AccuEQ genoemd als je een Onkyo-ontvanger hebt ingesteld.

Aanbevolen: