Paramedici in jetpakken kunnen snelle reactietijden verbeteren

Inhoudsopgave:

Paramedici in jetpakken kunnen snelle reactietijden verbeteren
Paramedici in jetpakken kunnen snelle reactietijden verbeteren
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Paramedici in het VK trainen om te reageren op noodsituaties op moeilijk bereikbare plaatsen met behulp van een jetpak.
  • Het Britse Lake District hoopt later dit jaar jetpack-paramedici in het veld in te zetten.
  • Paramedici elders waarderen de snelle responsbelofte van het jetpak, maar uiten ook enkele bedenkingen.

Image
Image

Niet alle superhelden dragen capes, sommigen gaan gewoon de lucht in met jetpakken.

Paramedici van de Great North Air Ambulance Service (GNAAS) trainen met jetpakken om medische noodgevallen in het Britse Lake District sneller dan ooit te bereiken en te verhelpen. Andere paramedici waarmee Lifewire sprak, zijn enthousiast over de ontwikkeling, maar zijn even bezorgd over het nut ervan in echte noodsituaties.

"Ik denk dat het in gebieden met ruig terrein of langere reactietijden over de grond zeer nuttig kan zijn", vertelde Christopher Hammett, brandweerman paramedicus bij de brandweer van Pinellas Park in Florida, aan Lifewire via WhatsApp. "Een enkele of dubbele reactie door jetpack lijkt vergezocht, maar kan het verschil maken in vroege stabilisatie en levensreddende interventies."

Vliegende start

Het jetpak dat in de GNAAS-proef werd gebruikt, is ontworpen door Gravity Industries, opgericht door de Britse uitvinder Richard Browning, die niet alleen de draagbare vliegmachine ontwierp, maar ook de belangrijkste testpiloot was. In 2019 brak Browning zijn eigen snelheidsrecord door met het jetpak met meer dan 85 mph te vliegen.

Niet lang daarna meldde GNAAS zich aan bij Gravity om te experimenteren met het vastbinden van de jetpakken aan paramedici om de tijd te verkorten die nodig is om spoedeisende hulp te verlenen aan patiënten in moeilijk bereikbare gebieden in het Lake District.

Na talloze vertragingen als gevolg van de ongekende omstandigheden in de afgelopen jaren, heeft een paramedicus zijn eerste vrije vlucht voltooid, zonder hulp het jetpak veilig te bedienen, en volgens GNAAS zullen binnenkort anderen erbij komen.

"De volgende fase, die in de zomer van start gaat, zal de vliegvaardigheden van paramedici naar een niveau brengen waarop echte operationele ervaring kan worden beoordeeld, en echte assistentie zal arriveren via paramedici in jetsuit in het Lake District, " luidt het persbericht.

In de tijd sinds de eerste proeven in 2020, beweert Gravity dat het verschillende verfijningen aan het pak heeft aangebracht. In hun nieuwste versie hebben de jets in de pakken krachtigere turbinemotoren die sneller starten, en het pak zelf is nu volledig 3D-geprint in polypropyleen, waardoor het wendbaarder is.

Het bestaat uit vijf motoren, twee aan elke arm en één aan de achterkant. Hierdoor kan de piloot hun beweging eenvoudig controleren door hun handen te bewegen. De helm heeft ook een heads-up display, dat de motorparameters en snelheid weergeeft.

"Onze bedoeling is om de mogelijkheid te bouwen om waypoints toe te voegen aan dat scherm zodat de paramedicus het kan volgen", merkt de officiële FAQ van het pak op.

Vlieg bij nacht?

Het pak kan apparatuur dragen met een gewicht tot 33 lbs, waardoor paramedici essentiële zaken zoals een defibrillator en patiëntbewakingsapparatuur kunnen dragen.

Maar op basis van zijn ervaring als Extended Care Paramedic bij St. John Ambulance Service in Hamilton, Nieuw-Zeeland, blijft Pranay Nayak (registratienummer: 771048) sceptisch over het nut van een paramedicus in een jetpak.

Image
Image

Nayak, die werkt als een enkele bemanningsreactie-eenheid, vertelde Lifewire via Facebook Messenger dat hij opereert vanuit een Holden Commodore stationwagen, en omdat hij geen ruimte heeft voor alle apparatuur die hij nodig heeft als eerstehulpverlener, zijn collega's ontwerpen een Toyota Highlander-versie zodat hij meer spullen kan meenemen.

"Ik werkte vroeger in de helikopter en had nog steeds geen uitrusting [soms]. De sleutel tot een effectief resultaat voor de patiënt is een snelle reactie, snelle stabilisatie en snel transport naar medische voorzieningen, en ik denk niet dat de jet pakket voldoet aan de laatste twee criteria, " meende Nayak.

Tom Worthington, een onafhankelijke adviseur op het gebied van onderwijstechnologie, vindt het hele idee onzin. "[Een] eenpersoonsdrone kan nuttiger zijn. De paramedicus kan de patiënt vastbinden en hem in veiligheid laten vliegen, en dan leeg terugkeren [voor de paramedicus]", schreef Worthington op Twitter.

Hammett staat niet zo afwijzend tegenover het concept, maar benadrukte dat in elke reddingssituatie de veiligheid van de bemanning van het grootste belang is, en hij zou niet overwegen om de jetpacks te gebruiken totdat hij er absoluut zeker van is dat de reactie in deze jetpacks zou zo veilig mogelijk zijn.

"Snel vervoer van een patiënt zou een uitdaging zijn, maar het lijkt al een uitdaging om hulpverleners bij de patiënt te krijgen [op moeilijk bereikbare plaatsen]", zei Hammett."Dit kan er tenminste voor zorgen dat een eerstehulpverlener de patiënt snel de eerste zorg kan verlenen."

Aanbevolen: