Lomography DigitaLIZA maakt filmscannen eenvoudig

Inhoudsopgave:

Lomography DigitaLIZA maakt filmscannen eenvoudig
Lomography DigitaLIZA maakt filmscannen eenvoudig
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De DigitaLIZA is een filmhouder met achtergrondverlichting en een smartphonestandaard om het scannen van films naar digitaal doodeenvoudig te maken.
  • Dit is een van de goedkoopste manieren om negatieven te scannen met je telefoon.
  • Als je echter een goed lokaal fotolab hebt, moet je dat gewoon gebruiken.

Image
Image

Met DigitaLIZA van Lomography kun je filmopnamen maken en de negatieven naar je telefoon scannen.

Filmfoto's maken is eenvoudig en je kunt de film zelfs in de keuken ontwikkelen. Maar afdrukken maken? Vergeet dat. Je hebt een donkere kamer nodig, of op zijn minst een donkere kast, en het is een echte investering in tijd en uitrusting. Je kunt beter een speciale filmscanner kopen of, zoals we vandaag zullen zien, de negatieven scannen met je smartphone.

"De gloednieuwe Lomography DigitaLIZA+ en DigitaLIZA Max zijn nieuwe, alles-in-één filmscankits", vertelde Birgit Buchart van Lomography aan Lifewire via e-mail. "[Ze zijn] geschikt voor zowel beginners als gevorderde fotografen, voor scans thuis [en] onderweg."

Scanner

Voor de beste resultaten bij het scannen van films, moet u een speciale filmscanner gebruiken. Deze zijn echter duur, vrij traag en omvangrijk. Toch geven ze verbluffende resultaten en zijn ze de juiste keuze als je elk detail uit je filmnegatieven of dia's wilt persen.

Maar als je voor de lol in het filmspel zit, de geweldige kleuren, de leuke retrocamera's en het enige wat je wilt is een degelijke digitale versie van die foto's hebben, dan kun je de negatieven gewoon "scannen" met een camera.

De gloednieuwe Lomography DigitaLIZA+ en DigitaLIZA Max zijn nieuwe, alles-in-één filmscankits.

En toch is er een hiërarchie. Een DSLR of spiegelloze camera geeft je de beste resultaten, dankzij de grote sensoren en hoogwaardige lenzen. Maar nogmaals, die zijn duur en omvangrijk, en je hebt een manier nodig om de film te belichten en vervolgens de camera stil en volledig parallel aan de film te houden.

Ten slotte komen we bij de handigste en ook de slechtste optie: de camera van je telefoon. "slechtste" betekent echter niet noodzakelijk slecht. Immers, als je op zoek was naar de "beste", qua kwaliteit, zou je om te beginnen misschien geen film maken.

DigitaLIZA

Lomography's DigitaLIZA bestaat eigenlijk uit twee kits. Een daarvan, de DigitaLIZA, werkt met uw digitale camera en vereist dat u uw eigen statief meeneemt. De andere, de DigitaLIZA+, werkt met een camera of een smartphone en heeft een smartphonestandaard.

Image
Image

Beide units gebruiken een grondplaat om de film vlak te houden en een lichtpaneel voor een gelijkmatige verlichting en een goede scan. Een leuke bijkomstigheid is dat je de film op een echte kunt spoelen en vervolgens snel aan een knop kunt draaien om hem door de houder te verplaatsen, waardoor het scannen snel gaat.

De kit bevat frames voor alle soorten filmformaten, waaronder 35 mm, 120 en zelfs 127.

Alternatieven

Het nadeel van het scannen van smartphones, zoals hierboven vermeld, is dat de kwaliteit wordt beperkt door je camera. Door de film gelijkmatig te belichten en de telefoon op de juiste plek erboven te houden, worden de grootste problemen bij het scannen van de telefoon geëlimineerd.

Ik heb eerder snelle en vuile scans van mijn negatieven gemaakt, met alleen een telefoon, een iPad en wat calqueerpapier als achtergrondverlichting. De resultaten waren, laten we zeggen, acceptabel. Opmerking voor degenen die de doe-het-zelf-route gaan: het overtrekpapier, of een vergelijkbare diffuser, is nodig, dus je fotografeert niet het patroon van de pixels van de iPad-schermen.

Uiteindelijk draait het allemaal om tijd en geld. Als je een goed lab vindt en de kosten niet interesseert, dan moet je ze gewoon de films voor je laten ontwikkelen en scannen, zoals we vroeger deden in de dagen voor digitaal. U krijgt zonder enige moeite uitstekende scans van hun professionele scanners.

Aan de andere kant kun je in je eigen keuken zwart-witbeelden ontwikkelen en scannen met een 35 mm-filmscanner, die je voor enkele honderden dollars kunt ophalen. Uiteindelijk is dit waarschijnlijk de goedkoopste optie, maar ook verreweg de meest tijdrovende. Vraag jezelf af of je je echt aan dit drukke werk kunt binden voordat je erin duikt.

"De enige andere 35 mm-houder die ik ken met een snelvervroegingsknop, is de negatieve voorraadhouder, die honderden [dollars] kost", zegt fotograaf Jonby op het DPReview-forum. "Een kit die dit bevat, plus [een] 120-houder en lichtbron voor $ 75 lijkt een goede prijs, maar het hangt er natuurlijk van af of het geschikt is voor het doel."

De DigitaLIZA is een goed compromis tussen kosten en kwaliteit, en het is zeker leuk. En tenslotte, is plezier niet de hele reden waarom je in de eerste plaats met filmfotografie bent begonnen?

Aanbevolen: