Wat is schijfbeheer & Wat doet het?

Inhoudsopgave:

Wat is schijfbeheer & Wat doet het?
Wat is schijfbeheer & Wat doet het?
Anonim

Schijfbeheer is een uitbreiding van de Microsoft Management Console die volledig beheer mogelijk maakt van de schijfgebaseerde hardware die door Windows wordt herkend.

Het wordt gebruikt om de schijven te beheren die zijn geïnstalleerd in een computer, zoals harde schijven (intern en extern), optische schijven en flashstations. Het kan worden gebruikt om stations te partitioneren en te formatteren, stationsletters toe te wijzen en nog veel meer.

Image
Image

Schijfbeheer wordt soms verkeerd gespeld als Schijfbeheer. Ook al klinken ze misschien hetzelfde, het is niet hetzelfde als Apparaatbeheer.

Beschikbaarheid schijfbeheer

Schijfbeheer is beschikbaar in de meeste versies van Microsoft Windows, waaronder Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en Windows 2000.

Hoewel het beschikbaar is in al deze besturingssystemen, bestaan er enkele kleine verschillen in het hulpprogramma van de ene Windows-versie naar de andere.

Schijfbeheer openen

De meest gebruikelijke manier om toegang te krijgen tot Schijfbeheer is via het hulpprogramma Computerbeheer, dat u kunt bereiken via Systeembeheer in het Configuratiescherm.

Image
Image

Het kan ook worden gestart door diskmgmt.msc uit te voeren via de opdrachtprompt of een andere opdrachtregelinterface in Windows.

Schijfbeheer gebruiken

Schijfbeheer heeft twee hoofdsecties: een boven- en een onderkant:

  • Het bovenste gedeelte bevat een lijst met alle partities, al dan niet geformatteerd, die Windows herkent.
  • Het onderste gedeelte bevat een grafische weergave van de fysieke schijven die in de computer zijn geïnstalleerd.

De vensters en menu's die je ziet, zijn aanpasbaar, dus als je ooit de instellingen hebt gewijzigd, is het bovenstaande misschien niet precies hoe het programma er voor jou uitziet. U kunt bijvoorbeeld het bovenste deelvenster wijzigen in de grafische weergave en het onderste deelvenster volledig uitschakelen. Gebruik het View menu om te wijzigen waar de panelen worden weergegeven.

Het uitvoeren van bepaalde acties op de schijven of partities maakt ze beschikbaar of niet beschikbaar voor Windows en configureert ze om op bepaalde manieren door Windows te worden gebruikt.

Hier zijn enkele veelvoorkomende dingen die u kunt doen in Schijfbeheer:

  • Een schijf partitioneren
  • Een schijf formatteren
  • Wijzig de letter van een schijf
  • Een partitie verkleinen
  • Een partitie verlengen
  • Verwijder een partitie
  • Het bestandssysteem van een schijf wijzigen

Meer informatie

Het hulpprogramma Schijfbeheer heeft een grafische interface zoals een gewoon programma en is qua functie vergelijkbaar met het opdrachtregelhulpprogramma diskpart, dat een vervanging was van een eerder hulpprogramma genaamd fdisk.

U kunt ook Schijfbeheer gebruiken om vrije ruimte op de harde schijf te controleren. Kijk onder de Capacity en Free Space kolommen (in de Disk List of Volume List view) om ook de totale opslagcapaciteit van alle schijven te zien zoals hoeveel vrije ruimte er nog is, uitgedrukt in eenheden (d.w.z. MB en GB) en een percentage.

Schijfbeheer is waar u virtuele harde schijfbestanden kunt maken en bijvoegen in Windows 11, 10 en 8. Dit zijn afzonderlijke bestanden die fungeren als harde schijven, wat betekent dat u ze op uw hoofdharde schijf of in andere plaatsen zoals externe harde schijven. Gebruik het Action > Create VHD menu om een virtueel schijfbestand te maken met de VHD- of VHDX-bestandsextensie. Het openen van een gaat via de Attach VHD optie.

Het View menu is hoe u kunt wijzigen welke panelen u aan de boven- en onderkant ziet en hoe u de kleuren en patronen wijzigt die Schijfbeheer gebruikt om niet-toegewezen ruimte, vrije ruimte weer te geven, logische stations, spanned volumes, RAID-5-volumes en andere schijfregio's.

Alternatieven voor Schijfbeheer

Met sommige gratis hulpprogramma's voor schijfpartitionering kunt u de meeste van dezelfde taken uitvoeren die worden ondersteund in Schijfbeheer, maar zonder dat u de tool van Microsoft zelfs maar hoeft te openen. Bovendien zijn sommige zelfs nog gemakkelijker te gebruiken.

MiniTool Partition Wizard Free, bijvoorbeeld, laat je een aantal wijzigingen aanbrengen aan je schijven om te zien hoe ze de grootte, enz. zullen beïnvloeden, en dan kun je alle wijzigingen in één keer toepassen nadat je bent tevreden.

Iets anders dat u met dat programma kunt doen, is een partitie of hele schijf opschonen met DoD 5220.22-M, een methode voor het opschonen van gegevens die niet wordt ondersteund door Schijfbeheer.

Aanbevolen: