Wat zijn VST-plug-ins en wat doen ze?

Inhoudsopgave:

Wat zijn VST-plug-ins en wat doen ze?
Wat zijn VST-plug-ins en wat doen ze?
Anonim

Virtual Studio Technology (VST) plug-ins zijn wat amateur- en professionele opnametechnici en artiesten gebruiken om hun audioprojecten te verbeteren. Een plug-in is een type software dat in een ander stuk software werkt. In plaats van alleen te werken, sluit je het aan op iets anders.

Wat is een VST-plug-in?

In het geval van VST-plug-ins zijn ze ontworpen om te werken binnen het soort digitale audiowerkstation (DAW)-applicaties die je kunt gebruiken om muziek te maken in thuis- en professionele studio-instellingen.

Hoewel VST-plug-ins zijn ontworpen voor gebruik met DAW-applicaties, hebben verschillende typen VST-plug-ins verschillende doelen. Met plug-ins voor VST-instrumenten kunt u een verscheidenheid aan virtuele instrumenten invoegen in een audio-opname zonder toegang te hebben tot fysieke versies van die instrumenten, en met plug-ins voor VST-effecten kunt u geluiden op nieuwe en opwindende manieren wijzigen.

Samen gebruikt, kunnen verschillende soorten VST-plug-ins u helpen een aantrekkelijker eindproduct te maken.

Image
Image

Waar zijn VST-plug-ins voor?

De originele methode van opnemen en mixen vereiste fysieke instrumenten en fysieke hardware om effecten zoals compressie en reverb te bereiken. De apparatuur die nodig is voor dit soort werk is onbetaalbaar en neemt veel ruimte in beslag.

Virtual Studio Technology is ontwikkeld om fysieke apparatuur te vervangen of aan te vullen. In plaats van te investeren in instrumenten, synthesizers, effecthardware en andere dure apparatuur, kunt u VST-plug-ins gebruiken die dezelfde functies uitvoeren.

Je kunt zelfs een heel nummer helemaal opnieuw maken, met behulp van VST-plug-ins en de DAW van je keuze, zonder ooit een fysiek instrument aan te raken.

Soorten VST-plug-ins

VST-plug-ins zijn doorgaans onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

  • VST-instrumenten: deze plug-ins genereren audio die klinkt alsof het is gemaakt door een synthesizer of een traditioneel instrument zoals een piano of gitaar. Veel VSTi-plug-ins zijn ontworpen om te klinken en eruit te zien als populaire hardwaresynthesizers, waarvan er vele onbetaalbaar zijn of niet langer beschikbaar zijn.
  • VST-effecten: deze plug-ins nemen audio op en passen het op verschillende manieren aan. Ze kunnen geen nieuwe audio creëren, maar ze kunnen reverb en andere effecten toevoegen. Deze categorie bevat ook plug-ins die verschillende soorten visuele feedback bieden.
  • VST MIDI-effecten: Deze plug-ins werken met Musical Instrument Digital Interface (MIDI)-gegevens, op zichzelf of in combinatie met andere VST-plug-ins. Als je een muzikant bent en geïnteresseerd bent in het aansluiten van een instrument zoals een keyboard op je DAW via een MIDI-verbinding, zijn deze handig.

VST Instrument-plug-ins

VST-instrumentplug-ins, ook bekend als VSTi-plug-ins, emuleren verschillende instrumenten binnen digitale audiowerkstations. U kunt bijna elk instrument met een VSTi nabootsen voor minder dan de aanschafkosten van het eigenlijke instrument.

Image
Image

Het voordeel van VSTi-plug-ins is dat je vanaf het begin muziek kunt maken die klinkt alsof het op een instrument is gespeeld, zoals een piano of saxofoon, of is gemaakt met een synthesizer.

Een aantrekkelijk aspect van VSTi-plug-ins is dat ze synths zoals de Moog Voyager, Yamaha CS-80, Hammond B3 en andere kunnen emuleren. Deze synths staan bekend om hun iconische geluiden, en ze zijn zo duur dat het kopen van een synth niet iets is dat de meeste mensen zich kunnen veroorloven. U kunt gratis geweldige VSTi-plug-ins vinden, en premium VSTi-plug-ins zijn meestal goedkoper dan de fysieke hardware waarvoor ze zijn ontworpen.

Het andere voordeel van het gebruik van VSTi-plug-ins ten opzichte van fysieke instrumenten en synths is ruimte. Als je geen grote studioruimte hebt om muziek op te nemen, kan een computer die is uitgerust met de juiste VSTi-plug-ins je operatie instorten, zodat deze klein genoeg is om in je thuiskantoor te passen.

VST Effects-plug-ins

Waar VSTi-plug-ins audio vanaf het begin creëren, nemen VST-effectplug-ins die audio over en veranderen deze op verschillende manieren. Deze plug-ins zijn vaak gemodelleerd naar echte hardware voor fysieke effecten, op dezelfde manier als veel VSTi-plug-ins zijn ontworpen om te klinken als echte instrumenten en synthesizers.

Image
Image

De meeste DAW's hebben een aantal ingebouwde mogelijkheden om effecten toe te voegen en je mix te verfijnen, maar VST-effectplug-ins tillen het naar een hoger niveau. Ze voeren dezelfde functies uit die worden afgehandeld door het soort dure, omvangrijke hardware-audioprocessors die je normaal gesproken in een studiorek zou vinden.

Elk soort effect dat u op een audiotrack kunt toepassen, kan worden bereikt met een VST-effectenplug-in. Of je nu een eenvoudige reverb of pan wilt toevoegen, of de geluiden van de jaren 80 wilt nabootsen in een synthwave-track, je kunt het doen met effectplug-ins.

VST MIDI-plug-ins

VST MIDI-plug-ins zijn als effectplug-ins omdat ze geen audio creëren, maar ze zijn ontworpen om met MIDI-gegevens te werken. Deze plug-ins kunnen zelf MIDI-gegevens verwerken of wijzigen en vervolgens doorgeven aan andere plug-ins.

Image
Image

VST MIDI-plug-ins kunnen relatief eenvoudige taken uitvoeren, zoals transponeren of arpeggiatie, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Hoewel MIDI een krachtig hulpmiddel is, kunnen op grafieken gebaseerde MIDI-composities kunstmatig klinken voor het geoefende oor. Met behulp van de juiste VST-plug-in kun je MIDI-ingangen natuurlijker laten klinken en op allerlei manieren wijzigen.

Hoe VST-plug-ins te gebruiken

Virtual Studio Technology is zo ontworpen dat sommige VST's zelfstandig kunnen werken, maar VST-plug-ins zijn bedoeld voor gebruik binnen digitale audiowerkstations. Als je een VST-plug-in wilt gebruiken, moet je eerst een DAW downloaden en installeren zoals Ableton Live, FL Studio of Sonar.

Het is gemakkelijk om aan de slag te gaan met VST-plug-ins. Meestal gaat het proces ongeveer als volgt:

  1. Zoek de gewenste VST-plug-in en download deze.
  2. Als de plug-in zich in een ZIP-bestand bevindt, pak het dan uit.
  3. Plaats de uitgepakte VST-plug-inbestanden in een map waar u ze kunt volgen.

    Als de VST wordt geleverd met een uitvoerbaar bestand, voer het dan uit. Hierdoor wordt een installatieproces gestart waarbij u doorgaans de installatiemap voor de VST kunt kiezen.

  4. Start de DAW en laat hem zoeken naar nieuwe VST's.
  5. Maak een nieuw project in je DAW en selecteer je nieuwe VSTi als instrument, of plaats je nieuwe effecten VST op een track met behulp van de mixer.

Waar vind je VST-plug-ins

Als je klaar bent om wat VST-plug-ins toe te voegen aan je digitale audiowerkstation, bekijk dan onze lijst met de top 15 gratis VST-plug-ins. Deze lijst is verre van volledig, maar we hebben een aantal VSTi- en effectplug-ins om u op weg te helpen.

Aanbevolen: