Hoe de dialoog op tv te versterken

Inhoudsopgave:

Hoe de dialoog op tv te versterken
Hoe de dialoog op tv te versterken
Anonim

Kan de dialoog niet op je tv horen? Soms is de achtergrondmuziek bij het kijken naar tv-programma's en films op een HD- of 4K Ultra HD-tv luider dan de stemmen op de tv. U kunt dit probleem helpen voorkomen door te leren hoe u de equalizerinstellingen van uw tv voor dialoog kunt gebruiken. Het is misschien ook mogelijk om het geluid op externe apparaten, zoals Blu-ray-spelers, aan te passen.

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op tv's en apparaten van verschillende fabrikanten, waaronder LG, Roku, Sony, Samsung, Vizio, Apple en Amazon.

Dialoog versterken op LG-tv's

Clear Voice voor LG TV's maakt stemmen duidelijker. Je kunt hem aanzetten en het audioniveau automatisch laten afhandelen. Als je Clear Voice-versies II of III hebt, kun je de stembenadrukking ook handmatig aanpassen.

Om naar de Clear Voice-instellingen te gaan, gaat u naar de Home Page en selecteert u Settings > Sound> Instelling geluidsmodus > Geluidsmodus > Clear Voice.

Hoe de dialoog op Roku-tv's te versterken

Roku-tv's hebben verschillende audiomodi, waaronder Normaal, Spraak, Theater, Grote bas, Hoge hoge tonen en Muziek. Als je problemen hebt met het horen van stemmen, gebruik dan de optie Spraak.

Ga op je Roku TV naar het Optiemenu en selecteer Geluidsmodus > Spraak.

Dialoog versterken op Samsung-tv's

Samsung TV-geluidsinstellingen verschillen per jaar en model. Een optie die een Samsung-tv kan bieden, is Clear Voice (niet hetzelfde als de LG-versie), die het spraakniveau verhoogt terwijl het achtergrondgeluidsniveau wordt verlaagd.

Een andere optie is Amplify, waardoor de tv over het algemeen luider klinkt.

Dialoog versterken op Sony-tv's (en dvd-, Blu-ray- en Ultra HD Blu-ray-spelers)

Aangezien Dolby Digital de primaire bron is van de onjuiste balans van stem- en geluidseffecten, pakken de instellingen voor dynamisch bereik van Sony dit specifiek aan. De exacte stappen variëren afhankelijk van het model. Ga vanuit het hoofdmenu naar Instellingen en zoek naar Display & Geluid.

Bottom Line

Vizio-tv's bieden een instelling voor volumenivellering. Sommige tv-modellen bieden mogelijk ook Dialoog- of Nieuws-instellingen om het stemniveau te verbeteren. Als de tv een surround-sound-instelling heeft, kan het uitschakelen ervan zorgen voor een betere balans tussen stemmen en de rest van het geluid.

Hoe de dialoog op Amazon Fire TV te versterken

Amazon Fire TV heeft een ingebouwde functie die problemen met Dolby Digital direct aanpakt. Ga naar het Startscherm en selecteer Instellingen > Weergave en geluiden > Audio > Dolby Digital-uitgang > Dolby Digital Plus (Uit)

Dialoog versterken op Apple TV

Apple TV's hebben een instelling genaamd 'Reduceer luide geluiden'. Om het te vinden, ga naar Instellingen > Video en audio > Verminder luide geluiden.

Bedien dialoogopties op dvd-, Blu-ray- en Ultra HD Blu-ray-spelers

Sommige Blu-ray- en dvd-spelers hebben een instelling voor dialoogverbetering of DRC (Dynamic Range Control). Als je andere bronnen op je tv hebt aangesloten, zoals een TIVO-, kabel- of satellietdecoder, controleer dan je specifieke model om te zien of er audio-instellingen zijn die kunnen helpen.

Als je problemen hebt met het horen van stemmen van content die wordt gestreamd vanaf Chromecast, zijn er geen instellingen om dit op te lossen, dus je moet afhankelijk zijn van de audio-instellingen van je tv.

Tv-dialoog op externe geluidssystemen beheren

Een andere optie om de dialoog te verbeteren is om de tv aan te sluiten op een externe versterkte luidspreker, soundbar of thuisbioscoop of luidsprekeropstelling.

Spraakverhelderende luidspreker

Een stemverhelderende luidspreker is een voorbeeld van een extern apparaat dat dialoog- en stemfrequenties versterkt voor mensen die slechthorend zijn. Een draadloze zender wordt aangesloten op een tv (of een kabelbox, satellietbox, dvd-speler of Blu-ray Disc-speler) die is uitgerust met analoge of digitale optische uitgangsaansluitingen. De zender stuurt een draadloos audiosignaal naar de luidspreker die in de buurt van uw zitplaats kan worden geplaatst om de tv beter te horen.

Image
Image

Soundbars

Er zijn tegenwoordig genoeg soundbars om uit te kiezen; elk heeft een andere benadering van audio. Als je er nog geen hebt, is het de moeite waard om die technologie eens te bekijken.

Zvox Audio-soundbars bevatten Accuvoice-technologie. Alle ZVOX Audio-afstandsbedieningen hebben een Accuvoice aan/uit-knop. Andere geluidsinstellingen, zoals Output Leveling en Surround Mode, kunnen ook helpen. Afhankelijk van de ZVOX-soundbar of het basismodel, kan de Accuvoice-functie tot zes stemversterkingsniveaus bieden.

De Sonos Playbar, PlayBase en Beam hebben instellingen voor spraakverbetering en nachtgeluid. Spraakverbetering benadrukt de audiofrequenties die bij de dialoog horen. Nachtgeluid maakt dialogen helder en vermindert de intensiteit van harde geluiden bij het luisteren op een laag volume.

Home Theatre-systemen

Als je tv en bronapparaten zijn aangesloten op een thuisbioscoopontvanger of luidsprekeropstelling, pas dan het volume van het middenluidsprekerkanaal apart van de andere luidsprekers aan, zodat stemmen en dialogen helderder zijn. Zodra de geluidsniveaus voor elk kanaal op een thuisbioscoopontvanger zijn ingesteld, hoeft u de niveaus niet voortdurend opnieuw in te stellen.

Soundbars met middenkanaal en externe surround-luidsprekers kunnen vergelijkbare geluidsniveau-instellingen bieden als een thuisbioscoopontvanger.

Waarom je geen dialoog kunt horen op een tv

Originele geluidsmixen voor films zijn ontworpen om te worden gehoord in een bioscoop in plaats van thuis. Omdat de akoestiek van bioscoopzalen anders is, is de balans tussen dialoog, muziek en geluidseffecten niet altijd goed te vertalen voor thuiskijken.

De meeste studio's passen het geluid aan voor streaming, dvd, Blu-ray of Ultra HD Blu-ray-schijf. Sommige studio's geven de originele theatrale mix door. Dit resulteert vaak in dialogen met een laag volume en andere inconsistenties. Een ander probleem is dat er niet genoeg binnenruimte is in de dunne tv's van tegenwoordig voor luidsprekers van het juiste formaat.

Dynamisch bereik compressie tot de redding

Vanwege de verschillen in het menselijk gehoor is er niet één precieze oplossing voor het verbeteren van de tv-stem. Een veelgebruikte techniek die zorgt voor een gelijkmatige stembalans is compressie van het dynamisch bereik.

Niet te verwarren met het verkleinen van digitale bestandsgroottes, compressie van dynamisch bereik houdt in dat het bereik tussen de luidste en zachtste delen van een soundtrack wordt verkort, ook wel het dynamisch bereik genoemd.

Compressie met dynamisch bereik verlaagt harde geluiden (muziek en geluidseffecten) en verhoogt zachtere geluiden (zang en dialoog), zodat alle geluiden op een vergelijkbaar niveau zijn. Afhankelijk van het merk en het model van de tv of een ander apparaat, heeft compressie van dynamisch bereik verschillende namen, zoals:

  • DRC (Dynamisch Bereik Controle)
  • Spraak- of dialoogverbetering
  • Volume-nivellering
  • Heldere stem (LG)
  • Dolby Volume (Dolby Labs)
  • Accuvoice (Zvox Audio)
  • Audyssey dynamisch volume (Audyssey)
  • Harde geluiden verminderen (Apple)
  • Studio Sound en TruVolume (DTS)

De stappen om spraak of dialoog te versterken verschillen per fabrikant. Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw apparaat als u problemen ondervindt met de bovenstaande stappen.

FAQ

    Hoe sluit ik een soundbar aan op mijn tv?

    Kijk eerst naar de soundbar-aansluitingen op de tv en je soundbar. De meeste soundbars worden aangesloten via een digitale optische, digitale coaxiale of analoge stereokabel. Andere connectoren zijn onder meer HDMI, waarmee meestal een dvd, Blu-ray, kabelbox of een mediastreamer zoals Roku kan worden aangesloten.

    Hoe sluit ik een mixer aan op mijn computer?

    Zorg ervoor dat uw pc eerst een audio-invoerpoort heeft. U hebt een dubbele RCA-naar-ministekkerkabel nodig om de mixer op de audio-ingang van uw pc aan te sluiten. Steek vervolgens de RCA-stekker in de RCA-uitgang op de mixer.

Aanbevolen: