Hoe maak je een MacBook sneller

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een MacBook sneller
Hoe maak je een MacBook sneller
Anonim

Dit artikel behandelt hoe u uw MacBook kunt versnellen. Dit omvat de originele MacBook geproduceerd van 2006 tot 2012 en de nieuwere 12-inch MacBook geproduceerd van 2015 tot 2020.

Waarom is mijn MacBook zo traag?

Er zijn veel redenen waarom een MacBook langzamer kan worden naarmate hij ouder wordt, maar de meeste problemen kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën: software en hardware.

Softwareproblemen kunnen bestaan uit een buitensporig aantal geopende apps, apps die worden uitgevoerd wanneer ze niet nodig zijn, of buggy-apps die meer bronnen verbruiken dan ze nodig hebben. Veeleisende apps kunnen je MacBook vertragen, zelfs als het werkt zoals bedoeld.

Hardwareproblemen kunnen oververhitting, onvoldoende RAM of trage opslag zijn. Deze problemen komen vaker voor naarmate een MacBook ouder wordt. De ophoping van stof kan oververhitting veroorzaken door de ventilatie in oudere MacBooks te blokkeren. Nieuwe apps stellen vaak hogere eisen dan eerdere versies, die het RAM-geheugen en de opslagruimte die u hebt geïnstalleerd, kunnen overschrijden.

Hoe maak je een MacBook sneller

Hier leest u hoe u uw MacBook kunt versnellen. Volg deze stappen in volgorde.

  1. Start je MacBook opnieuw op. Afgezien van een macOS-update, is het zelden nodig om je MacBook opnieuw op te starten. Dit kan uiteindelijk leiden tot tragere prestaties, omdat er softwareconflicten ontstaan of bepaalde bestanden tijdelijke problemen hebben die gemakkelijk kunnen worden verholpen door opnieuw op te starten.

    Image
    Image
  2. Sluit apps die niet geopend hoeven te zijn. Na enige tijd zult u merken dat uw Mac een aantal apps heeft geopend, zelfs nadat u de machine opnieuw hebt opgestart. Je vindt deze apps in het Dock en in de rechterbovenhoek van de menubalk.

    Image
    Image
  3. Voorkom dat apps worden gestart wanneer uw MacBook opstart. Sommige programma's starten automatisch wanneer uw MacBook opstart. U kunt ze handmatig sluiten, zoals beschreven in de vorige stap, maar waarom zou u ze niet stoppen voordat ze beginnen?. Het uitschakelen van deze apps, ook wel 'Inlogitems' genoemd, is een meer permanente oplossing.

    Image
    Image
  4. Open Activity Monitor om app-prestaties en resourcegebruik bij te houden. Het is mogelijk dat je MacBook traag is omdat een app die je hebt geopend de hardware van je Mac zwaar belast. Activity Monitor helpt u bij het lokaliseren van apps met de meeste bronnen.

    Image
    Image
  5. Controleer de opslagruimte van je MacBook en maak ruimte vrij als deze bijna leeg is. macOS heeft wat beschikbare opslagruimte nodig om goed te presteren, dus een grotendeels gevulde harde schijf kan ervoor zorgen dat je MacBook langzamer gaat werken. Probeer bestanden te verwijderen die u niet langer nodig hebt of verplaats enkele bestanden naar een externe schijf.

    Image
    Image
  6. Voer EHBO uit op de harde schijf van uw MacBook. EHBO, een functie die beschikbaar is in de macOS Schijfhulpprogramma-app, kan schijffouten en problemen met machtigingen herstellen. Deze zouden normaal geen prestatieproblemen moeten veroorzaken, maar kunnen zich in de loop van de tijd opstapelen.

    Image
    Image
  7. Update macOS als er een nieuwe versie beschikbaar is. Verouderde software kan prestatieproblemen veroorzaken als deze niet meer goed werkt met uw hardware. macOS wordt regelmatig bijgewerkt met bugfixes, nieuwe functies en efficiëntere manieren van werken. Een update kan uw probleem oplossen.

    Deze tip is alleen van toepassing op 12-inch MacBook-modellen die zijn geproduceerd van 2015 tot 2020. De originele MacBook ondersteunt de nieuwste versie van macOS niet.

  8. Visuele effecten uitschakelen in macOS. Apple heeft het uiterlijk van macOS verbeterd met een verscheidenheid aan grafische effecten. Dit kan een probleem zijn, aangezien Apple's MacBook meestal wordt geleverd met de minst krachtige grafische hardware die beschikbaar is voor elke Mac van zijn tijd. Het uitschakelen van visuele effecten kan de belasting van uw MacBook verminderen.

    Image
    Image
  9. Zorg ervoor dat je MacBook niet oververhit raakt. Een oververhitte MacBook zal zijn prestaties vertragen om de hoeveelheid warmte die hij creëert te verminderen. U kunt oververhittingsproblemen oplossen door de ventilatieopeningen van uw Mac schoon te maken of de ventilatie in de buurt van uw MacBook te verbeteren.

    De 12-inch MacBook heeft geen ventilatieopeningen, dus stof is geen probleem. Het kan echter nog steeds oververhit raken als het op een oppervlak wordt geplaatst waar de warmte niet kan ontsnappen, zoals een bank of deken.

  10. Downgrade macOS. macOS-upgrades zijn meestal de moeite waard om te installeren, maar in sommige gevallen kan een upgrade problemen veroorzaken voor oudere MacBooks. Downgraden naar een eerdere versie van MacBook kan het probleem isoleren.

    Deze tip is vooral handig als je een originele MacBook hebt die tussen 2006 en 2012 is uitgebracht. Deze verouderde MacBooks ondersteunen de nieuwste versies van macOS niet en zullen het beste presteren met een versie van macOS die dicht in de buurt komt van de oorspronkelijk geïnstalleerde versie.

  11. Installeer macOS opnieuw. Het opnieuw installeren van macOS is een laatste redmiddel, maar het kan slepende problemen oplossen die zelfs na een downgrade aanhouden. Als je macOS opnieuw installeert, kun je met een schone lei beginnen.

    Image
    Image
  12. Upgrade het RAM-geheugen en de harde schijf van uw MacBook. Dit geldt alleen voor behoorlijk oude MacBooks. Door het RAM-geheugen te vergroten, kan uw MacBook meer apps tegelijk uitvoeren zonder te vertragen, en door de harde schijf te upgraden, kunnen apps sneller worden geladen.

    De meeste Macs kunnen hun RAM niet laten upgraden. De laatste MacBook met door de gebruiker te upgraden RAM kwam uit in 2010.

FAQ

    Hoe maak ik een Mac sneller?

    Dezelfde technieken die je MacBook versnellen, werken ook op een Mac. U kunt ook enkele opdrachten in Terminal proberen om de prestaties te verbeteren.

    Wat is "Overig" in MacBook-opslag?

    Als je je MacBook probeert te versnellen door extra bestanden te verwijderen, zie je misschien een groot opslagblok met het label 'Overig'. U kunt een deel hiervan verwijderen, omdat het vaak iPhone- en iPad-back-ups en voorkeurenbestanden zijn. Je moet echter voorzichtig zijn met wat je hier verwijdert, omdat dit van invloed kan zijn op hoe je Mac werkt.

Aanbevolen: