5 manieren om een laptop sneller te laten werken

Inhoudsopgave:

5 manieren om een laptop sneller te laten werken
5 manieren om een laptop sneller te laten werken
Anonim

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw Windows 10-laptop sneller kunt laten werken en kunt herstellen naar de prestaties die hij had toen hij nieuw was.

Maak je harde schijf schoon

Je zou moeten beginnen met het verwijderen van onbelangrijke gegevens en gecachte bestanden van je schijf, aangezien dit de gemakkelijkste en meest pijnloze manier is om wat prestaties terug te krijgen. Na verloop van tijd raakt uw harde schijf vol met tijdelijke bestanden die de toegang van uw computer tot de harde schijf kunnen vertragen.

  1. In het zoekvak rechts van de knop Start typt u Opschonen en klikt u vervolgens op Schijfopruiming wanneer u het ziet verschijnen in de zoekresultaten.
  2. In het Schijfopruiming dialoogvenster, zorg ervoor dat de C schijf is geselecteerd en klik op OK.

    Image
    Image
  3. Vink alle vakjes aan en klik op OK.

    Image
    Image
  4. Druk vervolgens op Delete Files om te bevestigen en het verwijderingsproces te starten.

Programma's verwijderen die u niet nodig heeft

Nadat je je harde schijf hebt opgeruimd, is de volgende stap het verwijderen van programma's die je niet nodig hebt. Geïnstalleerde programma's nemen niet alleen waardevolle opslagruimte in beslag op uw harde schijf, maar ze kunnen ook vaak processen op de achtergrond uitvoeren die de zaken vertragen.

Als je niet weet wat een programma doet, zoek het dan online op om te zien of je het nog nodig hebt. Als algemene regel geldt dat als je niet weet wat een programma doet, je het niet nodig hebt en het kunt verwijderen, omdat Windows je geen programma's laat verwijderen die essentieel zijn voor Windows zelf.

Deïnstallatieprogramma's voor software van derden, zoals IObit Uninstaller, kunnen u helpen bij het vinden van programma's die de meeste ruimte innemen, evenals bij weinig gebruikte software.

  1. Klik op de Start knop en klik vervolgens op het Settings icoon (het heeft de vorm van een tandwiel).

  2. Typ in het zoekvak in het venster Instellingen verwijderen en klik vervolgens op Programma's toevoegen of verwijderen wanneer u het in de zoekresultaten ziet verschijnen.

    Image
    Image
  3. Scroll door de lijst met programma's onder aan het venster. Als u een programma ziet dat u niet nodig hebt, klikt u erop en selecteert u Verwijderen. Volg daarna de instructies, als die er zijn, om het programma te verwijderen. Gewoonlijk wordt de app vanzelf verwijderd.

    Image
    Image
  4. Wanneer het verwijderen is voltooid, kan Windows toestemming vragen om opnieuw op te starten. Zo ja, kies er dan voor om het later te doen.

    Ga terug naar de lijst met programma's en ga verder met het verwijderen van extra programma's die je niet meer nodig hebt.

  5. Als u klaar bent, start u uw laptop opnieuw op.

Opstartprogramma's verminderen

Veel programma's worden automatisch uitgevoerd wanneer u uw laptop opstart en vervolgens op de achtergrond. Hoewel dit handig kan zijn en bepaalde programma's efficiënter kan laten werken, vertraagt het ook uw laptop in het algemeen. Daarom moet u het aantal apps dat bij het opstarten wordt uitgevoerd, verminderen.

  1. Klik met de rechtermuisknop op een lege ruimte in de taakbalk en klik op Taakbeheer in het pop-upmenu.
  2. Klik in Taakbeheer op het tabblad Startup. Op dit tabblad staan alle programma's die automatisch worden uitgevoerd bij het opstarten, en u hebt er waarschijnlijk nogal wat.

    Je ziet dit misschien niet als je Taakbeheer nog nooit hebt gebruikt. Selecteer Meer details om Taakbeheer eerst uit te vouwen.

  3. U kunt deze programma's sorteren op basis van de mate waarin ze de opstartsnelheid van uw computer beïnvloeden door op Opstartimpact te klikken. Dit zou ze van Hoog naar Laag moeten sorteren.

    Als u niet weet wat een programma doet, klikt u met de rechtermuisknop en kiest u Online zoeken Windows zal een webbrowser openen en u resultaten voor die app tonen. Het zou over het algemeen gemakkelijk moeten zijn om te zien hoe belangrijk het is dat dat programma wordt uitgevoerd bij het opstarten en wat de impact zal zijn van het uitschakelen ervan.

  4. Voor elk programma dat niet hoeft te worden uitgevoerd bij het opstarten, klikt u met de rechtermuisknop en kiest u Disable.

    Image
    Image

Scannen op malware

Hoewel het enigszins onwaarschijnlijk is, is het mogelijk dat uw laptop is geïnfecteerd met een vorm van malware die uw computer vertraagt. Controleer voor de zekerheid op de aanwezigheid van malware.

  1. Klik op Start en klik vervolgens op Instellingen.
  2. Klik in het venster Instellingen op Update & Security.
  3. Klik in het navigatievenster aan de linkerkant op Windows-beveiliging. U zou de beveiligingsstatus van uw laptop moeten zien.

    Image
    Image
  4. Klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging en klik op Quick scan. Laat de scan lopen. Als uw computer bedreigingen vindt, volg dan de instructies om ermee om te gaan.

Reset Windows

Soms is de Windows-installatie van een laptop gewoon te beschadigd of te vol met digitaal afval om het probleem met een van de bovenstaande oplossingen op te lossen. Er is nog een laatste optie beschikbaar: u kunt opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows. Dit is altijd een laatste redmiddel omdat het tijdrovend is en er een klein beetje risico aan verbonden is.

Het is een goed idee om een betrouwbare back-up van uw gegevens te hebben voor het geval er iets misgaat.

Windows is ontworpen om u uw Windows-installatie terug te laten zetten naar de fabrieksinstellingen zonder uw persoonlijke gegevens te beschadigen of te verwijderen, maar houd er rekening mee dat als u dit doet, Windows programma's van derden verwijdert die u nodig hebt installeer jezelf opnieuw.

  1. Klik op Start en klik vervolgens op Instellingen.
  2. Typ Reset in het zoekvak boven aan het venster Instellingen. Klik op Deze pc opnieuw instellen wanneer u deze in de zoekresultaten ziet verschijnen.
  3. Klik in het gedeelte Deze pc opnieuw instellen op Aan de slag.
  4. Klik op Behoud mijn bestanden en volg de aanwijzingen om Windows zichzelf te laten resetten. Het proces kan enige tijd duren, maar als je klaar bent, zou je een computer moeten hebben die net zo snel werkt als toen hij gloednieuw was.

    Image
    Image

Aanbevolen: