Uploaden en downloaden: wat het betekent

Inhoudsopgave:

Uploaden en downloaden: wat het betekent
Uploaden en downloaden: wat het betekent
Anonim

Je hebt de termen "uploaden" en "downloaden" waarschijnlijk vaak gehoord, maar wat betekenen deze termen eigenlijk? Wat betekent het om een bestand naar een website te uploaden of iets van internet te downloaden? Wat is het verschil tussen een download en een upload?

Dit zijn basistermen die elke internetgebruiker zou moeten begrijpen. Ze spelen een rol bij het volgen van een aantal aanwijzingen, het oplossen van netwerkproblemen, het kiezen van uw internetsnelheid en meer.

Hieronder bespreken we wat deze termen betekenen, evenals algemene perifere termen en informatie die u zullen helpen deze algemene online processen beter te begrijpen.

Wat betekent het om iets te uploaden?

Image
Image

In de context van het web, upload=send. Je kunt het zien als het "naar boven" laden van de gegevens naar de cloud/internet.

Wanneer u iets uploadt naar een website, of de computer van een andere gebruiker, of een netwerklocatie, enz., verzendt u gegevens van uw apparaat naar het andere apparaat. Bestanden kunnen worden geüpload naar een server, zoals een website, of rechtstreeks naar een ander apparaat, zoals bij het gebruik van een hulpprogramma voor bestandsoverdracht.

Als u bijvoorbeeld een afbeelding uploadt naar Facebook, stuurt u de afbeelding van uw apparaat naar de Facebook-website. Het bestand begon met jou en eindigde ergens anders, dus vanuit jouw perspectief wordt het beschouwd als een upload.

Dit geldt voor elke overdracht zoals deze, ongeacht het bestandstype of waar het naartoe gaat. Je kunt documenten uploaden naar je docent via e-mail, een video uploaden naar YouTube, muziek uploaden naar je online muziekcollectie, enz.

Wat betekent het om iets te downloaden?

Image
Image

In tegenstelling tot uploaden, download=save. U ha alt gegevens van elders en plaatst deze op uw apparaat, waardoor ze in feite "van het internet" worden gehaald.

Iets downloaden van internet betekent dat je gegevens overzet van de andere locatie naar je eigen apparaat, of het nu je telefoon, computer, tablet, smartwatch, enz. is.

Er kan allerlei informatie van internet worden gedownload: boeken, films, software, enz. U kunt bijvoorbeeld films naar uw telefoon downloaden om ze onderweg te bekijken, wat betekent dat de werkelijke gegevens waaruit de film bestaat, wordt overgebracht van de site waar je hem vandaan hebt en opgeslagen op je telefoon, waardoor deze lokaal beschikbaar is.

Op de meeste computers is er een speciale map met de naam "Downloads" waar bestanden standaard naartoe gaan als ze volledig zijn gedownload. Deze map kan worden gewijzigd als u dingen liever ergens anders opslaat. Leer hoe u de downloadlocatie van het bestand in uw browser kunt wijzigen voor hulp.

Uploaden versus downloaden: hoe ze met elkaar in verband staan

Gezien het feit dat een upload gegevens verzendt en een download gegevens opslaat, is het u misschien al opgevallen dat dit de hele tijd doorgaat wanneer u internet gebruikt.

Open je webbrowser en ga naar Google.com, en je hebt onmiddellijk de site opgevraagd (hierbij uploadde kleine stukjes gegevens) en kreeg de zoekmachine terug (hij downloadde de juiste webpagina naar je browser).

Hier is nog een voorbeeld: wanneer je op YouTube naar muziekvideo's bladert, stuurt elke zoekterm die je invoert kleine stukjes gegevens naar de site om de video op te vragen die je zoekt. Elk van die verzoeken die u verzendt, zijn uploads, aangezien ze op uw apparaat zijn begonnen en op het einde van YouTube zijn geëindigd. Wanneer de resultaten door YouTube worden begrepen en als webpagina's naar u worden teruggestuurd, worden die pagina's naar uw apparaat gedownload zodat u ze kunt zien.

Voor een meer concreet voorbeeld, denk aan een e-mail. U uploadt de foto's naar een e-mailserver wanneer u iemand foto's via een e-mail stuurt. Als u afbeeldingsbijlagen opslaat van iemand die u een e-mail heeft gestuurd, downloadt u deze naar uw apparaat. Een andere manier om het te zien: je uploadt de afbeeldingen zodat de ontvanger ze kan bekijken, en wanneer ze ze opslaan, downloaden ze ze.

Het is belangrijk om het verschil te kennen

Uploads en downloads gebeuren de hele tijd op de achtergrond. Je hoeft meestal niet te begrijpen wanneer iets wordt geüpload of gedownload of waar ze echt naar verwijzen, maar in sommige situaties is het belangrijk om te weten hoe ze verschillen.

Als een website u bijvoorbeeld vertelt om uw cv te uploaden met behulp van hun online formulier, maar u weet niet of dat betekent dat u iets op uw computer moet opslaan of een bestand moet verzenden, kan dit verwarrend zijn en de algehele proces dat je hard probeert te voltooien.

Of misschien koopt u een internetabonnement voor thuis en ziet u er een geadverteerd met een downloadsnelheid van 50 Mbps en een andere met een uploadsnelheid van 20 Mbps. De meeste mensen hebben geen hoge uploadsnelheid nodig, tenzij ze vaak grote hoeveelheden gegevens via internet verzenden. Als u echter het verschil tussen uploaden en downloaden niet kent, beta alt u mogelijk veel meer dan u nodig heeft, of beta alt u een kleiner bedrag voor snelheden die te laag zijn voor wat u nodig heeft.

Hoe zit het met streamen?

Image
Image

Aangezien de snelheid waarmee u dingen van internet kunt downloaden, wordt bepaald door waarvoor u uw ISP beta alt, kiezen sommige mensen ervoor om gegevens te streamen in plaats van te downloaden. Ze lijken op elkaar, maar zijn technisch niet hetzelfde, en beide hebben voordelen.

Er zijn bijvoorbeeld sites voor het streamen van films waarmee u films online kunt bekijken in plaats van ze te downloaden, en web-apps die in een browser kunnen worden gebruikt in plaats van op uw apparaat.

Downloaden is handig als je het hele bestand offline wilt gebruiken, bijvoorbeeld als je films wilt kijken, documenten wilt bewerken, foto's wilt bekijken of naar muziek wilt luisteren zonder internetverbinding. Het volledige bestand wordt op uw apparaat opgeslagen sinds u het hebt gedownload, maar om het te gebruiken, moet u wachten tot de hele download is voltooid.

Streaming daarentegen is handig als je het bestand wilt gebruiken voordat het downloaden is voltooid. U kunt Netflix-shows streamen op uw tablet zonder dat u eerst de volledige aflevering hoeft te downloaden. Het bestand is echter niet offline bruikbaar omdat het niet is opgeslagen voor toekomstig gebruik.

Andere feiten over uploaden en downloaden

De termen downloaden en uploaden zijn meestal gereserveerd voor overdrachten die plaatsvinden tussen een lokaal apparaat en iets anders op internet.

Normaal gesproken zeggen we bijvoorbeeld niet dat we een afbeelding 'uploaden' naar een flashstation wanneer we deze kopiëren vanaf een computer, of dat we een video 'downloaden' wanneer ze net worden gekopieerd van de flashdrive. Sommige mensen gebruiken deze termen echter in die omstandigheden, maar ze verwijzen eigenlijk alleen maar naar het kopiëren van bestanden.

Er zijn netwerkprotocollen die het uploaden en downloaden van gegevens ondersteunen. Een daarvan is FTP, dat FTP-servers en -clients gebruikt om gegevens tussen apparaten te verzenden en te ontvangen. Een andere is HTTP, het protocol dat wordt gebruikt wanneer u gegevens verzendt en ontvangt via uw webbrowser.

Je merkt misschien dat de download- en uploadsnelheden van je internet thuis niet hetzelfde zijn. Het korte antwoord waarom je downloadsnelheid hoger is dan je uploadsnelheid is vanwege de vraag.

Dit snelheidsverschil is meestal prima voor de meeste mensen, aangezien de gemiddelde internetgebruiker meer data verbruikt dan ze delen, wat betekent dat het niet nodig is om dezelfde snelheden te ondersteunen voor uploads. De uitzondering zijn zakelijke klanten die gegevens leveren, inclusief webservers zoals degene die de websites hosten die u bezoekt. Hoge uploadsnelheden zijn meestal nodig, zodat u, de gebruiker van de diensten van het bedrijf, met een behoorlijke snelheid kunt downloaden. Het is niet nodig om een thuisgebruiker ultrahoge uploadsnelheden te geven, aangezien ze geen bestanden aan klanten leveren, maar in plaats daarvan de klant zijn, en dus hebben snellere downloads prioriteit.

Aanbevolen: