Bose Wave SoundTouch IV Review: goede audio, slecht ontwerp

Inhoudsopgave:

Bose Wave SoundTouch IV Review: goede audio, slecht ontwerp
Bose Wave SoundTouch IV Review: goede audio, slecht ontwerp
Anonim

Bottom Line

Het Bose Wave SoundTouch Music System IV is een compact stereosysteem voor thuis met een uitstekende geluidskwaliteit en veel problemen. Je kunt bijna overal muziek vandaan halen, maar problemen met de app en Wi-Fi-connectiviteit maken het ongelooflijk frustrerend om te gebruiken.

Bose Wave SoundTouch Music System IV

Image
Image

We hebben de Bose Wave SoundTouch IV gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Bose Wave SoundTouch IV is een luxe stereosysteem voor thuis, maar het is niet zonder problemen. Bose staat bekend om zijn hoogwaardige audio en kenmerkende toon, en als je de deuntjes aanzwengelt, stelt deze stereo op dat gebied niet teleur. Het komt op je deuntje, dat is het probleem.

We hebben met honderden thuis- en professionele audiosystemen gewerkt en we zijn nog nooit zo gefrustreerd geweest over een audiosysteem voor thuis - het heeft ons nog nooit zo lang gekost om muziek uit onze luidsprekers te krijgen.

We zullen kijken of we iets kunnen aanbevelen over de Wave SoundTouch IV, en wanneer het beter is om naar andere producten te kijken. Er zijn veel home-stereo-opties op de markt, waaronder andere geweldige luidsprekersystemen van Bose.

Van het fysieke ontwerp en de geluidskwaliteit tot de connectiviteit en software van Bose, we zullen zien wat Bose goed heeft gedaan en wat er mis is gegaan.

Image
Image

Ontwerp: onnodig complex en verwarrend

Volgens hun website meet het Bose Wave SoundTouch Music System IV 4,3 x 14,5 x 8,8 inch en weegt hij 8,8 pond. We weten niet hoe Bose aan die cijfers komt, want dat hebben we niet gemeten.

De body van de stereo bestaat eigenlijk uit twee delen, een 1,6-inch hoog voetstuk en een 4,1-inch bovenste gedeelte dat bovenop het voetstuk zit. Samen zijn ze 5,3 centimeter lang, 14,5 centimeter op het breedste punt en 8,6 centimeter diep. Het is belangrijk op te merken dat de diepte een centimeter extra is als je het goed vindt om de BoseLink-kabel tegen de muur te buigen en twee centimeter als dat niet zo is.

Direct uit de doos begonnen we de ontwerpesthetiek in twijfel te trekken. We begrepen niet waarom er een apart voetstuk was dat niet in de rest van de stereo paste. Toegegeven, dit systeem werd bijna vier jaar geleden uitgebracht, maar de vorm en het algehele ontwerp voelen zoveel meer gedateerd aan.

Alle ingangsaansluitingen bevinden zich aan de achterkant van de stereo. Dit draagt bij aan de diepte van de kast, en hoewel hij niet op een van onze boekenplanken paste, werkt hij goed op een salontafel, een nachtkastje en op een aanrecht.

Alle ingangen werkten zoals ze zouden moeten en hadden solide verbindingen. Het voetstuk heeft ook een LED W-Fi-activiteitsindicator en een knop voor het instellen en resetten van het apparaat. Bose gebruikt een negen-pins DIN-aansluiting voor de BoseLink-verbinding tussen het voetstuk en de rest van de stereo.

Het heeft nog nooit zo lang geduurd voordat er muziek uit onze speakers kwam.

De scheiding tussen het voetstuk en de rest van de behuizing van de thuisstereo lijkt totaal overbodig - het bovenste gedeelte van ons testmodel paste niet eens precies in het voetstuk en trilde een beetje. Dit voegt niet alleen een mogelijk storingspunt toe aan de BoseLink-verbinding, maar omdat één kant bedraad is, moet het hele voetstuk worden vervangen als de kabel of pinnen op de aansluiting beschadigd zijn. De stereo moet ook vanaf de onderkant worden opgepakt als deze naar een andere locatie wordt verplaatst.

Er zijn veel roosters op de stereo, vermoedelijk voor luchtventilatie. De keuze van het rooster voor de stereoluidsprekers ziet er goed uit en wikkelt zich een beetje rond de zijkanten van de behuizing. De afgeronde hoek werkt goed bij deze stereo om de onhandige vorm te verzachten.

Het LED-aanraakscherm is ingeklemd tussen de twee luidsprekerstuurprogramma's, met de cd-sleuf er net onder. In plaats van de fysieke knop aan de achterkant die wordt gebruikt voor Wi-Fi-connectiviteit, fungeert het aanraakscherm als de aan/uit-knop, geeft het albumillustraties weer en toont het systeeminformatie. Als je op de albumillustratie tikt, verschijnt er een afspeelschuifregelaar, maar we konden hem niet door de nummers laten schuiven.

Het scherm is helder en duidelijk. Het nadeel is dat we geen optie konden vinden om het 's nachts te dimmen, en vonden het te fel om als wekker naast het bed te fungeren.

Ondanks het aantal ingangen en andere ontwerpcomplexiteiten, heeft de Bose Wave SoundTouch IV een zeer minimalistische gebruikersinterfacebenadering. We geloven niet dat het bedoeld is om te worden gebruikt zonder de afstandsbediening of SoundTouch-app, ook al lijkt het op het aanraakscherm eenvoudig te zijn.

Net als de afmetingen en het gewicht van de behuizing waren de afmetingen van de afstandsbediening niet zoals vermeld - ze zijn eigenlijk dichter bij 0,4 inch diep, 3,8 inch lang en 2,1 inch breed en weegt 1,4 ounces.

De zwarte afstandsbediening heeft duidelijke en gemakkelijk te zien witte tekst en pictogrammen met fysieke knoppen die u kunt voelen en horen klikken wanneer u erop drukt. Sommige hebben een korte en lange drukfunctie met instructies in de handleiding. Het ontwerp is behoorlijk solide en onze enige klacht is dat het heel weinig gewicht heeft en te veel aanvoelt als speelgoed voor zo'n duur, high-end stereosysteem.

Image
Image

Configuratieproces: Frustrerend en tijdrovend

Hoewel Bose "elegante eenvoud" claimt voor hun Wave SoundTouch IV-stereosysteem en dat het "systeem binnen enkele minuten eenvoudig kan worden opgezet", vonden wij (en een aanzienlijk aantal andere klanten) dat dit verre van waar was. Zelfs met onze technische ervaring duurde de eerste installatie drie uur, met nog een aantal extra uren om verbinding te maken met onze apparaten en te leren hoe het systeem te gebruiken.

Nadat we het voetstukgedeelte van de stereo met de bedrade DIN-kabel hadden aangesloten op de negen-pins aansluiting op het bovenste gedeelte, probeerden we het apparaat met ons wifi-netwerk te verbinden met behulp van de Bose SoundTouch-app. Dit bleek moeilijker dan verwacht en moest uiteindelijk de sokkel opnieuw opstarten om het werkend te krijgen. Toen we hem eindelijk hadden aangesloten, begon de stereo met het downloaden en installeren van een firmware-update.

Het klonk geweldig - en toen begonnen de problemen met het verbreken van de wifi-verbinding.

Zelfs met een snelle zakelijke internetverbinding duurde het bijna een uur voordat deze update was voltooid. Toen de update klaar was, openden we de SoundTouch-app opnieuw en deze maakte zonder problemen verbinding met de speaker. Maar dan… nog een update. Ja, het koppelen van de mobiele software aan het luidsprekersysteem leidde tot een nieuwe update van een uur.

Eindelijk, na twee uur wachten, werd er muziek gestreamd via wifi. Het klonk geweldig - en toen begonnen de problemen met het verbreken van de wifi-verbinding. We hebben geprobeerd het systeem dichter bij onze router te plaatsen, onze apparaten opnieuw op te starten, de app te verwijderen en opnieuw te installeren, het SoundTouch-voetstuk opnieuw op te starten en zelfs de fabrieksinstellingen te herstellen. De wifi bleef willekeurig loskoppelen.

Bluetooth, aux in en koptelefoon werkten allemaal prima. Hoewel we geen NAS-schijf (Network Attached Storage) hadden om mee te testen, stelt Bose dat bepaalde NAS-schijven compatibel zijn met SoundTouch-systemen.

Vervolgens probeerden we de klok en de alarmen in te stellen, waarvan er twee zijn. Het was snel en de instructies in de handleiding waren nuttig om onze alarmen in te stellen.

Image
Image

Software en Firmware: Zou meer gepolijst moeten zijn

Naast het feit dat we direct uit de doos firmware-updates nodig hebben, vonden we de SoundTouch-app verwarrend en moeilijk te navigeren. De touchscreen- en weergavesoftware snijdt de namen van sommige nummers af en heeft weinig andere functies dan het weergeven van informatie. Wat de software mist, wordt bestuurd door de hardware-afstandsbediening.

Over het algemeen voldoet de softwarefunctionaliteit niet aan de verwachtingen. Bose had de afstandsbediening moeten weggooien en alle gebruikersbedieningen in de touch-display-interface en de SoundTouch-app moeten inbouwen. We vinden ook dat het aanraakscherm en de app dezelfde functies moeten hebben en dezelfde dingen moeten kunnen bedienen. Het is niet erg gebruiksvriendelijk om te schakelen tussen verschillende invoerapparaten.

Image
Image

Connectiviteit: problemen met wifi

We hebben onze wifi-verbindingsproblemen al behandeld en konden geen oplossing vinden. Deze problemen zijn ook door andere gebruikers genoemd. We hadden ook wat wifi-problemen met de Bose Home Speaker 500 die we hebben beoordeeld, maar de problemen kwamen niet zo vaak voor en het apparaat verbrak de verbinding niet volledig met het netwerk.

De Wave SoundTouch IV kan handsfree worden gebruikt met elk Alexa-apparaat zoals de Amazon Echo Dot. Met spraakintegratie kun je een afspeellijst starten, het volume wijzigen, van nummer wisselen, ontdekken wat er wordt afgespeeld en als je meerdere luidsprekers hebt, kun je de luidspreker in je keuken veranderen in die in je woonkamer.

Gelukkig zijn er andere aansluitmogelijkheden. Bluetooth is een fluitje van een cent om in te stellen, de verbinding blijft solide bij het streamen van audio, de aux-ingang werkt zoals verwacht en de hoofdtelefoonuitgang werkt zoals het hoort. We hebben tegenwoordig niet veel cd's, maar we hebben er een paar afgestoft en de Wave SoundTouch IV kan dit formaat inderdaad aan als schijven je ding zijn.

Image
Image

Geluidskwaliteit: wat doet Bose het beste

Bose's kenmerkende geluidskwaliteit en toon worden goed vertegenwoordigd door de Wave SoundTouch IV. Audio is helder en goed gedefinieerd over het hele frequentiespectrum, hoewel er iets minder definitie en dreun in de bas is dan bij de Home Speaker 500 en SoundLink Revolve+ die we hebben getest.

De Wave SoundTouch IV kan zeer luid worden met bijna geen vervorming. Hoge en middentonen zijn helder en schoon, en het systeem klonk geweldig met elk genre waar we naar luisterden.

De Wave SoundTouch IV kan zeer luid klinken met bijna geen vervorming.

De Wave SoundTouch IV heeft lang niet zo'n breed geluidsbeeld als de Home Speaker 500. Maar hij heeft wel degelijke en plezierige stereo, met de twee licht gehoekte drivers. Je kunt gemakkelijk een kamer vullen en je muziek horen met helder, vol en gearticuleerd geluid.

De hoofdtelefoonuitgang lijkt iets minder definitie in de bas te hebben en een smaller geluidsbeeld in vergelijking met apparaten met betere chipsets voor hoofdtelefoonversterkers. Maar het geluid klinkt nog steeds geweldig. Als je van je muziek geniet met een echt mooie koptelefoon, dan zou een speciale koptelefoonversterker een goede investering zijn.

Image
Image

Prijs: duur voor een systeem met gebreken

Oorspronkelijk $ 599,99 (adviesprijs) en nu te koop voor tussen $ 450 en $ 500 online, is de Wave SoundTouch IV nog steeds aan de dure kant. Bose heeft naam gemaakt als het gaat om kwaliteit, dus als je merkloyaliteit hebt, hebben ze veel betere opties in dezelfde prijsklasse.

Dat gezegd hebbende, er zijn veel minder opties die ook de SoundTouch-cd-speler of AM/FM-radiotuner hebben. Bekijk onze selectie voor de beste cd-spelers en -wisselaars als je nog veel cd's hebt.

Concurrentie: Bose Wave SoundTouch IV vs. Yamaha MCR-B020BL

Een veel goedkopere optie is het Yamaha MCR-B020BL Micro Component System dat we samen met de Wave SoundTouch IV hebben getest. Met een adviesprijs van $ 199,95 is de Yamaha MCR-B020BL een zeer solide concurrent. Hoewel de Yamaha MCR-B020BL niet het kenmerkende geluid van Bose heeft, waren we verrast door waartoe hij in staat was.

De Yamaha MCR-B020BL heeft een cd-speler, AM/FM-radio, afstandsbediening, slaaptimer en alarm. Het geluid heeft een rijke maar enigszins modderige bas en de luidsprekers zijn gescheiden van de stereo, zodat je je luisterervaring kunt instellen zoals je wilt. Je kunt verbinding maken via Bluetooth of de aux-ingang gebruiken en er is een USB-poort om je andere apparaten op te laden.

Wat de Yamaha MCR-B020BL mist, is wifi-streaming, een app om de stereo te bedienen, de mogelijkheid om meerdere speakers en systemen aan elkaar te koppelen en stembediening. Als je die opties niet nodig hebt, dan is de Yamaha MCR-B020BL misschien een goede, goedkopere keuze voor jou.

Kijk ergens anders; deze stereo is onnodig moeilijk te gebruiken en slecht ontworpen

Het Bose Wave SoundTouch Music System IV zou enorm hebben geprofiteerd van een uitgeklede interface en connectiviteitskeuzes, maar zelfs dan zou het nog steeds aan esthetiek ontbreken. Tussen ontwerp, software en constante wifi-connectiviteitsproblemen kunnen we dit systeem niet aanbevelen, vooral niet voor zo'n premium prijs.

Specs

  • Productnaam Wave SoundTouch Music System IV
  • Productmerk Bose
  • MPN 738031-1310
  • Prijs $599.00
  • Gewicht 10,2 lbs.
  • Productafmetingen 4,5 x 5,3125 x 8,625 inch.
  • Kleur Zwart, Zilver
  • Connectiviteit 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth
  • Ingangen/uitgangen 3,5 mm aux-ingang, 3,5 mm koptelefoonaansluiting, FM-antenne, Micro-B USB en USB Type-A setup-poorten, Ethernet-poort, BoseLink-poort, AC-voeding
  • Ondersteunde audioformaten MP3, WMA, AAC, FLAC, Apple Lossless
  • Afstandsbediening Ja
  • Mic: Ja
  • Alarm Dual
  • Compatibiliteit Android, iOS, Windows, Mac
  • Garantie één jaar

Aanbevolen: