IPad Pro (2021, M1) Review: desktopprestaties in een tablet

Inhoudsopgave:

IPad Pro (2021, M1) Review: desktopprestaties in een tablet
IPad Pro (2021, M1) Review: desktopprestaties in een tablet
Anonim

Bottom Line

De iPad Pro (2021, M1) is een mix van de ongelooflijke verwerkingskracht van morgen en het prachtige Liquid Retina-display, geketend aan iPadOS van gisteren.

Apple iPad Pro 12,9-inch (2021)

Image
Image

We hebben de iPad Pro (2021, M1) gekocht zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De iPad Pro (M1, 2021) lijkt veel op de laatste versie van de hardware, maar de overeenkomsten zijn slechts oppervlakkig. Dit is een iPad gebouwd op dezelfde architectuur als de 2020 MacBook Air, de Mac Mini en de 2021 iMac. De grootste van de twee iPad Pro-modellen kreeg ook een grote scherm-upgrade en beide modellen hebben een krachtige nieuwe camera aan de voorkant die de gloednieuwe Center Stage-functie mogelijk maakt.

De 2021 iPad Pro wordt aangedreven door dezelfde M1-chip als de 2020 MacBook Air en andere recent uitgebrachte Macs, wat groot nieuws is. De iPad Pro is nog steeds een heel ander apparaat dan een MacBook Air vanwege de verschillen tussen iPadOS en MacOS, maar de brute kracht van deze tablet is onmiskenbaar. Ik was al onder de indruk van de M1 MacBook Air en wilde graag een M1 iPad Pro in handen krijgen om te zien wat hij echt zou kunnen doen.

Ik was in staat om ongeveer een maand met een M1 iPad Pro door te brengen, inclusief een week waarin ik de iPad Pro vastmaakte aan een Magic Keyboard en mijn dagelijkse stuurprogramma-desktop en laptop helemaal dumpte. Ik heb in die tijd alles getest, van prestaties tot gebruiksgemak, productiviteit en zelfs gaming. Ik schreef artikelen, werkte aan deze recensie, bewerkte foto's en merkte alleen dat ik absoluut terug moest naar mijn Windows-pc of iMac om games te spelen die niet beschikbaar zijn op iPad OS.

Bottom Line

De iPad Pro 2021 heeft een enorme upgrade gekregen ten opzichte van het 2020-model in de vorm van de M1-chip. Hoewel de A12Z Bionic-chip op zich al indrukwekkend was, plaatst de M1-chip in de nieuwste iPad Pro hem qua prestaties op hetzelfde niveau als de huidige Macs en MacBooks. Het scherm is ook verbeterd in het 12,9-inch model dankzij de Mini LED-technologie, en de verbeterde camera aan de voorzijde maakt de Center Stage-functie mogelijk voor betere videoconferenties.

Ontwerp: beproefd ontwerp verbergt grote veranderingen onder de motorkap

De iPad Air- en standaard iPad-lijnen hebben onlangs een behoorlijke facelift ondergaan, maar de iPad Pro 2021 heeft dezelfde professionele lijnen als zijn voorganger. Het ziet er bijna precies hetzelfde uit als de 2020-versie, met alle belangrijke wijzigingen en upgrades onder de motorkap.

Het model dat ik heb getest, heeft een enorm 12,9-inch scherm dat de voorkant van het apparaat domineert, omringd door een uniform dikke rand. De rand die de camera aan de voorkant verbergt, is niet dikker dan de andere.

Uitgerust met 5G, weegt dit model een forse 1,51 pond, terwijl het kleinere 11-inch model slechts 1,03 pond weegt. Hoewel het slechts nominaal bestand is tegen vingerafdrukken, voelt het oleofobe (olieafstotende) scherm lekker glad aan, of het nu wordt bediend via aanraking of Apple Pencil. Ik merkte dat het vrij gemakkelijk vingerafdrukken kon verzamelen, hoewel het gemakkelijk genoeg opruimde.

Image
Image

Aan de achterkant heeft iPad Pro 2021 een spiegelend Apple-logo vooraan en in het midden. De camera-array bevindt zich in de linkerbovenhoek en de bekende drie stippen van een Smart Connector bevinden zich aan de onderkant. De Smart Connector is dezelfde connector die wordt geleverd op de iPad Pro 2020 en de iPad Air 4, hoewel je een nieuw Magic Keyboard moet kopen als je niet echt een onhandige pasvorm wilt.

De onderkant van de iPad Pro 2021 heeft een Thunderbolt/USB4-poort en twee luidsprekers, terwijl de bovenrand nog twee luidsprekers, drie microfoons en de gelijknamige bovenste knop heeft. Er is geen duimafdruksensor, maar de iPad Pro 2021 ondersteunt Face ID, wat ik 's ochtends perfect heb gevonden, ongeacht een bril en rommelig haar.

De linkerkant bevat nog een microfoon, terwijl de rechterkant de nano-simkaartlade, een magnetische connector voor het opladen van een Apple Pencil en de volumeknoppen bevat. De iPad Pro 2021 is verkrijgbaar in twee kleuren: zilver en spacegrijs.

Hoewel het aan de buitenkant min of meer ongewijzigd blijft, is dat niet echt een probleem. De iPad Pro 2021 heeft zowel de premium look en feel die je van een dergelijk toestel mag verwachten. Het 12,9-inch model dat ik heb getest is een beetje groot en zwaar voor gebruik als tablet, maar dat formaat leent zich goed voor multitasken, tekenen met de Apple Pencil en films kijken op het grote, mooie scherm.

Display: fantastisch Liquid Retina-display op het 12,9-inch model

De laatste versie van de iPad Pro heeft al een van de beste schermen op de markt, en de 12.9-inch M1 iPad Pro gaat nog verder. De grotere versie van de iPad Pro 2021 is uitgerust met wat Apple een Liquid Retina XDR-display noemt. In termen van industriestandaarden verta alt dat zich naar Mini LED, maar het is prachtig, hoe je het ook wilt noemen. Afgezien van de M1-chip, waar ik zo op terugkom, is het scherm een van de meest dwingende redenen om te upgraden als je al een oudere iPad Pro hebt.

Het display is nog steeds een liquid crystal display (LCD), geen organische light-emitting diode (OLED), maar de verbetering ten opzichte van de laatste versie van de hardware is nog steeds opmerkelijk. De laatste iPad Pro werd verlicht door een reeks van 72 LED's, terwijl meer dan 10.000 mini-LED's de Liquid Retina Display XDR op de 2021 M1 iPad Pro verlichten. Het enorme aantal LED's dat in het scherm is verpakt, zorgt voor een betere contrastcontrole, inclusief absoluut abyssaal zwart, direct naast helder wit en alles daartussenin.

De laatste iPad Pro werd verlicht door een reeks van 72 LED's, terwijl meer dan 10.000 mini-LED's de Liquid Retina Display XDR op de 2021 M1 iPad Pro verlichten.

Het scherm is absoluut een hoog watermerk, maar wordt helaas niet meegeleverd met de kleinere versie van de iPad Pro. De kleinere iPad Pro heeft hetzelfde True Tone-display, een breed kleurengamma en een geweldige pixeldichtheid als de grotere, maar lang niet zo helder. Het heeft zelfs een helderheid van slechts 600 nits versus 1000 nits van de grotere iPad Pro die ik heb getest.

Prestaties: de M1-chip van Apple biedt meer kracht dan de iPad Pro echt nodig heeft

Hoewel de iPad Pro 2021 heel veel lijkt op zijn voorganger, bedriegt de schijn. Binnen zijn vertrouwde behuizing, en achter dat prachtige scherm, bevat deze iPad Pro hardware die meer gemeen heeft met de MacBook Air (2020), Mac Mini (2020) en iMac (2021) dan de laatste generatie iPad Pro. Het wordt aangedreven door dezelfde M1-chip, met een 8-core CPU, 8-core GPU, 16-core Neural Engine en 8 GB of 16 GB RAM.

Omdat ik precies wilde zien waartoe een M1 iPad in staat is, heb ik onmiddellijk benchmark-apps geïnstalleerd en uitgevoerd nadat ik klaar was met het uitpakken. Ik begon met een paar benchmarks van GFXBench Metal. De eerste was Car Chase, dat een 3D-spel simuleert met lichteffecten, geavanceerde shaders en de rest. De iPad Pro scoorde maar liefst 67 frames per seconde (fps), wat hoger is dan de 60,44 fps die ik zag van de M1 Mac Mini.

In de minder intensieve T-Rex-benchmark waren de resultaten nog indrukwekkender. De iPad Pro haalde een zinderende 119 fps, vergeleken met de 60 fps die ik zag van de Mac Mini.

Image
Image

Ten slotte heb ik de Wildlife-benchmark van 3DMark uitgevoerd. Wildlife is een iOS-specifieke benchmark en draait op iPadOS; Ik heb het ook op de M1 Mac Mini uitgevoerd. De iPad Pro behaalde een algemene score van 17. 053 en 102,1 fps. Dat is slechts iets minder dan de M1 Mac Mini, die 17,930 scoorde.

Na het zien van die indrukwekkende benchmarks, installeerde ik Genshin Impact net op tijd voor de enorme Inazuma-update. Mijn real-world gaming-resultaten van de iPad Pro waren net zo indrukwekkend als de benchmarks. Nadat ik met succes een Xbox-controller had gekoppeld, vond ik de gameplay in Genshin net zo boterzacht als ik gewend ben op mijn echte gaming-installatie.

Ik heb mijn Genshin-dagbladen in een mum van tijd doorgenomen en zelfs mijn wekelijkse wereldbazen vermoord, iets wat ik nooit echt leuk vond om te doen op mobiele apparaten. Helaas, ondanks de indrukwekkend krachtige M1-chip, is het onmogelijk dat de iPad Pro het overneemt als mijn belangrijkste mobiele gaming-installatie. Totdat het macOS-apps kan draaien, en dat lijkt onwaarschijnlijk, zijn de meeste games die ik wil spelen niet beschikbaar op iPad.

Productiviteit: Maakt een fatsoenlijke laptopvervanger met een toetsenbordbehuizing en geüpgraded naar iPadOS 15

De iPad Pro (M1, 2021) is meer klaar voor gebruik dan welke iPad dan ook. Ik vond deze iPad een productiviteitskrachtpatser na het upgraden naar iPadOS 15. De M1-chip biedt serieuze kracht en ik kon mijn hele normale werklast doorkauwen zonder terug te gaan naar mijn gewone machine. Dat omvat onderzoek en schrijven, beeldbewerking, videoconferenties en al het andere.

Hoewel de iPad Pro een beetje onhandig aanvoelt als een tablet met zijn grote 12,9-inch scherm, vond ik hem verrassend competent als vervanging voor een laptop. Toen ik iPadOS 15 installeerde, was multitasken een fluitje van een cent, en het stikte niet een beetje bij het bijwerken van foto's.

De iPad Pro laat op een paar gebieden te wensen over, zoals bestandsbeheer, waardoor ik ervoor terugschrik om hem fulltime als werkmachine te gebruiken. Ik zou echter niet aarzelen om het in mijn tas te gooien met een Bluetooth-toetsenbord of de Magic Keyboard-hoes om mijn werk buiten kantoor te doen. Ik geef nog steeds de voorkeur aan macOS of Windows voor veel taken, maar de iPad Pro is een sterke zaak voor zichzelf in combinatie met een Magic Keyboard en Apple Pencil.

Bottom Line

De iPad Pro 2021 heeft dezelfde uitstekende quad-stereoluidsprekerlay-out als zijn voorganger. De luidsprekers zijn luid, duidelijk en van meer dan voldoende hoge kwaliteit om muziek te streamen, games te spelen en tv en films te kijken zonder een headset aan te sluiten. Er is geen audio-aansluiting, maar u kunt een USB-C-hoofdtelefoon aansluiten of Bluetooth-oordopjes aansluiten.

Netwerk: goede prestaties via wifi, LTE en 5G

De iPad Pro (M1, 2021) leverde onberispelijke netwerkprestaties tijdens mijn tijd ermee. Ik was onder de indruk van de snelheid en betrouwbaarheid bij verbinding met zowel wifi als mobiele data. Het beschikt over 802.11ax Wi-Fi 6 met gelijktijdige dual-band, HT80 met MIMO en Bluetooth 5.0, en de versie die ik heb getest ondersteunt ook 5G, LTE en een handvol andere draadloze datastandaarden. Voor het grootste deel van mijn gebruik, en ook voor testdoeleinden, gebruikte ik het met mijn Eero Mesh Wi-Fi-systeem op een Mediacom-verbinding van 1 GB, een Google Fi-simkaart voor LTE en een AT&T-gegevenssimkaart voor LTE en 5G.

Verbonden met mijn wifi en gemeten in de nabijheid van de router, heb ik een downloadsnelheid van 460 Mbps en een uploadsnelheid van 25 Mbps gemeten. Dat is sneller dan de 316 Mbps die ik tegelijkertijd heb gemeten met mijn Pixel 3 en de 368 Mbps die ik heb gemeten met mijn iPhone SE. Ik nam de iPad Pro toen ongeveer 15 meter van de modem en alle toegangspunten, en de downloadsnelheid nam nauwelijks toe. Zelfs in mijn garage, meer dan 30 meter van het dichtstbijzijnde toegangspunt, haalde het een indrukwekkende downloadsnelheid van 250 Mbps.

Image
Image

Toen ik wifi uitschakelde en verbinding maakte met T-Mobile-torens via een Google Fi-simkaart, leverde een krachtige LTE-verbinding een indrukwekkende 75,5 Mbps down op. Gemeten op dezelfde plaats en verbonden met hetzelfde netwerk, slaagde mijn Pixel 3 er maar in om 8,49 Mbps down te halen.

Ik kon de iPad Pro niet goed laten spelen met Google Fi's 5G, dus ik heb hem ook getest met een AT&T-gegevenssimkaart. Verbonden met LTE bij mij thuis, heb ik 25 Mbps gemeten, wat aanzienlijk beter is dan de 15 Mbps die ik van mijn Netgear Nighthawk M1 in dezelfde positie zag. Toen ik dichter bij een AT&T 5G-toren kwam, heb ik een topdownloadsnelheid van 85 Mbps gemeten.

Ik blijf voorlopig bij mijn LTE Google Fi-simkaart, omdat het netwerk sterker is waar ik ben, maar de 5G-compatibiliteit zal in de toekomst waarschijnlijk van pas komen. En dat is een soort lopend thema voor de 2021 iPad Pro.

Camera: Center Stage zet je in, nou ja, centraal

De iPad Pro (M1, 2021) is het eerste Apple-apparaat dat de Center Stage-functie ondersteunt, die gebruikmaakt van de ultrabrede camera aan de voorzijde en machine learning om u tijdens videogesprekken in het midden te houden. Center Stage is gebouwd voor FaceTime, maar andere apps zoals Zoom ondersteunen het ook.

In plaats van alleen een afbeelding van jou te sturen terwijl je aan één kant van het scherm zit, identificeert Center Stage je in de opname en snijdt vervolgens het irrelevante deel van de opname weg. Omdat de iPad Pro een 12 MP camera aan de voorkant heeft met een scherptediepte van 122 graden, kan hij alleen het relevante deel van de opname vastleggen zonder details te verliezen. Het volgt u zelfs als u opstaat en rondloopt en kan identificeren of een tweede persoon zijn gezichtsveld betreedt en u beiden in beeld houdt.

Image
Image

De camera's aan de achterkant blijven ongewijzigd ten opzichte van de iPad Pro van 2020. Het is nog steeds een array met twee camera's, met een 12 MP groothoeklens en een 10 MP ultragroothoeklens. Foto's maken en video's maken met een 12,9-inch tablet is een beetje onhandig, maar de resultaten zijn geweldig in verschillende lichtomstandigheden, met uitstekende kleuren en helderheid. Details komen mooi over, met heldere, levensechte kleuren en een mooi dynamisch bereik.

Batterij: gaat de hele dag mee bij licht gebruik

De 12,9-inch iPad Pro die ik heb getest, wordt geleverd met een forse batterij van 40,88 wattuur en de kleinere 11-inch versie wordt geleverd met een batterij van 28,65 wattuur. Zelfs met de krachtige M1-chip en het enorme Retina-display om te voeden, kan de batterij de iPad Pro nog steeds de hele dag laten werken. Tijdens licht gebruik, het streamen van video en surfen op het web, heb ik meer dan 10 uur gebruik geklokt voordat ik de stekker in het stopcontact stak.

Tijdens intensief gebruik, het bewerken van afbeeldingen en andere arbeidsintensieve taken, heb ik nog steeds een volledige werkdag van acht uur uit de iPad Pro-batterij geperst. Deze resultaten komen niet helemaal overeen met wat ik zag van de iPad Air 4, maar de M1 iPad Pro is ook een stuk krachtiger en heeft een veel mooier scherm.

Tijdens intensief gebruik, het bewerken van afbeeldingen en andere resource-intensieve taken, heb ik nog steeds een volledige werkdag van acht uur uit de iPad Pro-batterij geperst.

Software: iPadOS 15 zorgt voor betere multitasking, de app-bibliotheek en universele bediening

De iPad Pro (M1, 2021) die aanvankelijk werd geleverd met iPadOS 14 en later een update ontving met de aanzienlijk verbeterde iPadOS 15. Functies die een jaar eerder in iOS verschenen, zoals de App Drawer en Smart Widgets, zijn eindelijk beschikbaar, samen met een aantal andere welkome veranderingen en toevoegingen. Multitasking is ook verbeterd, hoewel sommige apps de nieuwe functie Split View niet ondersteunen.

Verbeterde multitasking is de meest cruciale functie in iPadOS 15. In plaats van de niet-intuïtieve gebaren die in eerdere versies van het besturingssysteem werden gebruikt, gebruikt iPadOS 15 een klein menu waarmee je kunt kiezen tussen een zij-aan-zij-weergave, een weergave waar de ene app of venster smaller is dan de andere, en een traditionele optie voor volledig scherm. Je hebt toegang tot het menu door op een ellipspictogram boven aan compatibele apps te tikken, en het is behoorlijk intuïtief. Het enige negatieve hier is dat sommige apps Split View niet ondersteunen.

De nieuwe plankfunctie helpt ook bij multitasking, waardoor je toegang hebt tot de geopende vensters van een app. Het verschijnt automatisch wanneer u een app opent die meerdere vensters ondersteunt. Vanaf daar kun je op degene tikken die je wilt of wegvegen die je niet langer wilt.

Hoewel iPadOS nog een lange weg te gaan heeft voordat ik me op mijn gemak zou voelen om de iPad Pro als een fulltime laptopvervanger te gebruiken, brengen de multitasking-verbeteringen in deze nieuwste versie het dichterbij dan ooit tevoren.

Een andere belangrijke verbetering is de toevoeging van de app-bibliotheek, een functie die iOS in 2020 ontving. Het is hier net zo handig als daar, en ik vind het heerlijk om mijn meest gebruikte apps intelligent gegroepeerd en gerangschikt te hebben. Je kunt het omhoog trekken zoals je doet op iOS door naar rechts te vegen totdat je het einde van je apps hebt bereikt, maar het is ook direct in het dock beschikbaar voor veel gemakkelijkere toegang.

Mijn favoriete nieuwe functie in iPadOS 15 is ook een macOS Monterey-functie. Het heet Universal Control en je kunt het toetsenbord en de muis van je Mac op je iPad gebruiken. Het stelt je ook in staat om bestanden te slepen en neer te zetten tussen je Mac en iPad, wat een beetje extra gemak is dat erg fijn is om te hebben.

Hoewel iPadOS nog een lange weg te gaan heeft voordat ik me op mijn gemak zou voelen om de iPad Pro als een fulltime laptopvervanger te gebruiken, brengen de multitasking-verbeteringen in deze nieuwste versie het dichterbij dan ooit tevoren. Ik was in staat om de iPad Pro te gebruiken om verschillende artikelen te onderzoeken en te schrijven terwijl ik niet achter mijn bureau zat tijdens mijn eerste tijd met de recensie-eenheid, en ik heb zelfs wat werk gedaan aan deze recensie. De plank en app-switcher maken het een stuk eenvoudiger om tussen verschillende apps en combinaties van apps te wisselen, en de functie van het middelste venster is een leuke touch.

De olifant in de kamer hier is dat hoewel iPadOS 15 veel op tafel brengt en helpt te laten zien waartoe de nieuwe iPad Pro echt in staat is, het nog steeds geen macOS is. Je kunt iPad-apps op je Mac draaien, maar die straat gaat maar één kant op, ondanks de krachtige M1-architectuur van de iPad Pro. Dus hoewel elke nieuwe versie van iPadOS welkome verbeteringen brengt, moet je nog steeds een echte laptop uitbreken voor elke taak waarvoor een app nodig is die alleen beschikbaar is op macOS.

Prijs: kost evenveel als een mooie laptop

De 12,9-inch iPad Pro die ik heb getest, begint bij $ 1.099 en de kleinere 11-inch versie begint bij $ 799, waarbij beide modellen in prijs stijgen als je meer opslagruimte, RAM of 5G wilt. De specifieke versie die ik heb getest, heeft een adviesprijs van $ 1.299 zoals geconfigureerd, ongeveer dezelfde prijs als de 512 GB MacBook Air. Het is een dure tablet en die prijs gaat alleen omhoog als je een Magic Keyboard en Apple Pencil wilt toevoegen. Deze accessoires zijn niet strikt noodzakelijk, aangezien je elk Bluetooth-toetsenbord kunt gebruiken, maar ze transformeren en verbeteren de ervaring van het gebruik van een iPad Pro.

Uiteindelijk kun je verwachten dat je hetzelfde bedrag beta alt voor een volledig uitgeruste iPad Pro als voor een mooie laptop, en een MacBook kan macOS-apps uitvoeren die de iPad Pro niet kan. De iPad Pro 2021 is net zo krachtig als de MacBook Air uit 2020, hoewel hij een beter scherm heeft en, belangrijker nog, je hem als tablet kunt gebruiken.

iPad Pro (M1, 2021) versus iPad Air 4 (2020)

Toen ik naar de iPad Air 4 keek, vergeleek ik hem zeer gunstig met de vorige generatie iPad Pro. De iPad Pro 2021 verandert het spel, maar hoeveel precies?

De twee cruciale verschillen tussen de iPad Pro (M1, 2021) en iPad Air (2020) zijn hun beeldschermen en chipsets. De 12,9-inch iPad Pro heeft een aanzienlijk groter scherm, waardoor hij beter geschikt is voor multitasking, en hij is ook helderder, kleurrijker en heeft een aanzienlijk beter contrast.

De M1-chip maakt de iPad Pro ook aanzienlijk krachtiger dan de iPad Air uit 2020. Volgens Apple biedt het 50 procent snellere CPU-prestaties en 40 procent snellere GPU-prestaties.

Als je prijzen vergelijkt, wordt het ingewikkelder. De iPad Air begint bij slechts $ 599, vergeleken met $ 799 voor de 11-inch iPad Pro of $ 1.099 voor de 12.9-inch iPadPro. De iPad Air is ook een zeer competente tablet met meer dan genoeg kracht voor de meeste taken. Het is niet op dezelfde manier toekomstbestendig als de M1 iPad Pro, maar het is nog steeds een goede deal als je geen groter scherm of de extra kracht nodig hebt.

Voor beter of slechter, het is als een MacBook zonder macOS

De iPad Pro (M1, 2021) komt dichter bij het vervangen van laptops dan ooit tevoren. Het verandert in indrukwekkende benchmarks nog indrukwekkendere real-world prestaties, en het scherm is echt iets moois. Het is ook zo duur dat het precies het MacBook-gebied binnendringt. En hoewel het de kracht heeft om nek aan nek te lopen met een MacBook, houdt iPadOS de hardware tegen op een aantal frustrerende manieren die Apple hopelijk in de toekomst zal aanpakken.

Specs

  • Productnaam iPad Pro 12,9-inch (2021)
  • Product Merk Appel
  • MPN MHNR3LL/A
  • Prijs $1, 099.00
  • Releasedatum mei 2021
  • Gewicht 1,5 lbs.
  • Productafmetingen 8,46 x 11,04 x 0,25 inch.
  • Kleurruimte Grijs, Zilver
  • Garantie Een jaar
  • Platform iPadOS 15
  • Processor M1-chip (8-core CPU, 8-core GPU, 16-core Neural Engine)
  • RAM 8GB of 16GB
  • Opslag 128GB - 2TB
  • Camera achterzijde: 12 MP breed, 10 MP ultrabreed; Voorkant: 12MP met middenpodium
  • Batterijcapaciteit 12,9-inch: 40,88 wattuur li-po (zoals getest); 11-inch: 28,65 wattuur li-po
  • Poorten Thunderbolt/USB4 (USB-C)
  • Waterdicht Nee

Aanbevolen: