Waarom onderzoekers het niet eens kunnen worden over AI-bewustzijn

Inhoudsopgave:

Waarom onderzoekers het niet eens kunnen worden over AI-bewustzijn
Waarom onderzoekers het niet eens kunnen worden over AI-bewustzijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een toponderzoeker zegt dat AI al bewust is.
  • Maar andere AI-experts zeggen dat computers nog ver verwijderd zijn van het verwerven van cognitieve vaardigheden op menselijk niveau, inclusief bewustzijn.
  • Bepalen of iets bewust is, kan lastig zijn.
Image
Image

Het idee van bewuste kunstmatige intelligentie (AI) roept beelden op van machines die de wereld overnemen, maar experts zijn het er niet over eens of ze het concept serieus moeten nemen.

Een top-AI-onderzoeker beweerde onlangs dat AI al slimmer is dan we denken. Ilya Sutskever, de hoofdwetenschapper van de onderzoeksgroep OpenAI, tweette dat "het kan zijn dat de grote neurale netwerken van vandaag een beetje bewust zijn." Maar andere AI-experts zeggen dat het veel te vroeg is om iets dergelijks te bepalen.

"Om bewust te zijn, moet een entiteit zich bewust zijn van haar bestaan in haar omgeving en dat acties die zij onderneemt van invloed zullen zijn op haar toekomst", vertelde Charles Simon, de CEO van FutureAI, aan Lifewire in een e-mailinterview. "Geen van beide is aanwezig in de huidige AI."

Bovenmenselijk?

Sutskever heeft eerder gewaarschuwd dat superslimme AI problemen kan veroorzaken. Geïnterviewd in de AI-documentaire iHuman, zei hij dat geavanceerde AI "alle problemen zal oplossen die we vandaag hebben", maar waarschuwde hij ook dat ze "het potentieel hebben om oneindig stabiele dictaturen te creëren".

OpenAI is opgericht als een non-profitorganisatie die bedoeld is om de risico's die intelligente computers met zich meebrengen het hoofd te bieden, maar heeft ook onderzoek gedaan om AI te creëren.

Hoewel veel wetenschappers Simons bewering dat AI bij bewustzijn is, hebben afgewezen, heeft hij minstens één bekende verdediger. MIT computerwetenschapper Tamay Besiroglu verdedigde Sutskever in een Tweet.

"Het is teleurstellend om te zien dat zoveel prominente [machine learning] mensen dit idee belachelijk maken", schreef Besiroglu op Twitter. "Het maakt me minder hoopvol in het vermogen van het veld om enkele van de diepgaande, vreemde en belangrijke vragen serieus te nemen waarmee ze ongetwijfeld in de komende decennia zullen worden geconfronteerd."

Wat is bewustzijn?

Zelfs bepalen of iets bewust is, kan lastig zijn. AI-onderzoeker Sneh Vaswani vertelde Lifewire in een e-mail dat bewustzijn meerdere stadia heeft. AI heeft "fatsoenlijke doorbraken" gemaakt in de eerste fasen, zei hij.

"Vandaag de dag kan een machine emoties begrijpen, een persoonlijkheidsprofiel opbouwen en zich aanpassen aan de persoonlijkheid van een mens", voegde hij eraan toe. "Naarmate AI evolueert, gaat het sneller naar de geavanceerde stadia van bewustzijn dan we kunnen bevatten."

Er zijn veel definities van bewustzijn, en sommigen beweren dat bomen en mieren enigszins bewust zijn, een idee dat "de definitie uitbreidt tot buiten het gebruikelijke gebruik", zei Simon. Hij stelt dat zelfbewustzijn het begrip is van iemands zelf als een bewuste entiteit.

"Zowel bewustzijn als zelfbewustzijn manifesteren zich in een aantal gedragingen, zoals het tonen van eigenbelang, maar ook in een interne sensatie", zei Simon. "Als AI's echt bewust zijn, zullen we in staat zijn om het gedrag te observeren, maar zullen we weinig kennis hebben van de interne sensatie. Het is mogelijk om het bewustzijn te vervalsen met een bibliotheek van bewust verschijnende gedragingen, zoals naar zichzelf verwijzen als 'ik', maar een werkelijk bewuste entiteit is in staat om meerdere uitkomsten te plannen en te overwegen."

Vaswani is optimistisch over de uitkomst van het creëren van superslimme AI, ook al is Elon Musk een van degenen die hebben gewaarschuwd dat bewuste AI kan leiden tot de vernietiging van de mensheid.

Image
Image

"Wanneer AI volledig tot bewustzijn komt, zal het een 'onvolledige' samenleving voltooien: mens en AI zullen naast elkaar bestaan", zei Vaswani. "We zullen samen grotere doelen bereiken en AI zal naadloos opgaan in onze wereld."

Sommige AI-experts zeggen dat het concept van bewuste AI meer sci-fi is dan de realiteit. Het probleem heeft de neiging om te veel nadruk te leggen op robots in 'terminatorstijl' en niet op de zeer reële potentiële schade van vooringenomen AI die al bestaat, zei Triveni Gandhi, Responsible AI Lead bij AI-bedrijf Dataiku, in een e-mail aan Lifewire.

"We staan misschien niet voor de volgende Ex Machina, maar we staan voor een aantal echte uitdagingen", zei Gandhi. "Dit kan worden gezien in het misbruik van sterk bevooroordeelde AI om de kosten van de gezondheidszorg te voorspellen, in wervingstools die cv's oneerlijk wegfilteren, of in kredietverleningsmodellen die bestaande ongelijkheden versterken."

AI is niet inherent goed of slecht, het zijn gewoon gegevens die doen wat we ze zeggen te doen, betoogt Gandhi.

"Menselijke vooroordelen vinden hun weg naar data- en machine learning-modellen, dus we moeten heel duidelijk zijn over de data die we gebruiken, waarom we ervoor kiezen om AI in die hoedanigheid te gebruiken en hoe de keuzes vervolgens aan mensen worden gepresenteerd beïnvloed door een AI-systeem, " voegde Gandhi eraan toe.

Aanbevolen: