Adox's Color Mission wil de productie van fotofilms redden

Inhoudsopgave:

Adox's Color Mission wil de productie van fotofilms redden
Adox's Color Mission wil de productie van fotofilms redden
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De winst van Adox's Color Mission-film zal onderzoek naar de toekomst van film financieren.
  • Filmfotografie is een gezonde, groeiende markt die de vraag niet bij kan houden.
  • Color Mission ziet eruit als een behoorlijk goede film.

Image
Image

Het Duitse fotografiebedrijf Adox gebruikt de winst van zijn nieuwe Color Mission 35mm-film om onderzoek naar de toekomst van film te financieren.

Filmfotografie wordt alleen maar populairder. Tegelijkertijd wordt film duurder en hebben de fabrikanten moeite om het te maken, mede door leveringsproblemen. In een vreemde wending verkoopt Fujifilm zelfs omgedoopt rollen van Kodak Gold 200 als zijn eigen. Zoals we hieronder zullen zien, is Adox een Duits bedrijf met een missie om oude film- en fotografische chemicaliën te blijven maken en nu nieuwe te creëren.

"Hoezeer ik ook hou van het gemak van digitale fotografie, fotografie met film is echt een plezier", vertelde fotograaf CJ Moll aan Lifewire via e-mail. "Met digitale fotografie kun je snel foto's maken, bekijken en bewerken. Film vertraagt een fotograaf en doet ons nadenken over waar we een foto van maken, en het bestaat ook echt in de echte wereld, waardoor elk beeld veel meer waarde heeft dan iets verloren in de digitale afgrond."

Reddingsmissie

Adox begon in 1860 en maakte fotografische film, papier en chemicaliën. Net als de meeste andere analoge fotografiebedrijven stierf het bijna, maar nu gaat het goed, met een fabriek in Berlijn, Duitsland, en een andere in Marly, Zwitserland. Het heeft zelfs een aantal oude producten van historisch belangrijke en inmiddels opgeheven bedrijven zoals Agfa doen herleven.

Image
Image

Color Mission begon als een ISO 200 kleurenfilm, gezamenlijk onderzocht en ontworpen door Adox en een niet nader genoemde andere fabrikant. Die fabrikant ging na de eerste productierun failliet. Die film heeft in de koelcel gelegen en is nu te koop. De test is dat de winst van deze film in beperkte oplage volledig naar filmonderzoek gaat.

Het doel is om een nieuwe, moderne kleurenfilm te produceren. Adox zegt dat dit waarschijnlijk tot vier jaar zal duren, maar wat zijn filmfotografen als ze niet geduldig zijn? De voorraad Color Mission is voldoende om tot die tijd mee te gaan. Het is alleen verkrijgbaar bij de Fotoimpex-winkel in Berlijn, via de site of per postorder.

Waarom filmen?

Waarom is film zo populair? En dan bedoelen we echt populair. Mijn plaatselijke filmverwerkingswinkel, die ook tweedehands camera's verkoopt en gemeenschapsevenementen organiseert, heeft meestal zo'n grote vraag dat films tot een week nodig hebben om te ontwikkelen. De meeste winkels kunnen populaire films zoals Kodak's Tri-X niet op voorraad houden, en dat is voor € 11 ($ 12-13) per rol, slechts 36 foto's. Het ontwikkelen van die rol kost weer hetzelfde, zonder afdrukken.

Hoezeer ik ook hou van het gemak van digitale fotografie, fotografie met film is echt een plezier.

"Er zijn veel redenen voor de toename van de populariteit van film", vertelde fotograaf Bre Elbourn via e-mail aan Lifewire. "Ik denk dat deze generatie die film terugbrengt [een] verlangen toont om het rustiger aan te doen en in het huidige moment te blijven. Millennials en Gen-Z zijn gewend aan de onmiddellijke bevrediging van het maken van foto's op mobiele telefoons. Film vervult je met een bevredigend gevoel van anticipatie terwijl je wacht tot het ontwikkeld is - een gevoel dat in de huidige momentane samenleving moeilijk te verkrijgen kan zijn."

We zullen het zelf misschien niet zo uitleggen, maar Elbourns uitleg past zeker bij de krachtige aantrekkingskracht die dit oudere medium op sommigen van ons uitoefent. Die oude camera's zijn ook een plezier om te gebruiken.

"Ik heb persoonlijk meer digitale camera's zien stoppen met werken in een kortere tijd dan, laten we zeggen, de 60 jaar oude camera van mijn grootvader die nog steeds werkt", zegt Elbourn.

Image
Image

Filmfotografie zal nooit meer dominant worden, maar voor bedrijven als Adox maakt dat niet uit. De vraag naar filmproducten is gezond en groeit en is voldoende om onafhankelijke bedrijven als Adox te ondersteunen, vooral met de wereldwijde markt van internet. In het VK blijft Ilford zijn iconische zwart-witfilms produceren en heeft onlangs zelfs een pop-up donkere kamertent gelanceerd, zodat je een laboratorium kunt opzetten in elke vrije ruimte die je hebt, zoals een garage of kelder.

Wat de reden voor de heropleving van film ook is, het lijkt erop dat het hier zal blijven als een alternatief voor digitaal, wat een perfecte balans lijkt te zijn.

Aanbevolen: